09.11.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Celje

Prva liga Telemach, 16. krog

MARIBOR - CELJE

12. november 2023, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Marin Laušić

Štajerski derbi Maribora in Celja bo vrhunec 16. kroga Prve lige Telemach. Kakšen bo odziv grofov po domačem porazu z Olimpijo? Se lahko Maribor z zmago še bolj približa vodilni ekipi prvenstva? To sta osrednji vprašanji pred nedeljskim obračunom v Ljudskem vrtu. Vijoličasti se v dvoboj podajajo po zmagi ob Kamniški Bistrici, do katere so prišli s preobratom ob koncu prvega in začetku drugega polčasa. Tik pred odmorom je z evrogolom izenačil Marcel Lorber, za vodstvo Maribora pa je kmalu po vrnitvi na domžalsko zelenico zadel Hilal Soudani. Maribor po celjskem porazu do vrha lestvice loči devet točk, kakšna bo točkovna razlika po koncu derbija?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Naslednja tekma proti vodilni ekipi na lestvici ne spreminja naših ambicij ali predvidenih zamisli. Igramo doma, pred svojimi navijači. To pove dovolj o naših namenih. Pričakujem trdo, zahtevno tekmo, v kateri bomo skušali tekmecem vsiliti naš način igre in onemogočiti njihove prednosti. Želimo z našo igro doseči, kar gostom ne ustreza."

Hilal Soudani, napadalec NK Maribor: "Zmaga išče zmago. Pred nami je nov pomemben izziv, zavedamo se, da nas znova čaka zahtevna naloga. Ne samo zaradi spoznanja, da igramo proti Celju. Nobena prvenstvena tekma ni lahka. Za nas je spodbudno spoznanje, da smo zmagali in gremo z dodatno samozavestjo v naslednjo tekmo."

Kdo je vroč?

Marcel Lorber v zadnjih tednih kaže tudi dobro strelsko formo. Najmlajši član mariborske enajsterice se je na tekmi z Muro podpisal pod prvenec v Prvi ligi Telemach, po dveh zadetkih na pokalni tekmi z Jurovskim Dolom pa se je veselil tudi v obračunu z Domžalami. Strel pod prečnik vrat Gašperja Tratnika je bil prava mojstrovina, mladenič v vijoličastem, ki je bil znova vpoklican v izbrano vrsto do 21 let, pa si je s tem pošteno okrepil tudi svojo samozavest.

Ali ste vedeli?

Ob Lorberju bo mariborske barve v mladi reprezentanci Slovenije zastopal še Mark Strajnar. Četa Milenka Aćimovića bo 17. novembra v Carigradu odigrala pripravljalno tekmo s Turčijo, na isti dan pa bosta v skupini H odigrani še tekmi med Ciprom in BiH ter Avstrijo in Francijo. Behar Feta se je v Ljudski vrt preselil kot mladi reprezentant Severne Makedonije, a bo zaradi poškodbe prisiljen izpustiti dvoboj z Gruzijo. Nogometaš, ki je bil pripeljal po odhodu Ivana Brnića, se je poškodoval na enem od treningov, poškodoval naj bi si stopalnico.

 

CELJE

Prepoved nastopa: Nino Kouter

Po Aluminiju so se v knežjem mestu veselili še nogometaši Olimpije, ki so Celjane na kolena spravili z enajstmetrovko Ruija Pedra. Grofje imajo pred gostovanjem v Ljudskem vrtu tri točke naskoka pred drugouvrščenim Koprom, Olimpija zaostaja pet, Maribor pa devet točk. Celjski nogometaši so naskok pred rivalom povečali tudi po zaslugi domače zmage na štajerskem derbiju, ko sta zadela bivša člana Maribora Žan Karničnik in Aljoša Matko. Vijoličaste je tedaj vodil še Damir Krznar, ki pa se je nekaj tednov zatem poslovil od Maribora, kaj hitro zatem pa je v mestu ob Savinji nasledil Alberta Riero. Hrvat je bil pri mariborskih navijačih dobro zapisan, kakšnega sprejema bo deležen kot trener Celja?

Damir Krznar, trener NK Celje: "Gre še za eno tekmo, ki prinaša možnost osvojitve treh točk. Tekma med Mariborom in Celjem je že sama po sebi dovolj za dobro vzdušje in naboj. Sam ne bom čutil revanšizma, mi pa tekma zagotovo predstavlja določen motiv. Predvsem v smislu tega, da bom igral proti ekipi, ki sem jo vodil in jo bom zato želel premagati. Gotovo pa ne bo slabe krvi ali dodatnega pritiska. Storili bomo vse, da pridemo do zmage. Zagotovo ne bo lahko, a imamo dovolj kakovosti in znanja, da jo dosežemo."

David Zec, branilec NK Celje: "Na tekmo smo se pripravili kot na vsako drugo. Po tekmi z Olimpijo smo bili malce razočarani, vendar mislim, da nismo igrali tako slabo. Predvsem v drugem polčasu smo si ustvarili veliko priložnosti, s to mislijo pa gremo tudi v štajerski derbi. Zmagala bo ekipa, ki bo bolj odločna, tekmo lahko odloči ena prekinitev, ena malenkost."

Kdo je vroč?

Ljubljančani so prekinili zmagovalno serijo Celjanov, ki so se po tem, ko so se opekli z Aluminijem, dobili štiri ligaške tekme. Velik del zaslug za uspešno serijo ima tudi Žan Karničnik, ki je bil pred dnevi proglašen za najboljšega igralca Prve lige Telemach v mesecu oktobru. Radeljčana nov vrhunec jeseni čaka že čez nekaj dni, saj bo s člansko reprezentanco Slovenije skušal potrditi nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija.

Ali ste vedeli?

Obračuni Mariborčanov in Celjanov imajo glede na dejstvo, da kluba po slovenski osamosvojitvi nikoli nista izpadla iz prvoligaške druščine, najdaljšo ligaško tradicijo. Nedeljski spopad v Ljudskem vrtu bo že 113. v zgodovini Prve lige Telemach. Mariborčani so s 57 zmagami precej uspešnejši od Celjanov, ki so dobili 24 ligaških tekem. So pa grofje slavili šest zmag na zadnjih 15 tekmah z Mariborom, tolikokrat so se veselili tudi vijoličasti.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 12.11.2023 | Prva liga Telemach
    Celjanom pripadel štajerski derbi
    Nogometaši Celja so v tekmi 16. kroga Prve lige Telemach v gosteh premagali Maribor z 1:0 (0:0).

DELI NA