05.11.2020 | U21
Ačimović predstavil prvi seznam

Novi selektor slovenske nogometne reprezentance do 21 let Milenko Ačimović je na današnji spletni novinarski konferenci, ki se jo je udeležil tudi direktor reprezentanc Miran Pavlin, predstavil seznam reprezentantov za prijateljski tekmi z Nemčijo in Rusijo.

Mladi reprezentanti bodo 12. novembra ob 18.15 gostovali v Braunschweigu, medtem ko bo tekma z Rusijo 17. novembra ob 18.00 v mariborskem Ljudskem vrtu. Tako Nemčija, kot tudi Rusija sta si že zagotovili udeležbo na prihajajočem evropskem prvenstvu do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska.

Milenko Ačimović, ki bo reprezentanco zbral v ponedeljek, je dejal, da bo cilj na evropskem prvenstvu do 21 let preboj iz skupinskega dela.

"Za zdaj jedro ekipe ostaja podobno, kot je bilo. Analizirali in pregledali smo tudi naslednja tekmeca. Imeli bomo dva treninga, veliko se ne da spremeniti, a igralci se poznajo, saj so veliko že odigrali," je na novinarski konferenci pojasnil nekdanji reprezentant Ačimović.

Po prevzemu ekipe je naredil seznam 84, 85 igralcev, ki so bili že v mladih ali celo članskih ekipah, skupaj bo oblikoval jedro petnajsterice. "Nekaj je bilo talentiranih, ki so šli zgodaj v tujino, a tam ne igrajo. Letniki rojstva pri izboru v reprezentanco prav tako zame ne bodo pomembni, ampak pomembno bo, da igrajo najboljši do 21 let. Če bo nekdo star 17 let, ne bom imel nobenih zadržkov, da ga vključim," je priložnost za razvoj mladih igralcev napovedal Ačimović.

Prav tako ne bo zanemaril slovenske lige. "Petnajst jih je na seznamu, ki standardno igrajo v naši ligi. Ni treba iti za vsako ceno v tujino, da se izbori reprezentančni dres. Pomembno je, da nogometaš igra redno in dobro. Jaka Bijol in Sandi Lovrič sta v reprezentanci A, prišla bi prav tudi nam. Prednost bo imela članska ekipa Matjaža Keka, a mislim, da bova lahko s selektorjem dobro sodelovala in našla način, da se dopolnjujemo," je ocenil Ačimović.

Tako kot športni direktor slovenskih reprezentanc Miran Pavlin je napovedal, da bodo gradili tako ekipo, iz katere bi lahko kmalu prišlo v člansko vrsto pet, šest nogometašev. "Ti bodo v prihodnosti nosilci in prav je, da čim prej okusijo to najvišjo raven. Jana Oblaka je pri 17 letih v vrata postavil selektor Tomaž Kavčič in vsi vemo, kam je Jan potem prišel," je izpostavil Pavlin, tudi nekdanji reprezentant.

Dotaknil se je tudi morebitnih sprememb v vodstvih ostalih mlajših reprezentanc, kjer bi rad vzpostavil piramido in medsebojno sodelovanje med ekipami. O imenih ta čas še ni želel govoriti, a je poudaril, "da imajo nekdanji veliki igralci to prednost, da vedo, kaj tujina zahteva, kar se je težko naučiti in prav to je razlika med odločnim in dobrim trenerjem".

"Pri 37 letih je priložnost za vodenje slovenske reprezentance dobil Srečko Katanec, ki tudi ni imel izkušenj, pol leta je bil prej v Gorici, pa nas je pripeljal v zgodovino," je nazorno opisal Pavlin, ki je bil tudi del ekipe pred slabima dvema desetletjem, ki se je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

Ačimovič je zatrdil da bo ekipo izbiral na podlagi dogajanje na treningih in tekmah. Ob tem je še enkrat izpostavil pomen evropskega prvenstva in priložnosti, ki se ponuja za naše mlade nogometaše. "Prvenstva si niso izborili, smo gostitelji, cilj pa je, da pridemo iz skupinskega dela v nadaljevanje. To je dokaj ambiciozen načrt, ampak to je največje nogometno tekmovanje pri nas doslej in se moramo izkazati na igrišču," je dodal Ačimović.

Po njegovih besedah bosta dodatni motiv za igralce polne Stočice in možnost uveljavitve na evropski in svetovni sceni, ki so mogoča na teh prvenstvih. V svoj strokovni štab je povabil Miša Brečka, s katerim je bil od poletja z ekipo do 18 let, ter Mateja Drobniča, ki je že vpet v mladinski nogomet in je med drugim prvi mladinski trener v Bravu.

Seznam vabljenih igralcev:

Tekst: MKo, STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 16.11.2021 | U21
  Na Bonifiki remizirali s Češko
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na svoji šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 v Kopru igrala neodločeno 1:1 (1:0) s Češko. Izbranci Milenka Aćimovića bodo naslednjo preizkušnjo igrali 25. marca na Kosovu.
 • 15.11.2021 | U21
  Pred mlado reprezentanco nova ključna preizkušnja
  Pred mlado izbrano vrsto je nova ključna tekma, pred obračunom s Češko poudarja slovenski selektor Milenko Aćimović. Slovenci bodo po petkovi zmagi v dvoboju z Albanijo na zelenici koprske Bonifike lovili nove točke.
 • 12.11.2021 | U21
  Na krilih Flakusa Bosilja in Matka ugnali Albanijo
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 v Kopru s 3:0 premagala Albanijo. Mrežo gostov je dvakrat zatresel David Flakus Bosilj, z golom in podajo se je izkazal tudi Aljoša Matko.
 • 11.11.2021 | U21
  Na Bonifiki z Albanijo, Aćimović verjame v pozitiven razplet
  Reprezentanca do 21 let bo v petkovem večeru odigrala prvo od dveh novembrskih tekem kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023. Slovenci bodo tako Albance kot Čehe gostili na koprski Bonifiki, selektor Milenk Aćimović pa z optimizmom zre v predzadnji obračun letošnjega leta.
 • 08.11.2021 | U21
  Dve spremembi v mladi reprezentanci
  Slovenski selektor Milenko Aćimović je pred kvalifikacijskima tekmama z Albanijo in Češko moral osvežiti seznam vpoklicanih igralcev, saj sta zaradi poškodb odpadla Gašper Pečnik in Klemen Mihelak.
 • 02.11.2021 | U21
  Znana reprezentanca za domači tekmi z Albanijo in Češko
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let novembra nadaljuje s kvalifikacijami za Uefa evropsko prvenstvo do 21 let 2023. Selektor Milenko Aćimović je predstavil seznam reprezentantov, ki bodo proti Albaniji in Češki lovili pomembne kvalifikacijske točke.
 • 11.10.2021 | U21
  Poraz v Albaniji
  Mlada izbrana vrsta je po četrtkovem remiju z Anglijo gostovala še v Albiniji, a v Elbasanu ostala brez točk. Slovenske načrte sta z goloma v uvodu drugega polčasa pokvarila Bernard Karrica in Armando Dobra.
 • 07.10.2021 | U21
  Mladi Slovenci s preobratom do odmevne točke
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na današnji kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2023 v Celju igrala neodločeno proti Angliji 2:2 (0:2).
 • 06.10.2021 | U21
  Mlada reprezentanca jutri proti Angliji
  Člansko reprezentanco v petek čaka pomemben obračun na Malti, še prej pa se bo slovenska mlada izbrana vrsta pomerila z Angleži.
 • 28.09.2021 | U21
  Aćimović izbral za Anglijo in Albanijo
  Selektor mlade reprezentance Slovenije Milenko Aćimović je predstavil seznam reprezentantov za prihajajoči kvalifikacijski tekmi z Anglijo in Albanijo. Vstopnice za tekmo z Anglijo so že v prodaji.

DELI NA