novice
tekmovanje
arhiv
za medije
video
#AlbumPLTS25

Zgodovina


Združenje klubov 1. slovenske nogometne lige je leta 2001 prevzelo vodenje in upravljanje nogometnega prvenstva Slovenije. Zgodovina prve slovenske nogometne lige se je sicer začela pisati po osamosvojitvi leta 1991.

V prvem samostojnem prvenstvu je tekmovalo 21 klubov – vsi člani takratne 1. republiške lige in vsi klubi, ki so dotlej nastopali v jugoslovanskih zveznih ligah. Tekmovanje je vodila Nogometna zveza Slovenije vse do januarja 2001, ko je s sklepom izvršnega odbora NZS prevzelo vse pristojnosti združenje prvoligašev.

Združenje je prevzelo vodenje lige v celoti z veljavnimi tekmovalnimi dokumenti, ki so bili sprejeti pri organih NZS in to na podlagi Uefinih in Fifinih pravil igre. Združenje odtlej koordinira delo vseh prvoligaških klubov in vse akcije, za katere se skupaj dogovorijo na predsedstvu združenja skupaj s predstavniki vseh klubov). Nogometna zveza Slovenije kot krovna organizacija opravlja poslanstvo vodenja vse nogometne dejavnosti, od vseh ravni državnih reprezentance do razvoja mladinskega nogometa.

Združenje je bilo sicer ustanovljeno leta 1993, ko je interesno združevalo klube, člane prve nogometne lige. Prvi predsednik Združenja je bil Ivan Zidar. Tri leta kasneje ga je nadomestil Branko Florjanič.

Bookmark and Share
Uradne objave
16.05.2016
Delegiranje 36. kroga Prve lige Telekom Slovenije
14.05.2016
Prepoved nastopa v 36. krogu Prve lige Telekom Slovenije
11.05.2016
Prepoved nastopa v 35. krogu Prve lige Telekom Slovenije
09.05.2016
Delegiranje 35. kroga Prve lige Telekom Slovenije
09.05.2016
Delegiranje 34. kroga Prve lige Telekom Slovenije
Arhiv
Zadnje novice
26.06.2016  Kidričani presenetili splitski Hajduk
Nogometaši Aluminija se pripravljajo na vrnitev v prvoligaško druščino. Četa trenerja Borisa Sambolca je na domači zelenici gostila splitski Hajduk in ga z golom Matica Vrbanca tudi ugnala.
26.06.2016  Olimpija predstavila še četrtega novinca
V taboru ljubljanske Olimpije so minuli teden sklenili s predstavitvijo še četrtega novinca v nekaj dneh. Po Etienu Velikonji, Leu Ejupu in Andražu Kirmu se je zmajem pridružil še prvi tujec, srbski branilec Đorđe Crnomarković.
26.06.2016  Domžalam visoka zmaga, Gorici remi
Praznično soboto je za nova pripravljalna srečanja izkoristilo kar sedem prvoligašev. V ospredju sta bili generalki Domžal in Gorice pred četrtkovima kvalifikacijskima preizkušnjama UEFA Evropske lige.
25.06.2016  Olimpija v novo sezono tudi s Kirmom
V taboru Olimpije so na praznično soboto predstavili še tretjega poletnega novinca. Po sedmih letih igranja na Poljskem, Nizozemskem in Cipru se je v domovino vrnil Andraž Kirm, ki je z vodstvom državnega prvaka sklenil dveletni dogovor.
25.06.2016  Domžalčani premagali sosede Radomljane
Včerajšnji žreb je določil, da se bodo Domžalčani in Radomljani pomerili že v uvodnem krogu nove sezone ?PLTS?. Soseda pa sta včeraj zvečer odigrala tudi pripravljalno srečanje. Zmage so se veselili Domžalčani.