novice
tekmovanje
arhiv
za medije
video
#AlbumPLTS25

Zgodovina


Združenje klubov 1. slovenske nogometne lige je leta 2001 prevzelo vodenje in upravljanje nogometnega prvenstva Slovenije. Zgodovina prve slovenske nogometne lige se je sicer začela pisati po osamosvojitvi leta 1991.

V prvem samostojnem prvenstvu je tekmovalo 21 klubov – vsi člani takratne 1. republiške lige in vsi klubi, ki so dotlej nastopali v jugoslovanskih zveznih ligah. Tekmovanje je vodila Nogometna zveza Slovenije vse do januarja 2001, ko je s sklepom izvršnega odbora NZS prevzelo vse pristojnosti združenje prvoligašev.

Združenje je prevzelo vodenje lige v celoti z veljavnimi tekmovalnimi dokumenti, ki so bili sprejeti pri organih NZS in to na podlagi Uefinih in Fifinih pravil igre. Združenje odtlej koordinira delo vseh prvoligaških klubov in vse akcije, za katere se skupaj dogovorijo na predsedstvu združenja skupaj s predstavniki vseh klubov). Nogometna zveza Slovenije kot krovna organizacija opravlja poslanstvo vodenja vse nogometne dejavnosti, od vseh ravni državnih reprezentance do razvoja mladinskega nogometa.

Združenje je bilo sicer ustanovljeno leta 1993, ko je interesno združevalo klube, člane prve nogometne lige. Prvi predsednik Združenja je bil Ivan Zidar. Tri leta kasneje ga je nadomestil Branko Florjanič.

Bookmark and Share
Uradne objave
16.05.2016
Delegiranje 36. kroga Prve lige Telekom Slovenije
14.05.2016
Prepoved nastopa v 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije
11.05.2016
Prepoved nastopa v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije
09.05.2016
Delegiranje 35. kroga Prve lige Telekom Slovenije
09.05.2016
Delegiranje 34. kroga Prve lige Telekom Slovenije
Arhiv
Zadnje novice
28.05.2016  V novo sezono brez Pajača
Celjani so včeraj podaljšali sodelovanje z Lovrom Čirjakom in sklenili prvo pogodbo z Metodom Jurharjem, danes pa so grofje sporočili, da celjske vrste po izteku dogovora zapušča Marko Pajač.
27.05.2016  Žinko se je vrnil v domžalsko jato
Prvega novinca so danes popoldne predstavili tudi v domžalskem prvoligašu. Luka Elsner bo lahko prihodnji dve sezoni računal tudi na izkušenega soimenjaka, Luka Žinka, ki se je vrnil ob Kamniško Bistrico.
27.05.2016  Čirjak podaljšal, Jurharju prva pogodba
Zgolj nekaj dni po koncu sezone prve kadrovske novice prihajajo tudi iz celjskega tabora. Vodstvo kluba je podaljšajo sodelovanje z Lovrom Čirjakom, z Metodom Jurharjem pa sklenilo prvo pogodbo.
26.05.2016  Pred tekmo: Zavrč - Aluminij
Ligaško dogajanje na slovenskih igriščih se še ni zaključilo. Nedeljski večer prinaša prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telekom Slovenije. V sosedskem dvoboju se bosta udarila Zavrč in Aluminij.
23.05.2016  Ukrajinski dvojec zapustil završke vrste
V Zavrču so se po sporazumni prekinitvi sodelovanja razšli z ukrajinskima nogometašema - Stanislavom Štanenkom in Petrom Namuilikom.