06.06.2010 | A
Afriki naproti

Slovenska nogometna reprezentanca je po pripravah na Južnem Tirolskem in dvema prijateljskima obračunoma v nedeljo malce pred 18. uro preko Frankfurta odpotovala svetovnemu prvenstvu naproti. Pred odhodom s slovenskih tal je Kekovim izbrancem prišlo zaželeti srečo dobrih sto navijačev, vse dobro pa je triindvajseterici in spremljevalni ekipi zaželel tudi predsednik Türk.

Na dolgo pot proti tretjemu velikemu prvenstvu, kot je poudaril Ivan Simič, je krenila celotna ekipa, tudi Zlatan Ljubijankič, ki so ga s petkove tekme proti Novi Zelandiji ob padcu v kazenskem prostoru odnesli z igrišča.

»Rad bi vam zaželel srečno pot in veliko uspeha na tekmovanju,« je ob sprejemu na Brdu pri Kranju nogometaše nagovoril predsednik države Danilo Türk, ki je v dar dobil žogo Jabulani s podpisi glavnih akterjev pri ponovnem preboju med 32 najboljših nogometnih reprezentanc na svetu. Da je odhod res nekaj velikega, kar bo krojilo naslednji mesec dni in družilo ljudi iz vseh okolij, se je pokazalo tudi na letališču Jožeta Pučnika, kjer je reprezentante pričakalo dobrih sto navijačev, ki so zbirali še zadnje podpise svojih idolov ter hiteli želeti srečo igralcem, ki so Sloveniji znova priigrali nastop na mundialu.

»Moji občutki pred odhodom so optimistični. Ta ekipa je pokazala homogenost, dobro igro in verjamem, da bodo v Afriki pokazali vse, kar znajo,« je zadnjo novinarsko konferenco na slovenskih tleh začel Simič. »Glede na to, da smo se v zadnjih desetih letih trikrat uvrstili na veliko tekmovanje, delamo dobro. To je to fenomen nad fenomeni.«

»Fantje so v zadnjem letu naredili velik preskok, ki pa ni posledica nekega slučaja, temveč trdega dela, motivacije in prepričanja v lastno sposobnost, trme in dokazovanja tistim, ki so jih morda že prečrtali,« je svoje varovance pohvalil selektor Matjaž Kek, ki je v zadnjem letu iz relativno anonimne reprezentance iz fantov iztisnil njihov maksimum in Slovenijo znova vrnil na nogometni zemljevid sveta, a vendar bil bolj previden, kot njegovi predhodniki: »Pričakujem, da bodo fantje dali na igrišču največ, kar bodo v danem trenutku sposobni. V tem primeru bo prišel tudi rezultat. Pokazati moramo tisto, kar zmoremo.«

»Čudežev ni za pričakovati. Ne obljubljamo ničesar, naredili pa bomo vse, da bo Slovenija ponosna na nas,« so bile obljube, ki jih je selektor dal sedmi sili in ki jim fantje z želenim prebojem v drugi krog tudi prikimavajo. »Želimo priti v drugi krog, kar pričakuje tudi javnost. Veseli, da smo spodbudili tudi navijače, ki verjamejo in zaupajo v to. Kot nič kolikokrat doslej bomo pustili srce na igrišču,« je besede glavnega trenerja potrdil tudi kapetan.

»Pričakujemo, da bomo tudi v Afriki tako rasli in stopnjevali formo kot v kvalifikacijah,« je s sklepno mislijo zaključil zadnje sproščeno druženje in se z optimizmom zazrt v prihodnost Aleksander Radosavljevič. Ekipa bo na jug Afrike priletela v ponedeljek deset minut pred deveto zjutraj, kjer se bo nastanila v baznem taboru Hyde Park School, nato pa bo šlo zares. Že čez 24 ur bodo fantje preizkusili afriško travo, prvi preizkus pa Kekove verovance čaka v nedeljo ob 13.30 uri na znamenitem stadionu Petera Mokabae v Polokwaneju. Za začetek čaka Slovence dvoboj z afriškim predstavnikom, nogometaši Alžirije.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig
- TAKA

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA