16.12.2021 | A
Žreb lige narodov: Slovenija v četrtem bobnu

Na sedežu Uefe v Nyonu bo drevi ob 18. uri potekal žreb nove sezone UEFA Lige narodov. Slovenija bo prvič nastopila v ligi B, potem ko so Kekovi varovanci v prejšnji sezoni Lige narodov osvojili prvo mesto s štirimi zmagami in dvema neodločenima rezultatoma, kar je bil tudi najboljši rezultat vseh reprezentanc lige C.

Podobno kot v sezoni 2021/22, bo v Ligi narodov tudi v sezoni 2022/23 nastopalo šestnajst moštev v vsaki izmed lig A, B in C, reprezentance pa bodo razporejene v štiri skupine, medtem ko bo sedem moštev lige D razporejenih v dve skupini, eno s štirimi in eno s tremi reprezentancami.

Slovenija bo žreb začela v četrtem bobnu lige B, skupaj s Črno goro, Albanijo in Armenijo, s katerimi se ne more pomeriti v ligaškem delu, zato pa bodo v prvem bobnu Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina ter Islandija, v bobnu dve Finska, Norveška, Škotska in Rusija, v bobnu tri pa Izrael, Romunija, Srbija in Irska.

Tekmovanje se bo pričelo junija 2022, v zgoščenem ritmu zaradi svetovnega prvenstva 2022, ki bo decembra v Katarju, pa bodo kar štirje krogi Lige narodov odigrani v junijskem reprezentančnem premoru, preostala dva pa kasneje v septembrskem.

Zmagovalci svojih skupin v ligi A bodo junija 2023 zaigrali na finalnem turnirju Lige narodov, medtem ko si bodo zmagovalci skupin v preostalih ligah (B, C in D) zagotovili napredovanje v višjo ligo. Ker sistem kvalifikacij za nastop na UEFA evropskem prvenstvu 2024 še ni potrjen, zaenkrat še ni potrjeno po kakšnem ključu si bodo reprezentance iz Lige narodov 2022/23 zagotovile nastop v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2024.

 

Liga B:

Boben 1: Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina, Islandija

Boben 2: Finska, Norveška, Škotska, Rusija

Boben 3: Izrael, Romunija, Srbija, Irska

Boben 4: Slovenija, Črna gora, Albanija, Armenija

 

Liga A:

Boben 1: Francija, Španija, Italija, Belgija

Boben 2: Portugalska, Nizozemska, Danska, Nemčija

Boben 3: Anglija, Poljska, Švica, Hrvaška

Boben 4: Wales, Avstrija, Češka, Madžarska

 

Liga C:

Boben 1: Turčija, Slovaška, Bolgarija, Severna Irska

Boben 2: Grčija, Belorusija, Luksemburg, Severna Makedonija

Boben 3: Litva, Gruzija, Azerbajdžan, Kosovo

Boben 4: Kazahstan/Moldavija, Ciper/Estonija, Gibraltar, Ferski otoki

 

Liga D:

Boben 1: Kazahstan/Moldavija, Ciper/Estonija, Lihtenštajn, Malta

Boben 2: Latvija, San Marino, Andora

 

Tekst: NZS/MaK
Foto: UEFA

SORODNE NOVICE

 • 25.05.2022 | A
  Nov dres, stara ljubezen (video)
  Slovenska nogometna reprezentanca se v nove reprezentančne izzive podaja v novi podobi. Če je v preteklosti nosila drese, katerih simbole in barve so narekovale smernice opremljevalca, pa bodo v prihodnosti slovenski nogometaši nosili drese, ki so jih skupaj z navijači izbrali sami.
 • 24.05.2022 | A
  V prodaji posamične vstopnice za tekmi s Srbijo in Norveško
  Ljubitelji nogometa si lahko od danes naprej zagotovite vstopnice za vse tekme Uefa lige narodov v slovenski skupini. Potem ko je pretekli teden stekla prodaja vstopnic za uvodni obračun med Slovenijo in Švedsko ter paketi treh domačih tekem za člane navijaške skupnosti Biti kot eno, so od danes naprej v prodaji vstopnice tudi za preostale tekme.
 • 23.05.2022 | A
  Kekovi izbranci za boje v Ligi narodov
  Slovenska moška članska reprezentanca pričenja novo obdobje. Prvič v zgodovini bodo Slovenci zaigrali v B ligi narodov. V drugi jakostni skupini reprezentančnega nogometa se bodo Slovenci merili z reprezentancami Švedske, Srbije in Norveške, že v junijskem terminu pa bodo ekipe igrale kar štirikrat. Zato je selektor Matjaž Kek v reprezentanco vpoklical 29 reprezentantov.
 • 20.05.2022 | A
  Stekla prodaja vstopnic za tekmo s Švedsko in paketov za člane navijaške skupnosti
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. junija proti Švedski pričela s tekmovanjem v Skupini 4 v Ligi B Uefa lige narodov. Vstopnice za prvo tekmo so že v redni prodaji, medtem ko si člani navijaške skupnosti Biti kot eno lahko zagotovijo pakete za vse tri tekme po ugodnejši ceni.
 • 11.04.2022 | A
  Uspešna nedelja, med strelci kar peterica reprezentantov
  Za nami je strelsko uspešna nedelja, saj se je gola razveselila kar peterica slovenskih reprezentantov. Festival zadetkov je pričel Benjamin Šeško, nadaljevali pa so ga Sandi Lovrić, Jon Gorenc Stankovič, Adam Gnezda Čerin in Miha Zajc, ki je zadel na carigrajskem derbiju.
 • 29.03.2022 | A
  Z gostitelji svetovnega prvenstva brez zadetkov
  Slovenska izbrana vrsta je tudi na drugi marčevski prijateljski tekmi iztržila remi. Dvoboj z reprezentanco Katarja, ki bo konec leta gostila svetovno prvenstvo, se je končal z začetnim rezultatom.
 • 28.03.2022 | A
  Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški
  Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.
 • 26.03.2022 | A
  Slovenci remizirali s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi igrala 1:1 (0:1) proti Hrvaški. Za Hrvate je zadel Andrej Kramarić v 39., za Slovence pa Jaka Bijol v 92. minuti. Izbrance Matjaža Keka v Katarju čaka še ena tekma, in sicer v torek, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.
 • 25.03.2022 | A
  Črnigoj: Moramo biti stoodstotni
  Slovensko nogometno reprezentanco čaka v soboto v Dohi prijateljska tekma proti Hrvaški. Izbranci Matjaža Keka bodo imeli priložnost, da pokažejo sadove krajših priprav v Katarju in se svetovnim podprvakom vsaj spodobno upirajo, bolje kot jim je to uspevalo v Splitu na zadnji medsebojni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.
 • 24.03.2022 | A
  Slovenija v popolni zasedbi
  Slovenska nogometna reprezentanca, ki je v Dohi na pripravah in kjer bo odigrala prijateljski tekmi s Hrvaško v soboto ob 15.00 in s Katarjem v torek ob 18.30, bo danes prvič trenirala v polni postavi. Kot zadnji se je reprezentanci pridružil Petar Stojanović, ki je zaradi predhodnih zdravstvenih težav prispel z rahlo zamudo.

DELI NA