16.06.2010 | A
Američane preseneča slovenska samozavest

Igra mačke z mišjo, kot so si dvoboj Amerike in Slovenije predstavljali naši drugi nasprotniki na tokratnem SP, vendarle ne bo tako lahek zalogaj. Sploh, ker se Slovenija v primeru petkove zmage uvrsti med najboljšo 16, sami pa bi najverjetneje potovali domov.

Ob dejstvu, da naj bi bili v skupini C kandidatki za napredovanja ravno ZDA in Anglija, je njun sobotni remi slaba popotnica za nadaljevanje. »Zdržati bodo morali vseh 90 minut,« se bodrijo Američani. »Slovenci so samozavestni, na nas je, da jih spustimo na realna tla,« so prepričani v svoje sposobnosti in kakovost, ki naj bi bila na višjem nivoju, kot dve milijonski narod, proti kateremu se bodo borili v petek ob 16.00 uri. Poraz proti tako majcenemu narodu, ki komaj dosega velikost eno izmed njihovih zveznih držav, bi bil zanje prava sramota.

Skromnejši je kapetan Donovan, ki bi bil zadovoljen že s točko. »Tekme preprosto ne smemo izgubiti. Moramo vsaj nekaj osvojiti,« se je strinjal tudi Dempsey, strelec izenačujočega zadetka proti Angliji. Druga priložnost za celoten izkupiček točk bo od Američanov terjala večjo zbranost, zadrževanje žoge in večje število priložnosti za zadetek. Ob tem pa kapetan opozarja na slovenske protinapade. »Ne smemo brezglavo napadati, ampak igrati z glavo.«

Ob tem, ko se v skupini C vsa moštva ukvarjajo s tem, kako premagati mogočno Anglijo, pa je, kot kaže, precej trši oreh, kot so pričakovali, majcena Slovenija, ki meša štrene velikim. Začeli so s Slovaki, Rusi, nato je padla Alžirija. Kako se bodo Američani odzvali na potek tekme in Kekove taktične zamisli pa bo znano konec tedna.

V lovu na zmago tudi Angleži

Niso Američani edini, ki hlastajo za zmago. Tudi Capellovi varovanci se zavedajo, da tekmo proti Alžircem preprosto morajo dobiti. Ob nervozi na sobotnem srečanju, še posebej po tem, ko so Američani v 40. minuti preko Dempseyja izenačili, se bodo morali tokrat tudi psihološko bolje pripraviti, v kolikor želijo v Cape Townu osvojiti vse tri točke.

Ob odsotnosti Ledleyja Kinga bo selektor znova lahko računal na usluge Garetha Barryja. »Zadetek Američanov je bil pravi šok za nas. Igrali smo dobro. Naš cilj je osvojiti vseh sedem točk – torej zmagati obe naslednji srečanji,« je odločen kapetan Steven Gerrard. Pričakovanja so ogromna, v zadnjih dneh pa so si jih s komentarji privoščili tudi nogometni velikani, kar ustvarja samo še dodatno napetost pred srečanjem.

Na drugi strani so tu Afričani, za katere bo to sploh prvi dvoboj proti močnim Otočanom. »Zagotovo bomo v tekmo krenili z višjimi ambicijami, kot smo končali prejšnje srečanje,« so napovedi, ki prihajajo iz njihovega tabora. »Gre za izvrstno ekipo, ki je nedvomno favorit srečanja. Imeli bomo zelo malo možnosti, zato bo potrebno izkoristiti vsako napako in nepazljivost njihove obrambe, da dosežemo zadetek,« kuje načrt Rabah Saadane. V kolikšni meri mu bo uspelo realizirati želeno, bo pokazala tekma sama. »Zagotovo ne gremo tja zgolj igrati, ne bomo že vnaprej mahali z belo zastavo.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: TAKA

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA