30.08.2021 | Sodniki
Damir Skomina naznanil konec sodniške kariere

Najuspešnejši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci v NNC Brdo sklenil svojo bogato sodniško kariero.

Skomina se je v sodniške vode podal leta 1992, svoj debi pa je doživel na tekmi Primorske lige med Rakekom in Kortami, ognjeni krst v 1. slovenski nogometni ligi je doživel aprila 2000 na tekmi med Beltinci in Primorjem.

Enega od vrhuncev svoje mednarodne kariere je vpisal oktobra leta 2008, ko je po šestih letih na mednarodni listi in v svoji sedemnajsti sodniški sezoni, prvič pripeljal na igrišče ekipi ob himni Uefa Lige prvakov. Istega leta je postal tudi prvi slovenski sodnik na Olimpijskih igrah, medtem ko je na evropskem prvenstvu opravljal vlogo četrtega sodnika.

Skomina je nov korak naprej storil leta 2012, ko je je postal prvi slovenski sodnik na Uefa evropskem prvenstvu in prvi slovenski sodnik, ki ga je doletela čast sojenja v finalu Uefa Superpokalu. Sledilo je Uefa Evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, kjer je bil eden izmed treh sodnikov, ki so sodili na štirih tekmah. Ob tem je redno sodil tudi v evropskih klubskih tekmovanjih, kjer so mu bile vse pogosteje zaupane najprestižnejše tekme. Tako je leta 2017 kot prvi slovenski sodnik v finalu Uefa Evropske lige v Stockholmu vodil dvoboj med Manchester Unitedom in Ajaxom.

Leta 2018 je dočakal tudi debi na svetovnih prvenstvih, kar je bil nov zgodovinski mejnik za slovenske sodnike nasploh. In nato še krona kariere, finale Uefa Lige prvakov 2019 med Liverpoolom in Tottenhamom. Za še en kamenček v mozaik dejstev, ki so se sestavljala v naziv najuspešnejšega slovenskega sodnika.

Uspehi Damirja Skomine naj bodo izziv številnim, mladim sodnikom, ki stopajo po njegovi poti. Tlakoval jo je na stotinah domačih in mednarodnih tekem, največ jih je zbral v 1. slovenski nogometni ligi, kjer je sodil na 354 tekmah. Bogata in odmevna je tudi bera tekem v evropskih pokalih, kjer je novembra lani tudi končal kariero: na tekmi med domačim Bruggeom in Borussio Dortmund, ga je leto dni pred načrtovanim zadnjim žvižgom v karieri, v sodniški pokoj prisilila poškodba. To je bila tudi njegova edina tekma v dolgoletni karieri, ki jo je predčasno zaključil.

Tekst: NZS
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.
 • 30.06.2021 | Sodniki
  Slavko Vinčič s pomočnikoma v Munchen
  Slavko Vinčič na Allianz areni v Munchnu na tekmi četrtfinala EP Belgija : Italija.
 • 12.06.2021 | Sodniki
  Vinčiču na EP Španija : Švedska
  Vinčiču prva tekma na EP
 • 21.04.2021 | Sodniki
  Vinčič z ekipo na EURO
  Prihajajoče evropsko prvenstvo v nogometu tudi tokrat ne bo minilo brez slovenskih sodnikov. Sodniški odbor UEFA je namreč na EURO uradno delegiral slovensko sodniško ekipo na čelu z 41 – letnim Mariborčanom Slavkom Vinčičem in njegovima pomočnikoma 38 - letnim Tomažem Klančnikom iz Slovenj Gradca in 35 - letnim Andražem Kovačičem iz Ljubljane, ki skupaj tvorijo ekipo že vrsto let.

DELI NA