28.02.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Olimpija - Celje

Prva liga Telemach, 24. krog

OLIMPIJA - CELJE

2. marec 2024, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Stožice, kapaciteta 16.100 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci med 4 in 14 let: 5 evrov

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: /

Štiri, sedem ali deset točk? Kakšna bo razlika med vodilnima kluboma Prve lige Telemach po koncu sobotnega spopada v Stožicah. Zmaji na domačem igrišču napadajo zaplet v boju za vrh lestvice, grofje pa se želijo znova oddaljiti na varnejšo razdaljo. Ljubljančani so se vodilnim Celjanom približali že v prejšnjem krogu, ko z učinkovito predstavo premagali Kidričane, zasedba Damirja Krznarja pa se je nepričakovano opekla v Domžalah. Kako pa je bilo z medsebojnimi obračuni v prvi polovici letošnje sezone? V Ljubljani so se zmage razveselili Celjani, ki so v domačo mrežo pospravili kar štiri zadetke, dva zadetka je bivšemu delodajalcu zabil Aljoša Matko. Tudi v knežjem mestu so slavili gostje, zmaji so do zmage prišli z enajstmetrovko Ruija Pedra. Kdo se bo veselil v soboto?

Zoran Zeljković, trener NK Olimpija: "Gre za derbi in za derbi ne šteje nič, kar si naredil pred tem. Gre za povsem novo tekmo in fantje se zavedajo, da šteje samo zmaga, če želimo zaplesti prvenstvo. Srce bomo pustili na igrišču. To lahko vsi obljubimo, saj se zavedamo pomena tekme. Verjamem, da bomo s podporo naših glasnih navijačev odigrali dobro srečanje."

Kdo je vroč?

Timi Max Elšnik je bil morda kar prvo ime minulega kroga Prve lige Telemach. Kapetan Olimpije je v Kidričevem dvakrat zatresel mrežo nekdanjega kluba, v drugem polčasu pa je po njegovi podaji zadel še en bivši up Aluminija, Marko Brest. Ker so Ljubljančani pozimi izgubili Ruija Pedra, pred dnevi pa se je poškodoval Antonio Marin, bodo v nadaljevanju sezone pomembni tudi zadetki nogometašev, ki ne igrajo v napadu. Elšnik je s petimi goli tretji strelec moštva, ob Ruiju Pedru je uspešnejši le še Nemanja Motika.

Ali ste vedeli?

Timi Max Elšnik se je z dvema zadetkoma prebil na deveto mesto večne lestvice prvoligaške strelcev zmajev. Štajerec v zeleno-belem je s skupno 19 goli skočil tudi pred Miho Zajca, zdaj lovi Maria Kvesića, ki je v dresu Olimpije dosegel dva zadetka več. Ker Zeljković ne računa več na Mustafo Nukića - za zmaje je zabil 23-krat -, je prav Elšnik najboljši klubski strelec v trenutni zasedbi. S 46 zadetki vodi Andraž Šporar. Elšnik je s 116 prvoligaškimi nastopi že splezal do šestega mesta klubske lestvice, še tri tekme ga ločijo do Antonia Delamee Mlinarja, s 164 tekmami pa vodi Nik Kapun.

 

CELJE

Prepoved nastopa: /

Nogometaši Olimpije so z zmago v Kidričevem - tretjo v nizu - okrepili svojo samozavest, Celjani pa so si s porazom ob Kamniški Bistrici pripravili povsem drugačno popotnico. Za nameček se je razlika na lestvici skričla na sedem točk, nov poraz grofov pa bi lahko nenadejano hitro zapletel boj za vrh lestvice. Spomnimo, Celjani so v pomlad zakorakali z desetimi točkami naskoka, po uvodnem krogu nadaljevanja prvenstva pa so imeli na svojem računu kar 12 točk več kot Ljubljančani. Po dveh gostujočih tekmah brez zmage - grofje so pred porazom v Domžalah remizirali v Šiški - se je zaloga točk nekoliko stopila, Damir Krznar pa od svojih varovancev pričakuje, da že v soboto pokažejo karakter in moč ekipe. Se bo želja celjskega stratega uresničila?

Damir Krznar, trener NK Celje: "Vsak poraz zagotovo boli. Znašli smo se v zahtevnem trenutku, pred tremi zelo težkimi tekmami, ki pa nam ponujajo priložnost, da pokažemo karakter in moč te ekipe, v katero sem povsem prepričan."

Kdo je vroč?

Bodo Celjani v porazu proti Domžalam črpali dodatno moč? Damir Krznar ima kljub nekaj težavam s poškodbami v napadu pesto izbiro nogometašev, vsaj trenutno pa prednjačita dve imeni. Aljoša Matko je dvakrat zadel na nedavni tekmi z Rogaško in tako potrdil uspešno vrnitev po jesenski poškodbi, Ljubljančani pa bodo morali paziti tudi na tehnično odlično podkovanega Egorja Pruceva.

Ali ste vedeli?

Celjani so na obeh spomladanskih tekmah v domačem mestu zabili po štiri zadetke, štirikrat se je tresla mreža Mure, s štirimi goli so se domov vrnili tudi Slatinčani. Manj učinkoviti so spomladi na gostovanjih, čeprav so gledano celotno sezono 26 golov zabili tako doma kot v gosteh. Moštvo iz knežjega mesta je z 52 zadetki najučinkovitejše v ligi, čeprav zgolj Aljošo Matka najdemo med deseterico najboljših strelcev Prve lige Telemach. Se pa lahko zato Celjani pohvalijo s široko paleto strelcev, v letošnji sezoni je vsaj enkrat zadela kar sedemnajsterica nogometašev. Najožji nabor avtorjev zadetkov najdemo v Radomljah, saj je vsaj en gol dosegla zgolj osmerica.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 01.03.2024 | Prva liga Telemach
    Remi na derbiju v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije in Celja so se v 24. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1).

DELI NA