20.04.2022 | Sodniki
Drugi pomladanski VAR seminar s fizičnim treningom in analizo

Po februarskem zimskem pripravljalnem seminarju na južni obali Anatolije v Beleku in marčevskem prvem letošnjem VAR seminarju v NNC Brdo, je bil včeraj na sedežu NZS na sporedu še drugi pomladanski seminar video sodnikov s treningom fizične pripravljenosti. Na Brdu pri Kranju so se zbrali certificirani video sodniki (VAR), pomočniki video sodnikov (AVAR) in glavni sodniki, ki imajo FIFA dovoljenje za sojenje tekem v sistemu VAR.

Zaradi prenove osrednjega igrišča v NNC Brdo so sodniki pod vodstvom strokovnjaka za fizično pripravljenost sodnikov Mitje Novaka, sprva opravljali intenziven trening telesne priprave na igrišču št: 3. Na sporedu je bil SDS (Single – Double – Single) prekinitveni test, ki poteka v izmenjavi intenzivnega teka in počitka v dveh serijah, vsaka serija pa je sestavljena iz 20 ponovitev. Že pred prekinitvenim testom so sodniki opravljali 5 ponovitvenih šprintov v dolžini 40m, kjer so morali preteči razdaljo v časovnem oknu 6 sekund. 

Po koncu fizičnega dela na igrišču, se je v konferenčni dvorani upravne stavbe ob 16. uri program nadaljeval z analizo sojenja na tekmah Prve lige in sprejetih odločitev sodnikov na igrišču iz zadnjih 6. krogov v Prvi ligi Telemach..

V uvodnem delu je častni predsednik ZNSS in vodja VAR izobraževanja sodnikov Vlado Šajn predstavil statistično analizo dosedaj odigranih 56 tekem pod nadzorom VAR tehnologije v pomladanskem delu prvenstva in primerjalno analizo porabe časa ter vrste in nivoja intervencij glede na 38 odigranih tekem v sistemu VAR v jesenskem delu sezone 2021/22. Sledila je obravnava komunikacije med video sodniki v VOR sobi in sodniki na igrišču, pregledalo se je situacijske dogodke in točnost interveniranih ravnanj video sodnikov ter vsebinske razloge posnetkov za spremembe odločitev.

V zadnjem delu seminarja je podpredsednik ZNSS Robert Krajnc pokazal še sklop posnetkov v povezavi z naborom odločitev iz različnih kategorij Pravil igre kot so PNI št:10 (določanje izida tekme) in resni/brezobzirni prekrški po Pravilih igre št:12. 

Pred spuščeno zaveso na seminar je Vlado Šajn izrazil zadovoljstvo z delovanjem sodnikov in VAR, AVAR video sodnikov, poudaril pomen osredotočenosti ter vsem skupaj zaželel uspešno sojenje tudi na zaključnih pomladanskih bojih v končnici prvenstva.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.

DELI NA