29.08.2022 | Sodniki
Čeferin na Baltiku kontrolor sojenja v Uefa Pokalu regij

V latvijski prestolnici Rigi, ki je bila nekoč neuradna prestolnica držav ob Baltskem morju (Latvija, Estonija, Litva) in so ji pravili baltski Pariz, med 24. in 30. avgustom poteka Uefa pokal regij 2022 (UEFA Regions' Cup 2022/23) o delu sodnikov pa poroča tudi štiriinpetdesetletni kontrolor sojenja Darko Čeferin iz Kranja.

Konec junija sta bila v največji državi na območju Kavkaza, na križišču zahodne Azije in Vzhodne Evrope, v več kot 3600 km oddaljenem Azerbajdžanu v predkrogu Pokala regij (UEFA Regions' Cup 2022/23 Preliminary Round) aktivna David Šmajc in David Gabrovec, v avgustovskem tekmovalnem delu pa se kot kontrolor sojenja turnirja v Latviji udeležuje tudi Darko Čeferin.

Slednji se vrača v Rigo po 15. juliju 2015, ko je poročal o kvaliteti sojenja s tekme 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov Skonto-Debrecen. Predtem je v svoji bogati sodniški karieri delil pravico v tej baltski državi 2. septembra 2006, ko je sodil kvalifikacijsko reprezentančno tekmo za Evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici 2008 (Uefa Euro 2008) med Latvijo in Švedsko.

Kranjski kontrolor sojenja je poleg Romuna Alexandruja Deaconuja prejel povabilo Evropske nogometne zveze (Uefa) za nadzor kakovosti sojenja na turnirju v Latviji v skupini 2. Zadnjo sredo je imel Čeferin uvodno tekmo, kjer je spremljal sojenje Miloša Savovića iz Črne Gore na tekmi West Slovakia in RAT Poland, v soboto pa je prav tako iz stadiona LNK Sporta Parks poročal o sojenju Ukrajinca Oleksiija Derevinskyja na tekmi Latvia amateur – West Slovakia.

Jutri pred kosilom ga ob 12. uri čaka še zadnja tekma, tokrat v mestu Salaspils 20km jugovzhodno od Rige na tekmi RAT Poland - Latvia amateur, ko bo kontroliral sojenje Nenada Minakovića iz Srbije po kateri se naš predstavnik vrača v domovino. Na vseh treh tekmah, kjer Darko Čeferin opravlja nadzor nad sojenjem, mu družbo dela delegat Patrik Filipek iz Češke (na zgornji sliki levo).

UEFA Pokal Regij se vrača po zadnji izvedbi v sezoni 2018/2019, ko je zmagal poljski Dolny Slask, ki je v finalu premagal nemško gostiteljico Bavarsko. v prestolnico Azerbajdžana, ki se nahaja na križišču zahodne Azije in Vzhodne Evrope. Nazadnje je od Slovencev kot kontrolor sojenja v Rigi deloval Drago Kos in sicer v 2. krogu junijske Uefa Lige narodov, ko je na nacionalnem stadionu Daugava (10.641 sedežev) spremljal sojenje hrvaške sodniške ekipe na dvoboju lige D v skupini 1 med Latvijo in Lihtenštajnom.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: NZS/ MA

SORODNE NOVICE

 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.

DELI NA