25.04.2023 | Ženska A
Borut Jarc prejel častno trenersko licenco

Zveza nogometnih trenerjev Slovenije je Borutu Jarcu, uspešnemu selektorju ženske članske reprezentance, izdala častno trenersko licenco.

Izpolnil pogoje

Častno licenco lahko pridobi častni član ZNTS v skladu s svojo strokovno usposobljenostjo in na podlagi vloge, ki mora vsebovati utemeljene razloge. Častna licenca je brezplačna, o njeni podelitvi odloča UO ZNTS. Borut Jarc je, kot veleva pravilnik, podal vlogo, v kateri je navedel vse, kar je bilo zahtevano, oz. je izpolnjeval vse pogoje za dodelitev častne licence. Trener mora za podelitev priznanja Častni član ZNTS izpolnjevati naslednje pogoje:

:: mora biti star več kot 60 let,

:: predhodno mora biti prejemnik priznanja Plaketa ZNTS in Zaslužni član ZNTS,

:: podeli pa se trenerju za dolgoletno in uspešno delo, pri čemer je bil dosežen napredek stroke, nogometne igre ali organizacije.

Velikokrat dokazal

„V bistvu gre za prvi takšen primer v naši organizaciji, ali bodo temu primeru sledili drugi, pa je težko predvideti. Borut Jarc je v svoji karieri velikokrat dokazal, da gre za pretkanega trenerja, ki zna ekipo pripraviti za tekmovanje na višjem nivoju, kar nenazadnje govorijo tudi rezultati njegovega dela,“ je ob tem povedal Zdenko Maučec, generalni sekretar ZNTS.

„Tovrstno priznanje mi predstavlja veliko čast, navdaja me z zadovoljstvom in ponosom. Okronalo je moje 38 let trajajoče profesionalno delo v trenerskem poklicu. Po drugi strani pa je to veselje, ker sta ZNTS, trenerska organizacija, in NZS prepoznala moje dolgoletno delo in vsemu temu s to častno licenco dala tudi velik pečat,“ je o priznanju povedal dobitnik Borut Jarc.

Doma in tujem, v klubu in reprezentanci

Borut Jarc se je rodil 13.11. 1959 v Mariboru, kjer se je zapisal nogometu. Med letoma 1967 in 1984 je bil član NK Maribor, potem desetletje (1984 – 1994) avstrijskega kluba FC Voitsberg. Bil je kadetski, mladinski in članski reprezentant Slovenije (1972 – 1984) in mladinski reprezentant Nogometne zveze Jugoslavije. Trenersko pot je začel v Avstriji, v Sloveniji pa je kot trener deloval v Publikumu, Korotanu, Rudarju, Šmartnem ob Paki, Dravi in Kopru. Trikrat je igral finale pokala, dvakrat ga je tudi osvojil. Od leta 2008 je bil selektor reprezentanc NZS U-15 do U-19, med letoma 2008 in 2010 tudi strokovni supervisor A-reprezentance. Bil je tudi podpredsednik ZNTS, član UO Športne Zveze Maribor, podpredsednik MNZM in predsednik ZNTM.

Nikoli tako visoko

Borut Jarc od februarja 2018 vodi žensko člansko reprezentanco. V tem času je reprezentanca pod njegovo taktirko odigrala 41 tekem, vknjižila je 23 zmag, osem remijev in 10 porazov. Pod Jarčevim vodstvom je reprezentanca napredovala za kar 22 mest na Fifini lestvici – z 62. na 40. mesto. Tako visoko ženska reprezentanca v svoji zgodovini še ni bila.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 21.09.2023 | Ženska A
  Po prve tri točke v ligi narodov
  V Krškem je vse pripravljeno, da v petek ob 16. uri gosti uvodno tekmo slovenske ženske reprezentance v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo ob 16. uri pomerile s Češko. V prvem sklopu tekmovanja sledi še gostovanje v Zenici, kjer Slovenija v torek, 26.9., gostuje pri Bosni in Hercegovini.
 • 20.09.2023 | Ženska A
  Brez strahu po zmago
  Ženska članska nogometna reprezentanca bo v petek v Krškem ob 16. uri odigrala prvo tekmo v novoustanovljenem tekmovanju Uefini ligi narodov. V Posavje prihaja Češka, to bo tekma 40. in 27. reprezentance na Fifini jakostni lestvici.
 • 19.09.2023 | Ženska A
  Motivirane v pričakovanju Češke
  Ženska članska nogometna reprezentanca se pripravlja na skorajšnji začetek tekmovanja v ligi narodov. V petek, 20.9., ob 16. uri Slovenija v Krškem gosti Češko, prihodnji torek, 26.9., pa Slovenija gostuje v Zenici pri Bosni in Hercegovini.
 • 18.09.2023 | Ženska A
  Selektor Kolman izpostavlja velik potencial reprezentantk
  Novi selektor ženske nogometne reprezentance Saša Kolman, danes bo popoldan zbral svoje varovanke, je izpostavil velik potencial, ki ga imajo članice ekipe. Na klopi selekcije bo prvič že ta petek, ko bo Slovenija začela tekmovanje v ženski ligi narodov B.
 • 15.09.2023 | Ženska A
  Saša Kolman novi selektor ženske reprezentance
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na dopisni seji potrdil novega selektorja ženske članske reprezentance. To bo Saša Kolman, 39-letni nogometni strokovnjak, ki je v svoji karieri deloval kot glavni trener v Novi Gorici in avstralskem South Melbourne FC, kakor tudi kot vodja nogometne akademije Real Madrida v Združenih arabskih Emiratih.
 • 05.09.2023 | Ženska A
  Borut Jarc ni več selektor ženske članske reprezentance
  Predsednik NZS, Radenko Mijatović in selektor ženske reprezentance Borut Jarc sta na predlog selektorja Jarca dosegla sporazumno prekinitev sodelovanja, kar pomeni, da se Jarc po petih letih in osmih mesecih poslavlja s klopi ženske reprezentance. V tem času je Slovenija dvakrat prišla na prag uvrstitve na veliko tekmovanje,  na Fifini lestvici pa zaseda visoko 40 mesto, najboljše v svoji zgodovini.
 • 12.08.2023 | Ženska A
  Iz Olimpije v Panathinaikos
  Slovenska reprezentantka Manja Rogan bo kariero nadaljevala v Grčiji. Zdaj že nekdanja vezna igralke ljubljanske Olimpije je postala nova članica atenskega Panathinaikosa, ki je letos napredoval v prvo grško ligo, v novi sezoni pa bo tam tudi nastopal.
 • 08.08.2023 | Ženska A
  Reprezentantka iz Radomelj v Italijo
  Slovenska članska reprezentantka Sara Gradišek se po šestih letih v dresih ŽNK Radomlje Medex odpravlja na tuje. Igralka sredine igrišča, ki je pred kratkim dopolnila 20 let, se iz Radomelj seli v italijansko Bologno.
 • 14.07.2023 | Ženska A
  Srbija premočna na generalki za ligo narodov
  Slovenke bodo septembra začele tekmovanje v ligi narodov v skupini B4, tekmice bodo Češka, BiH in Belorusija. Slovenija bo prvo tekmo igrala 22. septembra, ko bo gostila Češko.
 • 14.07.2023 | Ženska A
  Nocoj proti Srbiji
  Slovenija se bo danes ob 19. uri pomerila s Srbijo, to pa bo tudi pika na i pripravam, ki so jih varovanke selektorja Boruta Jarca opravile minule dni v Čatežu ob Savi. To bo tudi zadnji test za obe reprezentanci pred septembrskim začetkom tekmovanja v ligi narodov.

DELI NA