07.07.2010 | A
26 dan: Puyol Nemce poslal domov

Drugi finalisti letošnjega svetovnega prvenstva so Španci, ki so v Durbanu z 1:0 (0:0) premagali Nemce. Slednje čaka v soboto boj za tretje mesto z Urugvajem, prve pa veliko finale proti Nizozemcem v nedeljo zvečer.

Španci po osvojenem evropskem naslovu, sedaj naskakujejo še svetovnega. Zadnjega nasprotnika, ki bi jim še lahko preprečil boj za nogometni prestol, so ugnali po potrpežljivi igri, kjer sta moštvi čakali na napake drugega in ob zgoščeni obrambi skušale predvsem preprečevati zadetke v svoji mreži. Uspešnejši so bili Španci, saj je Manuel Neuer iz nemških vrat v 73. minuti pobral Puyolov zadetek z glavo in sanj o napredovanju je bilo konec. Tako so Španci še drugič v dveh letih odpravili Nemce, ki so nazadnje klonili na EP v Dunaju. Takrat je bil zanje usoden Fernando Torres, tokrat Carles Puyol.

Spremembe španski enajsterici

Španski selektor Vincente del Bosque je tokrat v začetno enajsterico uvrstil Pedra, ki je bil kasneje zamenjan z Davidom Silva, predvsem po zaslugi (sebične) samostojne akcije pred nemškimi vrati, ki bi se bržkone končala drugače, če bi Pedro žogo podal do prostega soigralca. Nemški strateg Joachim Löw pa je v boj poslal standardno enajsterico, brez kaznovanega Thomasa Müllerja.

Vratarja do žoge le za vzorec

Pobudo so prvi prevzeli nogometaši z Iberskega polotoka. David Villa je lepo utekel v kazenski prostor, a je vratar branil. Tudi sicer so imeli Španci več časa žogo v posesti (razmerje prvih 20 minut igre 70-30%), a si konkretnejših priložnosti niso uspeli ustvariti. Puyol je v 13. minuti z glavo skušal ukaniti nemškega čuvaja mreže, a mu tega do sredine drugega polčasa ni uspelo. Na drugi strani Casillias ni imel veliko dela. Prvič so Nemci zapretili šele v 32. minuti, a je Trochowskov strel ubranil kapetan Španije. Medtem, ko so Španci stavili na igro z žogo, pa so Nemci potrpežljivo čakali na protinapade, s katerih so skušali priti do vodstva. V prvem polčasu so bili obojni neuspešni.

Katalonski kapetan zrežiral zmago

Drugi polčas je prinesel nekaj zrelih priložnosti na strani Špancev, kjer je Pedro sprva poslal predložek Villi, Xavi Alonso streljal mimo vrat, Pedrov strel je v nadaljevanju zopet ubranil Neuer, odbita žoga je preko Inieste letela proti Villi, a je bil slednji malce prepozen. 60. minuta je prinesla prvi strel na nasprotni strani igrišča, a je Klose streljal visoko nad golom. Poskusil je še nekaj minut kasneje. Znova neuspešno.

Do realizacije v izvedbi članov Barcelone je prišlo v 73. minuti. Xavi je izvedel kot z leve, kar je izkoristil Puyol na katerega je nemška obramba povsem pozabila in Španec je z glavo matiral nemškega vratarja ob tem pa dosegel svoj prvenec na mundialu. Znova so bili Španci nevarni v 82. minuti, a je Pedro namesto podaje prostemu Torresu sam skušal zaključiti akcijo, a bil pri tem neuspešen. Po zaostanku so Nemci nekoliko pritisnili, a se je pred zrelo priložnostjo oglasila sodniška piščalka.

Španci bodo prvaki

»Fantje so bili fenomenalni tako v napadu kot v obrambi. Odigrali smo veliko tekmo,« je bil po srečanju zadovoljen španski strateg, ki se pretiranemu veselju ni prepustil. Čaka jih namreč še ena ovira do svetovnega vrha. »Nizozemska goji tipičen svojevrsten, a briljanten stil igranja. Upajmo, da jim bomo vsilili igro  z žogo v svoji posesti,« je nekdanji trener madridskega Reala že koval načrte za nedeljski obračun.

»Španiji bi izrazil vse komplimente. Menim, da bodo novi svetovni prvaki. Že dve, tri leta igrajo najboljši nogomet na mednarodnem prizorišču,« je napoved tokratnega poraženca. »Španci tako dobro kombinirajo, da se jim nasprotnik ne more zoperstaviti. Na trenutke sem se počutil kot da jim ne moremo vzeti žoge,« je bil iskren nemški strateg, ki je s svojim moštvom še petič ostal praznih rok.

V Johannesburgu bomo tako spremljali dvoboj Nizozemcev in Špancev, ko bo določil novega svetovnega prvaka. Nobeden od evropskih finalistov še ni zasedel tega prestola. V boju za tretje mesto pa se bosta pomerila Urugvaj in Nemčija.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Fifa.com

SORODNE NOVICE

  • 22.10.2024 | A
    Janža nadaljuje podajalsko formo
    Pretekli konec tedna so bili slovenski reprezentanti po odigranih tekmah z Norveško in Kazahstanom znova na delu v svojih klubih. Erik Janža je znova navdušil v dresu Gornika, saj je ob novi zmagi moštva iz Zabrza vpisal med asistente.
  • 14.10.2024 | A
    Kek: Težka in zaslužena zmaga
    Slovenska nogometna reprezentanca je v ligi narodov vpisala drugo zmago. Z 1:0 je v Almatyju premagala Kazahstan in ostaja v boju za prvo mesto v skupini, hkrati pa se je že ognila morebitnemu neposrednemu izpadu v ligo C. Selektor Matjaž Kek je po obračunu čestital fantom za pravi odziv po porazu na Norveškem.
  • 13.10.2024 | A
    Slovenski nogometaši z golom Jana Mlakarja zmagali v Kazahstanu
    Slovenska nogometna reprezentanca je na četrti tekmi UEFA Lige narodov v Almatiju premagala Kazahstan z 1:0 (0:0). Izbrance Matjaža Keka v ligi B in skupini B3 novembra čakata še dve preizkušnji, in sicer doma z Norveško ter v gosteh z Avstrijo.
  • 10.10.2024 | A
    Slovenci poraženi v Oslu
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Oslu izgubila tretjo tekmo UEFA Lige narodov, Norvežani so na domačem igrišču slavili s tremi doseženimi zadetki.
  • 09.10.2024 | A
    NZS in Boštjan Cesar končala sodelovanje
    Nogometna zveza Slovenije je dosegla sporazum o prekinitvi sodelovanja z Boštjanom Cesarjem, ki je od leta 2022 opravljal delo trenerja v članski A-reprezentanci Slovenije in se kot član strokovnega štaba udeležil Eura 2024.
  • 09.10.2024 | A
    Tudi v Oslu na zmago
    Slovenska nogometna reprezentanca je na Brdu pri Kranju opravila predzadnji trening pred sredinim popoldanskim odhodom v Oslo, kjer jo v četrtek ob 20.45 čaka obračun lige narodov z Norveško. Kljub uglednemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo, da gredo vsako tekmo na zmago.
  • 07.10.2024 | A
    Slovenci pričeli priprave na zahtevni gostovanji brez Lovriča in Horvata
    Slovenska nogometna reprezentanca je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pričela priprave na prihajajoči tekmi Uefa lige narodov proti Norveški in Kazahstanu. Vzdušje na prvem treningu je rahlo skazilo zdravstveno poročilo, ki je razredčilo konkurenco v zvezni vrsti. Zaradi poškodbe se je v klub vrnil Sandi Lovrić, medtem ko je bolezen pokvarila načrte Tomiju Horvatu.
  • 07.10.2024 | A
    Trojica strelsko in podajalsko razpoložena pred nadaljevanjem Lige narodov
    Slovenski reprezentanti so opravili še svoje zadnje klubske dolžnosti pred odhodom na reprezentančni zbor. V preteklem tednu sta bila strelsko uspešna Šeško ter Šoštarič Karič, z novo podajo pa se je izkazal Iličić.
  • 07.10.2024 | A
    Kek vpoklical še Jovanovića
    Selektor Matjaž Kek bo danes na Brdu pri Kranju zbral reprezentanco, ki se bo do srede v NNC Brdo pripravljala na prihajajoči tekmi UEFA Lige narodov proti Norveški in Kazahstanu. Slovenija igra dvakrat v gosteh, Kek pa se je zaradi nekaterih težav s poškodbami odločil dodati še šestindvajsetega igralca. Vpoklic je v naknadno prejel še vezist Kopra, Sandro Jovanović.
  • 04.10.2024 | A
    Kek izbral za Norveško in Kazahstan
    Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih igralcev za tekmi Uefa lige narodov z Norveško in Kazahstanom. Slovenci bodo v Osli gostovali 10. oktobra ob 20.45, tri dni kasneje pa jih ob 15.00 čaka še dvoboj v Almatyju.

DELI NA