Celjani napadajo zgodovinski dosežek

Celjski klub se je minuli četrtek prvič v zgodovini prebil do zadnje stopničke kvalifikacij evropskih tekmovanj. Grofje se bodo za zgodovinski preboj v skupinski del UEFA Evropske konferenčne lige pomerili z Maccabijem iz Tel Aviva. 

S 23 naslovi državnih prvakov najuspešnejši klub izraelske lige od tega poletja vodi Robbie Keane, ki je bil v sezoni 2008/09 pri Liverpoolu tudi soigralec celjskega stratega Alberta Riera. Španec na klopi Celja je svoje moštvo popeljal na prag skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige, če bi grofom uspelo, pa bi slovenski nogomet prvič v zgodovini v isti sezoni v skupinskem delu evropskih tekmovanj predstavljala kar dva kluba.

Grofom pripada vloga izzivalcev, a so državni podprvaki že v dvoboju s portugalsko Vitorio potrdili, da se lahko kosajo tudi z bogatejšimi nasprotniki. Tokrat bo, vsaj na prvi tekmi v Tel Avivu, naloga nekoliko težja, saj se bodo Celjani gostiteljem zoperstavili brez Luke Bobičanca. Trenutno morda najbolj vroči nogometaš zasedbe iz knežjega mesta je izpolnil kvoto rumenih kartonov. Je pa iz tega vidika zagotovo še kako pomembno, da je na tekmi v Domžalah prvič po poškodbi zaigral poletni novinec Mario Kvesić, ki je izpustil predhodne štiri tekme. Kot je znano, so Celjani najprej presenetili Vitorio, v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige pa so opravili še z beloruskim Nemanom.

Kakšne so ambicije pred spopadom z izraelskim velikanom? "Napredovanje je naša želja, tudi zame osebno bi bil to vrhunec kariere. Upamo na najboljše," je pred odhodom v Izrael dejal Matjaž Rozman. Šestintridesetletni vratar Celja je po poškodbi Matka Obradovića znova dobil mesto med vratnicama in s tekme v tekmo potrjuje dobro formo. Dolgoletni član kluba je navdušil že na tekmi v Guimaraesu, z jasnim stališčem pa se podaja tudi v dvoboj z Maccabijem: "Pomemben je začetek tekme, da se takoj postavimo in nasprotnik začuti, da smo v Tel Aviv prišli po zmago."

Maccabi naj bi se Celjanov lotil tudi z dosedanjim prvim vratarjem Danielom Peretzom, ki se bo po poročanju medijev konec avgusta pridružil Bayernu. Triindvajsetletnik je bil poleti del izraelske reprezentance do 21 let, ki se je na evropskem prvenstvu prebila vse do polfinala, v katerem jo je zaustavila selekcija Angležev, ki so nato v finalu ugnali še Španijo. V pretežno izraelski zasedbi velja omeniti še Rozmanovega vrstnika, prav tako 36-letnega Erana Zahavija, ki se je lansko poletje vrnil v domovino in še drugič oblekel dres Maccabija, sicer velikega rivala mestnega tekmeca Hapoela, član katerega je bil kar šest let.

Nogometaši trenutno vodilne ekipe Prve lige Telemach bodo tretji evropski nasprotniki Maccabija. Robbie Keane je na klopi v minuli sezoni tretjeuvrščenega kluba izraelske lige debitiral proti moldavskemu Petrocubu, ki so ga Izraelci izločili s skupnim izidom 5:0. Bolj tesno je bil v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige, saj je AEK Larnaka na domačih tleh iztržila remi (1:1), dvoboj s ciprskim prvoligašem pa je bil odločen v Tel Avivu. Za napredovanje Maccabija je zadel že omenjeni Eran Zahavi, ki je v 86. minuti izkoristil strel z bele točke.

Četrtkovo srečanje na stadionu Bloomfield se bo pričelo ob 19. uri po slovenskem času, dogajanje iz Tel Aviva pa boste lahko spremljali na drugem programu TV Slovenija. Obračun bo nadziral litovski sodnik Manfredas Lukjančukas.  

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do zmage tudi v Rogaški
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 31. kroga prve lige Telemach v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0)
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Celje
    Tako Rogaška kot Celje sta v prejšnjem krogu vpisala izredno pomembni zmagi. Kako se bo razpletla medsebojna tekma?
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do nove zmage za utrditev na vrhu
    Nogometaši Celja so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Bravo Kostel z 2:1 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje je s preobratom v Murski Soboti prišlo do nove zmage, vodilni grofje pa se bodo med tednom pomerili z Bravom, ki je po Rogaški izgubil še z Domžalami. Kdo bo uspešnejši v knežjem mestu?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?

DELI NA