29.03.2015 | U18
Benedejčič: Vsi smo zaslužni za ta uspeh

Preboj kadetske reprezentance na evropsko prvenstvo U17 2015 še naprej odmeva. Po zgodovinskem kvalifikacijskem turnirju smo se pogovarjali s selektorjem Igorjem Benedejčičem, ki pripisuje zasluge za nepozaben uspeh celotni ekipi.

Slovenija je lanskega septembra najprej uspešno opravila z uvodnim delom kvalifikacij, kjer so sodelovale še reprezentance Portugalske, Turčije in Severne Irske, medtem ko si je napredovanje na evropsko prvenstvo zagotovila po napetih obračunih z Anglijo, Romunijo in Norveško v Elitnem krogu kvalifikacij. Dramatična je bila predvsem zadnja tekma z »Vikingi«, ki jo je bilo potrebno dobiti.

»Pred zadnjo tekmo se je čutila določena napetost, saj smo se zavedali, da nas na evropsko prvenstvo pelje le zmaga. To se je tudi poznalo na začetku tekme, čeprav smo se v nadaljevanju uspeli otresti pritiska in začeli igrati našo prepoznavno igro. Mislim, da smo bili boljši nasprotnik in na koncu zasluženo zmagali, Naš cilj je bil, da igramo dobro, na koncu pa se nam je vse poklopilo še v rezultatskem smislu« se je spomnil obračuna z Norveško Igor Benedejčič, ki bo že čez slaba dva meseca popeljal svojo ekipo v Bolgarijo.

Bendejčičeva četa bo na evropskem prvenstvu v odlični družbi, saj so si prestižno vstopnico priigrale same eminentne reprezentance: Francija, Španija, Hrvaška, Belgija, Nizozemska, Grčija, Irska, Avstrija, Rusija, Anglija (branilec naslova), Češka, Škotska, Nemčija, Italija in Bolgarija (gostitelj turnirja).

»Če pogledamo po udeležencih evropskega prvenstva hitro ugotovimo, da mi predstavljamo najmanjšo državo. Upam, da se bomo uspeli dobro pripraviti na turnir. Želimo nabirati izkušnje, ki nam bodo pomagale dodatno napredovati. Prvič bomo na tako velikem tekmovanju, tako da bo to prava preizkušnja tudi za fante. Mislim, da bo to najbolj pomembno, vseeno pa gremo v Bolgarijo z željo po rezultatu,« je dejal slovenski selektor in se dotaknil tudi slovenskih možnosti za preboj na svetovno prvenstvo, kjer bo prostor za najboljših šest reprezentanc stare celine.

»Potrebno je imeti realne apetite. O svetovnem prvenstvu lahko razmišljamo, vendar moramo ostati na trdnih tleh. Če bomo skromni in če bomo igrali v ekipnem duhu, je vse mogoče. V primeru, da bomo vlekli vsak po svoje, pa zagotovo ne bo nič,« je jasen Benedejčič, ki opozarja na reprezentance s tradicijo. »Potrebno je povedati, da najboljše reprezentance, kamor uvrščamo Anglijo, Italijo in Nemčijo, premorejo nekaj več. Proti takšnim reprezentancam se ti mora vse poklopiti. Imeti moraš dober dan, kanček športne sreče. Mi smo kvalitetni, ampak za nogometno najbolj razvitim državami še nekoliko zaostajamo

Slovenske možnosti na zaključnem turnirju bodo odvisne tudi od žreba skupin, ki bo v četrtek, 2. aprila. Ples kroglic bodo z velikim zanimanjem spremljali tudi ostali potencialni reprezentanti, saj ekipa za evropsko prvenstvo še ni povsem formirana. »Okostje je narejeno, so pa še nekateri fantje, ki se lahko prebijejo v ekipo za evropsko prvenstvo. Videli bomo, kdo bo v formi, pomemben faktor pa bodo tudi poškodbe. Za mesto v ekipi bo kandidiralo tudi nekaj igralcev iz prvih kvalifikacij, ki so bili za turnir na Otoku poškodovani,« je odkrit selektor, ki se zaveda, da bodo turnir v Bolgariji pozorno spremljali tudi ogledniki najbolj uglednih evropskih klubov. »Že sedaj se občuti povečano zanimanje tujih klubov za naše igralce. Ta turnir pa bo tudi iz tega razloga še toliko večja priložnost.« 

Benedejčič je navdušen nad uspehom svoje reprezentance, a lastnih zaslug za izjemen dosežek ne želi izpostavljati. Bolj pomembno se mu zdi, da se več pozornosti nameni ostalim deležnikom, ki jih javnost marsikdaj spregleda.

»To ni moj uspeh, ampak uspeh vseh, ki sodelujemo z reprezentanco. Jaz sem kot selektor najbolj izpostavljen, vendar je potrebno zasluge pripisati tudi ostalim, ki opravljajo izjemno delo. Pohvaliti moram celoten strokovni štab, Dejana Kopasiča, trenerja vratarjev Draga Kondiča, zdravniško službo, maserje in vodjo ekipe, Marjana Drvariča,« ostaja zvest svojim načelom vodja strokovnega štaba kadetske reprezentance, ki ne pozabi niti na klube.

»Zahvalo si zaslužijo vsi, ki so delali z nami in tudi trenerji v slovenski ligi, ki preživijo veliko časa s temi fanti. Mislim, da opravljajo odločino delo, poleg tega pa se je potrebno zavedati, da je reprezentanca odvisna od kubov. Če se v klubih dobro dela, bo imela nekaj od tega tudi izbrana vrsta. Ne smem niti pozabiti niti na nogometno zvezo, ki je vzpostavila kvaliteten sistem. Veliko nam pomaga direktor reprezentanc Milan Miklavič, medtem ko med sabo sodelujemo tudi vsi ostali selektorji,« zadovoljno zaključi Benedejčič.


Tekst: MKo

Foto: NZS

SORODNE NOVICE

  • 15.06.2023 | U18
    Izbrana vrsta do 18 let nadaljuje niz neporaženosti
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je v Gornji Radgoni odigrala še drugo prijateljsko tekmo. Varovanci Antona Žlogarja so remizirali z vrstniki iz Črne gore in ostajajo neporaženi že osem tekem zapovrstjo.
  • 13.06.2023 | U18
    Slovenija ugnala Poljsko
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je v Gornji Radgoni pomerila z izbrano vrsto Poljske in slavila z 1:0. V četrtek se bodo varovanci Antona Žlogarja pomerili s Črno goro.
  • 02.06.2023 | U18
    Žlogar izbral za prijateljska obračuna s Poljsko in Črno goro
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 13. in 15. junijem pomerila z izbranima vrstama Poljske ter Črne gore. Selektor Anton Žlogar je v ta namen izbral 25 igralcev letnika 2005, ki se bodo v Gornji Radgoni pomerili z omenjenima nasprotnikoma.
  • 11.05.2023 | U18
    Slovenija na drugem srečanju ugnala Bosno in Hercegovino
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je še drugič pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so bili v Zenici tokrat boljši od svojih vrstnikov, saj so slavili z 1:3. 
  • 09.05.2023 | U18
    Na prvem srečanju z Bosno in Hercegovino brez zadetkov
    Reprezentanca Slovenije do 18 let se je pomerila z izbrano vrsto Bosne in Hercegovine. Varovanci selektorja Antona Žlogarja so se v Zenici s svojimi vrstniki razšli z neodločenim izidom 0:0. Drugi obračun proti istemu nasprotniku bo odigran v četrtek.
  • 02.05.2023 | U18
    Žlogar izbral za prihodnja prijateljska obračuna
    Slovenska reprezentanca do 18 let se bo med 9. in 11. majem pomerila z izbranima vrstama Bosne in Hercegovine ter Savdske Arabije. Selektor Anton Žlogar je v ta namen vpoklical 23 nogometašev.
  • 09.06.2022 | U18
    V Čatežu premagali Severno Makedonijo
    Reprezentanca Slovenije do 18 let je junijske priprave sklenila z zmago. Izbranci selektorja Antona Žlogarja so v Čatežu s 3:0 premagali Severno Makedonijo, še na tretji tekmi pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 07.06.2022 | U18
    Na drugi tekmi s Poljaki brez zadetkov
    Reprezentanci Slovenije in Poljske do 18 let sta v Krškem odigrali še drugo prijateljsko srečanje. Po slovenski zmagi na prvi tekmi tokratni obračun ni dal zmagovalca, ekipi sta se razšli z začetnim rezultatom.
  • 01.06.2022 | U18
    V Krškem premagali Poljsko
    Junijski termin za reprezentančno akcijo izkorišča tudi izbrana vrsta Slovenije do 18 let. Četa Tončija Žlogarja je v Krškem odigrala prvo od treh tekem in z 2:0 premagala reprezentanco Poljske.
  • 25.05.2022 | U18
    Žlogar izbral za prijateljski turnir
    Slovenska reprezentanca do 18 let bo med 1. in 9. junijem sodelovala na mednarodnem prijateljskem turnirju. Selektor Tonči Žlogar je v ta namen selekcioniral reprezentanco letnikov 2004 in mlajših, ki se bo dvakrat pomerila z izbrano vrsto Poljske, enkrat pa s Severno Makedonijo.

DELI NA