28.04.2023 | Ženska A
Članice v pričakovanju žreba Lige narodov

V torek, 2.5., bo na sedežu Uefe v Nyonu potekal sploh prvi žreb skupin Lige narodov za ženske reprezentance. V žrebu tudi Slovenija, ki novoustanovljeno tekmovanje začenja v Ligi B.

Korak naprej po zgodovinskem evropskem prvenstvu 

Ženska izvedba nogometne Lige narodov se bo začela letos, s tem pa se bodo uresničili smeli načrti Uefe. Tako kot v moški izvedbi tekmovanja bodo reprezentance razdeljene v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po zaključku skupinskega dela evropskih kvalifikacij za FIFA Svetovno prvenstvo 2023. Države bodo razdeljene v tri lige, A, B in C. V Ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine s štirimi reprezentancami. Enaka razdelitev bo tudi v Ligi B, kjer bo nastopala Slovenija. 

"Po zgodovinskem ženskem Euru je zdaj čas za nadaljnji razvoj ženskega reprezentančnega nogometa. Zgradili smo odprt, tekmovalen in kontinuiran sistem, v katerem bo pomembna vsaka tekma, kar je pravi odraz evropskega športnega modela," je lani jeseni ob napovedi izvedbe ženske Lige narodov povedal Aleksander Čeferin, predsednik Uefe. Moška izvedba Lige narodov je bila prvič odigrana leta 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Tako bo tudi v primeru ženske različice.

Kakovostne tekme

"Najprej bi pozdravil odločitev Uefe, ki je ustanovila novo tekmovanje. Najbolj me veseli, da v Uefinih terminih ne bo več treba iskati kakovostnih nasprotnic za prijateljske tekme. Bo pa prisoten večji tekmovalni naboj. Moram pa ob tem poudariti, da od leta 2018, odkar vodim reprezentanco, za nas prijateljskih tekem ni bilo, na vseh tekmah nas je zanimal rezultat. Ob tem me veseli tudi to, da bomo igrali s kakovostnejšimi reprezentancami, kar Slovenija za razvoj igralk trenutno še kako potrebuje," je ob tem dejal Borut Jarc, selektor slovenske ženske članske reprezentance.

"Posebnih pričakovanj pred žrebom nimam. Vsi bobni so zanimivi, v njih pa izvrstne reprezentance. Upam pa, da bomo imeli tisto nekaj malo sreče, da bi dobili tako skupino, da bi se lahko borili za 1. mesto," selektor Jarc ne skriva ambicij. Žreba se bo selektor udeležil skupaj z Urošem Juračičem, tehničnim vodjo ženske članske reprezentance.

Liga A, Liga B in Liga C

Žreb bo na sporedu v torek, 2. maja, ob 13. uri, v žrebu bo sodelovalo 51 reprezentanc. V Ligi A bo nastopalo 16 reprezentanc v štirih skupinah, enako tudi v Ligi B. Liga C bo razdeljena v štiri skupine s štirimi reprezentancami in eno s tremi. Skupinski del Lige narodov bo potekal od septembra do decembra 2023. 

Štirje zmagovalci skupin Lige A bodo nastopili v finalu Lige narodov, oba finalista se uvrstita tudi na Olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selili četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige B.

Za ligaško fazo so bile te ekipe razdeljene v tri lige na podlagi njihovih položajev na Uefini lestvici koeficientov ženske reprezentance, izdana po zaključku skupinskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. 

Štirje bobni, Slovenija v Ligi B

V Ligi B bodo igrale reprezentance, ki so pred žrebom razdeljene v štiri bobne (boben 1 - Republika Irska, Poljska, Češka, Finska), (boben 2 - Srbija, Slovenija, Severna Irska, Romunija), (boben 3 - Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska) in (boben 4 - Grčija, Hrvaška, Belorusija, Albanija). Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Igralni termini Ženske Lige narodov:
20.9. - 23.9.
23.9. - 26.9.
25.10. - 28.10.
28.10. - 31.10.
29.11. - 2.12.
2.12. - 5.12.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.09.2023 | Ženska A
  Prva točka članic v ligi narodov
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi lige narodov v ligi B in skupini 4 v Zenici z Bosno in Hercegovino igrala 1:1 (0:1). Izbranke Saše Kolmana naslednji tekmi čakata konec oktobra, obe proti Belorusiji.
 • 26.09.2023 | Ženska A
  V Zenici po prve tri točke v ligi narodov
  „Na petkovi tekmi proti Češki je bilo kar nekaj prilik, ki pa jih nismo izkoristile. Bosna in Hercegovina je po prvi tekmi pri treh točkah, mi na ničli. Upam, da se to danes po tekmi menja in da bomo realizirali, kar bomo imeli,“ se Kaja Korošec nadeja boljšega izkoristka priložnosti, ki si jih naša reprezentanca ustvari.
 • 25.09.2023 | Ženska A
  Pokazati, da znajo zmagovati
  Ženska nogometna reprezentanca v torek proti Bosni in Hercegovini lovi prve točke v ligi narodov. Tekma v Zenici se začne ob 16. uri.
 • 24.09.2023 | Ženska A
  Optimistično v Bosno in Hercegovino
  Ženska članska reprezentanca je danes odpotovala v Bosno in Hercegovino, kjer v torek varovanke selektorja Saše Kolmana čaka 2. tekma lige narodov. Slovenija se bo v torek, 26.9., ob 16. uri pomerila z domačinkami, ki so v 1. krogu z 2:1 premagale Belorusijo.
 • 22.09.2023 | Ženska A
  Kljub pogumni in podjetni igri brez točk
  Varovanke selektorja Saše Kolmana so kljub podjetni in napadalni igri po dveh napakah klonile z rezultatom 0:2. Slovenija ostaja brez zmage proti Češki, ki je sebi v prid odločila vseh šest dosedanjih medsebojnih obračunov.
 • 22.09.2023 | Ženska A
  Ligo narodov začenjajo proti Češki
  Slovenija in Češka bosta danes v Krškem ob 16. uri tudi pred kamerami Sportkluba odigrali tekmo 1. kroga Lige narodov, novoustanovljenega tekmovanja za evropske ženske članske reprezentance. Slovenija v tekmovanje vstopa z novim selektorjem Sašo Kolmanom in željo po uspešnem nastopu.
 • 21.09.2023 | Ženska A
  Po prve tri točke v ligi narodov
  V Krškem je vse pripravljeno, da v petek ob 16. uri gosti uvodno tekmo slovenske ženske reprezentance v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo ob 16. uri pomerile s Češko. V prvem sklopu tekmovanja sledi še gostovanje v Zenici, kjer Slovenija v torek, 26.9., gostuje pri Bosni in Hercegovini.
 • 20.09.2023 | Ženska A
  Brez strahu po zmago
  Ženska članska nogometna reprezentanca bo v petek v Krškem ob 16. uri odigrala prvo tekmo v novoustanovljenem tekmovanju Uefini ligi narodov. V Posavje prihaja Češka, to bo tekma 40. in 27. reprezentance na Fifini jakostni lestvici.
 • 19.09.2023 | Ženska A
  Motivirane v pričakovanju Češke
  Ženska članska nogometna reprezentanca se pripravlja na skorajšnji začetek tekmovanja v ligi narodov. V petek, 20.9., ob 16. uri Slovenija v Krškem gosti Češko, prihodnji torek, 26.9., pa Slovenija gostuje v Zenici pri Bosni in Hercegovini.
 • 18.09.2023 | Ženska A
  Selektor Kolman izpostavlja velik potencial reprezentantk
  Novi selektor ženske nogometne reprezentance Saša Kolman, danes bo popoldan zbral svoje varovanke, je izpostavil velik potencial, ki ga imajo članice ekipe. Na klopi selekcije bo prvič že ta petek, ko bo Slovenija začela tekmovanje v ženski ligi narodov B.

DELI NA