10.06.2010 | A
Alžirci v (skoraj) polni postavi

Čeprav bi na srečanju Slovenije in Alžirije na klopi afriškega nasprotnika morala ostati Chaouchi in Belhadj, bosta nogometaša ob posredovanju Mednarodne nogometne zveze (FIFA), ki je igralca pomilostila, v nedeljo nared. Pričakovana poteza je le še podžgala slovensko izbrano vrsto in dvoboj počasi dobiva tekmovalni naboj.

Najboljši alžirski vratar Faouzi Chaouchi in tudi sicer močno orožje prvih nasprotnikov Slovenije na 19. mundialu si je na polfinalni tekmi afriškega prvenstva prislužil počitek dveh tekem, saj je fizično (udarec z glavo) napadel sodnika. Drugi v tej zgodbi, Nadir Belhadj je z enakim prekrškom iz 28. januarja letos dobil prepoved srečanja s Slovenijo, a je FIFA v tabor Puščavskih lisic vnesla optimizem. Nogometaša bosta v nedeljo nared za boj s slovenskimi fanti in bržkone bosta tudi pričela srečanje.

V slovenskem taboru zaradi novice ni prišlo do večjega preplaha, nasprotno. Popolni Alžirci sedaj predstavljajo še večji motiv, igralci pa vse stavijo na to, da so boljši kot ekipa in to naj bi bilo glavno orožje Kekovih varovancev, ki pa se z nasprotnikom do danes še niso pretirano ukvarjali. »Šteje naša igra,« vedno poudarja glavni trener. To, kdo bo stal nasproti izbrani enajsterici ni ključnega pomena. Ko fantje enkrat razvijejo svojo igro ni pomembno v kakšne drese so oblečeni njihovi nasprotniki in nenazadnje – vsak je premagljiv.

Nista pa to edina nogometaša, ki bosta dobila priložnost, da zaigrata še na uvodni tekmi. Pomilostitev sta ob alžirskem dvojcu dočakala še Emmanuel Eboue (Slonokoščena obala) in Aurelien Chedjou (Kamerun). Sicer bi omenjena četverica zaradi rdečih kartonov morala počivati, a so na zasedanju v Johannesburgu odločili, da glede na to, da so samo Afričani priredili tekmovanje na celinski ravni, kazni umaknejo. Tako je FIFA oprostila vse, ki so bili kaznovani na afriškem prvenstvu.

Alžirci bodo proti Sloveniji in na svetovnem prvenstvu kljub vsemu pogrešali Yazida Mansourija, saj se je selektor Rabah Saadane presenetljivo odločil, da na njegove usluge med svetovnim prvenstvom ne bo računal. Mansouri naj bi bil preslabo pripravljen, v medijih pa se že pojavljajo govorice, da je zdaj že nekdanji kapetan sam želel zapustiti izbrano vrsto.

Bodo pa uvodno tekmo SP preskočila novozelandski čuvaj mreže Glen Moss in zvezni igralec Severne Koreje Kim Yong-jun. Prav tako pa na prvem srečanju ne bo selektorja Hondurasa Reinalda Rueda.

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA