Celje senzacionalno izločilo Vitorio za tretji krog konferenčne lige

Nogometaši Celja so na povratni tekmi 2. kroga konferenčne lige po enajstmetrovkah na gostovanju premagali Vitorio. Grofje so se prebili v 3. krog kvalifikacij, potem ko so pred enim tednom v Celju izgubili s 3:4.

KVALIFIKACIJE UEFA EVROPSKE KONFERENČNE LIGE - DRUGA TEKMA DRUGEGA KROGA

VITORIA SC - CELJE 0:1 (2:4)*

*po izvajanju enajstmetrovk

Stadion D. Afonso Henriques, sodniki: Kopijevski, Šlončak in Berkut (vsi Ukrajina).
Strelec: 0:1 Bajde (65.).
Vitoria: Bruno Varela, Villanueva, Andre Amaro, Mamadou (od 66. Jorge Fernandes), Afonso Freitas, Miguel (od 106. Gaspar), Händel (od 81. Jose Carlos), Saraiva (od 60. Tiago Silva), Daniel Silva, Andre Silva (od 60. Butzke), Joao Silva (od 66. Nelson Da Luz).
Celje: Rozman, Vuklišević, Nemanič, Zec, Karničnik, Bajde (od 85. Bizjak), Bobičanec (od 85. Edmilson), Zabukovnik (od 111. Vrbanec), Matko (od 116. Špeljak), Lamy (od 76. Popović), Ikwuemesi (od 76. Kouter).
Rumeni kartoni: Andre Silva, Joao Silva, Mamadou, Jorge Fernandes; Bobičanec, Zec, Vuklišević, Zabukovnik, Edmilson, Bizjak, Rozman.
Rdeči karton: /.

Če bi upoštevali le vrednost klubov na Transfermarktu, bi Celjanom (6,95 milijona) proti Vitorii (44,5 milijona evrov) le malokdo dal kakšno možnost v dvoboju s portugalskim moštvom. Toda izbranci Alberta Riere so na gostovanju favoriziranim tekmecem, ki so imeli žogo precej več v posesti in sprožili tudi več strelov, predstavljali zahtevno oviro, še posebej ko je Gregor Bajde izničil zaostanek s prve tekme.

Uvodnih 20 minut ni prineslo posebej nevarne akcije za ene ali druge, oboji so sicer nekajkrat poskušali s streli, a se izid ni spremenil. Tudi oba celjska, Gregorja Bajdeta v četrti in Luke Bobičanca v 17. minuti sta bila preslaba. V 29. minuti je imel novo priložnost za Celjane Ikwuemesi, a so mu domači branilci strel blokirali, že v sodniškem dodatku prvega dela pa je Andre Silva zadel prečko celjskih vrat.

V 51. minuti je Matjaža Rozmana v celjskih vratih preizkusil Thomas Händel, v 59. minuti pa še Joao Silva, a je celjski vratar obakrat dobro opravil svoje delo. So pa Celjani v 65. minuti prišli do pomembnega zadetka. Po kotu Luke Bobičanca ter podaji Klemna Nemaniča je z glavo zadel Bajde. Slabih 15 minut pozneje so bili slovenski podprvaki blizu drugemu zadetku, ko je Denis Popović zadel vratnico. Portugalci bi lahko v tretji minuti sodniškega dodatka prišli do odločilnega zadetka, ko je streljal Jose Carlos, izkazal pa se je Rozman ter ekipi poslal v podaljšek.

V tem sta imela v 102. minuti pri Celju priložnosti Lovro Bizjak in Nemanič, a ju nista izkoristila, podobno velja za Andreja Amara na drugi strani v 114. minuti. To je pomenilo, da bodo sledile enajstmetrovke. Pri teh je Celje precej bolje delovalo pod pritiskom. Portugalci so namreč zagrešili svoja prva strela, medtem ko je pri Celju v drugi seriji zgrešil le Nino Kouter. To pa ni bilo usodno, z natančnim strelom je usodo Portugalcev zapečatil David Zec. Ob njem so bili uspešni še Popović, Bizjak in Matic Vrbanec.

Celjani so si z zmago proti Vitorii priigrali nov evropski dvoboj. Tekmec v 3. krogu bo Neman Grodno iz Belorusije.

Tekst: STA/LD
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Domžalčani presenetili v Celju
    Nogometaši Domžal so v 32. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagale Celje s 3:2 (0:1).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Domžale
    Celjsko odštevanje se je začelo, grofje so na pragu drugega naslova državnih prvakov. Nedeljski tekmeci Celjanov bodo nogometaši Domžal, ki so med tednom prišli do pomembnih točk.
  • 13.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do zmage tudi v Rogaški
    Nogometaši Celja so v prvi tekmi 31. kroga prve lige Telemach v gosteh premagali Rogaško z 2:1 (0:0)
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Celje
    Tako Rogaška kot Celje sta v prejšnjem krogu vpisala izredno pomembni zmagi. Kako se bo razpletla medsebojna tekma?
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani do nove zmage za utrditev na vrhu
    Nogometaši Celja so v 30. krogu Prve lige Telemach doma premagali Bravo Kostel z 2:1 (1:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Bravo
    Celje je s preobratom v Murski Soboti prišlo do nove zmage, vodilni grofje pa se bodo med tednom pomerili z Bravom, ki je po Rogaški izgubil še z Domžalami. Kdo bo uspešnejši v knežjem mestu?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?

DELI NA