16.06.2010 | A
Američane preseneča slovenska samozavest

Igra mačke z mišjo, kot so si dvoboj Amerike in Slovenije predstavljali naši drugi nasprotniki na tokratnem SP, vendarle ne bo tako lahek zalogaj. Sploh, ker se Slovenija v primeru petkove zmage uvrsti med najboljšo 16, sami pa bi najverjetneje potovali domov.

Ob dejstvu, da naj bi bili v skupini C kandidatki za napredovanja ravno ZDA in Anglija, je njun sobotni remi slaba popotnica za nadaljevanje. »Zdržati bodo morali vseh 90 minut,« se bodrijo Američani. »Slovenci so samozavestni, na nas je, da jih spustimo na realna tla,« so prepričani v svoje sposobnosti in kakovost, ki naj bi bila na višjem nivoju, kot dve milijonski narod, proti kateremu se bodo borili v petek ob 16.00 uri. Poraz proti tako majcenemu narodu, ki komaj dosega velikost eno izmed njihovih zveznih držav, bi bil zanje prava sramota.

Skromnejši je kapetan Donovan, ki bi bil zadovoljen že s točko. »Tekme preprosto ne smemo izgubiti. Moramo vsaj nekaj osvojiti,« se je strinjal tudi Dempsey, strelec izenačujočega zadetka proti Angliji. Druga priložnost za celoten izkupiček točk bo od Američanov terjala večjo zbranost, zadrževanje žoge in večje število priložnosti za zadetek. Ob tem pa kapetan opozarja na slovenske protinapade. »Ne smemo brezglavo napadati, ampak igrati z glavo.«

Ob tem, ko se v skupini C vsa moštva ukvarjajo s tem, kako premagati mogočno Anglijo, pa je, kot kaže, precej trši oreh, kot so pričakovali, majcena Slovenija, ki meša štrene velikim. Začeli so s Slovaki, Rusi, nato je padla Alžirija. Kako se bodo Američani odzvali na potek tekme in Kekove taktične zamisli pa bo znano konec tedna.

V lovu na zmago tudi Angleži

Niso Američani edini, ki hlastajo za zmago. Tudi Capellovi varovanci se zavedajo, da tekmo proti Alžircem preprosto morajo dobiti. Ob nervozi na sobotnem srečanju, še posebej po tem, ko so Američani v 40. minuti preko Dempseyja izenačili, se bodo morali tokrat tudi psihološko bolje pripraviti, v kolikor želijo v Cape Townu osvojiti vse tri točke.

Ob odsotnosti Ledleyja Kinga bo selektor znova lahko računal na usluge Garetha Barryja. »Zadetek Američanov je bil pravi šok za nas. Igrali smo dobro. Naš cilj je osvojiti vseh sedem točk – torej zmagati obe naslednji srečanji,« je odločen kapetan Steven Gerrard. Pričakovanja so ogromna, v zadnjih dneh pa so si jih s komentarji privoščili tudi nogometni velikani, kar ustvarja samo še dodatno napetost pred srečanjem.

Na drugi strani so tu Afričani, za katere bo to sploh prvi dvoboj proti močnim Otočanom. »Zagotovo bomo v tekmo krenili z višjimi ambicijami, kot smo končali prejšnje srečanje,« so napovedi, ki prihajajo iz njihovega tabora. »Gre za izvrstno ekipo, ki je nedvomno favorit srečanja. Imeli bomo zelo malo možnosti, zato bo potrebno izkoristiti vsako napako in nepazljivost njihove obrambe, da dosežemo zadetek,« kuje načrt Rabah Saadane. V kolikšni meri mu bo uspelo realizirati želeno, bo pokazala tekma sama. »Zagotovo ne gremo tja zgolj igrati, ne bomo že vnaprej mahali z belo zastavo.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: TAKA

 

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA