02.09.2017 | 2. SNL
Prekmurska rivala pred polnim stadionom po zmago

Peti krog 2. SNL bo vrhunec doživel v nedeljskem popoldnevu. V lendavskem Športnem parku se obeta praznik nogometa. Pristaši prekmurskih rivalov so po vzoru navijačev Maribora, ki so v teh dneh krenili v lov na vstopnice tekem UEFA Lige prvakov, že dan pred tekmo razgrabili dobršen kos dragocen lističev.

Kulisa prekmurskega derbija je že spomadi poskrbela za vzhičenje slovenskih ljubiteljev nogometa, ponovitve tega pa si pred nedeljskim spopadom želijo tudi v taboru Mure. »Pričakujemo prvoligaško kuliso, kot je bilo že v prejšnjih dvobojih. Tako kot vselej, bomo skušali tudi tokrat iztržiti čim več. Gremo po zmago. Upam, da bomo v tekmi uživali igralci kot tudi gledalci,« nam je uvodoma zaupal Arpad Vaš, sicer otrok Nafte, ki pa je zdaj, še drugič v svoji karieri, pomembno orožje črno-belih.

Nogometaši in pristaši soboškega gostovanja zadnjega gostovanja v Lendavi niso ohranili v najlepšem spominu. Pomladanski derbi je ponudil sanjski preobrat gostiteljev, čeprav je Mura ob polčasu vodila že z dvema zadetkoma prednosti. »Nekaj grenkega priokusa je zagotovo ostalo. Iz te tekme smo skušali vzeti dobre stvari, slabe pa popraviti. Po tistem porazu nam ni bilo vseeno, zato bo to tudi dodatna motivacija,« priznava 28-letni nogometaš, ki ob tem dodaja, je pred tekmo, kot je prekmurski derbi, težko ostati ravnodušen.

Nizkorasli, a tehnično odlično podkovani vezist je eden najzaslužnejših za odličen začetek nove sezone. Lendavčan se je v črno-belem dresu podpisal pod dva zadetka. Z natančno izvedenima prostima streloma je zatresel mreži Radomelj in Rogaške, ki je v četrtem krogu v Fazaneriji klonila z 2:0, Mura pa se je s četrto zmago otresla Drave in Brava. Vaš priznava, da je vesel uspešnega odprtja sezone: »Seveda, sem zadovoljen, morda tudi malce presenečen. Res je, da na vsakem treningu dobro delamo in to se nam vrača na tekmah.«

Bo soboški drugoligaš na vrhu lestvice ostal tudi po petem krogu? Želje Vaša in črno-belih so jasne: »Želimo ostati na vrhu lestvice. Za to delamo in treniramo, takšni so tudi naši cilji. Tako kot igralci, ima tudi vodstvo kluba skupaj s trenerskim štabom visoke cilje. Igralci bomo storili vse, da jih tudi izpolnimo. Sledimo viziji vodstva kluba in trenerskega štaba, naš skupni cilj pa je vrh lestvice.«

 

Tudi Vedran Vinko je v svoji karieri že oblekel dresa obeh prekmurskih rivalov. Hitronogi napadalec iz Petišovcev, od koder prihaja tudi Mitja Novinić, je bil z učinkovitimi predstavami med najbolj zaslužnimi, da so v Lendavi spomladi slavili naslov prvaka 3. SNL vzhod in s tem tudi preboj med drugoligaše. Korak do 2. SNL so Lendavčani storili tudi z zmago v prekmurskem derbiju. »Zadnji derbi je ostal v spominu. Verjetno je prisoten tudi v glavah nasprotnikov, ki se želijo maščevati, mi pa si želimo ponovitve uspeha, a dobro zaigrati že od uvodne minute in ne zgolj v drugem polčasu, kot je bilo spomladi,« opozarja Vinko.

Vinko in Vaš se dobro poznata že iz mladinskih selekcij lendavskega kluba, tako kot vezist Mure, pa si tudi napadalec Nafte v nedeljo želi polnih tribun ter zmage. »Pričakujemo in želimo si polnega stadiona, dobre tekme in najpomembneje, da tudi dobimo derbi,« želja ne skriva 27-letnik, ki se veseli igranja pred številčnim in tudi bučnim občinstvom: »Vsak igralec si želi igrati pred polnim stadionom. Prekmurski derbi ponuja dodaten motiv. Vsaka ekipa ima enake možnosti, po tekmi pa bomo videli, kdo bo uspešnejši.«

Četa trenerja Franca Fridla, ki je pred spomladanskim prihodom deloval prav v Fazaneriji, v drugoligaške izzive ni zakorakala tako suvereno, česar ne skriva niti Vinko, ki pa v istem dahu dodaja, da lahko že derbi prinese spremembo. »Začetek sezone ni bil najboljši, ampak verjamem, da se bomo pobrali. Mislim, da bo že nedeljska tekma pokazala, da gremo na novo pot in pričnemo zmagovati,« pristašem svojega kluba sporoča mož, ki je bil junak Nafte že jeseni, ko je v izdihljajih gostovanja v Fazaneriji zadel za delitev točk in tedaj simbolično pričel krizo Mure, po kateri se je s soboške klopi poslovil sedanji strateg Lendavčanov.

Nafta ima po šestih krogih na svojem računu šest točk, vse pa so modri osvojili pred domačimi gledalci. Dobljani in Novomeščani v Lendavi niso našli recepta, kako ugnati vratarja Jurico Valentića, ki bo glede na predstave v uvodu sezone v nedeljo eno najmočnejših orožij domačega kluba. Tudi Vinko, ki se želi s soigralci prebiti med najboljša tri moštva, pravi, da je domač izkupiček ugodna popotnica pred derbijem: »To je dober obet. V domačih tekmah, tudi v pokalnem obračunu s Celjem, smo pokazali, da gostje v Lendavi težko prihajajo do točk. Naš ekipni cilj pa je, da domače igre prenesemo tudi na gostovanja.«

Dvoboj, ki se bo pod lendavskimi griči pričel ob 17. uri, boste lahko vsi, ki si tekme ne boste uspeli ogledati v živo, spremljali v neposrednem televizjskem prenosu na Sportklubu 1.

 

Tekst: PDo
Foto: NK Nafta
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 24.06.2020 | Pokal Pivovarna Union
    Pokalna krona pripadla Muri
    Prekmurski finale Pokala Slovenije je pripadel Muri. Sobočani so na Brdu pri Kranju potrdili status favorita, čeprav se je Nafta dobro upirala rivalu iz Murske Sobote. Črno-beli so do zmage prišli z goloma Maroše in Karničnika v drugem polčasu.
  • 23.06.2020 | Pokal Pivovarna Union
    Lendavčani in Sobočani v pričakovanju finala
    V taboru Mure in Nafte odštevajo še zadnje ure do vrhunca pokalnega tekmovanja. Derbi prekmurskih rivalov bo dal pokalnega prvaka, tako Lendavčani kot Sobočani pa napadajo prvi naslov prvaka v zgodovini pred leti novonastalih klubov.
  • 03.04.2018 | 2. SNL
    Strast, čustva in ponos!
    Strast, čustva in ponos! Besede, ki najbolje opišejo nogometni spopad na levem bregu reke Mure. Derbi Mure in Nafte ni zgolj obračun nogometašev, je tudi dvoboj ponosnih Prekmurcev, ki v dobrem in slabem stojijo za svojim klubom ter verjamejo, da ga bodo že v kratkem spodbujali v družbi najboljših na sončni strani Alp.
  • 25.03.2018 | 2. SNL
    Nafta utišala polno Fazanerijo
    Lendavčani ostajajo trn v peti soboške Mure, ki tudi v tokratnem prekmurskem derbiju ni izkoristila številčne premoči. Zmage in treh točk so se po preobratu v drugem polčasu veselili v taboru Nafte, ki tako ostaja v stiku z Dravo, ki je po zaslugi Nastje Čeha dobila še en zanimiv drugoligaški spopad z Radomljami.
  • 24.03.2018 | 2. SNL
    Polne tribune bodo dodatna spodbuda
    Fazanerija bo gostila spopad starih prekmurskih rivalov, nogometašev Mure in Nafte, ki na ligaški razpredelnici zasedajo prvo in tretje mesto. Temperatura v Prekmurju raste iz dneva v dan, obetajo se polne tribune, pričakovanja osrednjih akterjev pa sta predstavila kapetana Alen Kozar in Mitja Novinić.

DELI NA