31.01.2014 | Futsal AA
EURO 2014: Slovenija pripravljena na Azerbajdžan

Slovenija je v sredo prišla do prve zmage na evropskih prvenstvih, danes pa ima možnost, da s točko potrdi prvo mesto in se uvrsti v četrtfinale. V vsakem primeru, ali bo prva ali druga v skupini, jo čaka četrtfinale v torek zvečer, tekmec pa bo Španija, Hrvaška ali Češka. Nocoj bo 20.45 se bodo varovanci selektorja Andreja Dobovičnika pomerili z Azerbajdžanom.

Euro 2014, 2. krog, 31.1.
Slovenija - Azerbajdžan (20.45
Hrvaša - Češka (18.30)

Brazilci

Ekipa iz Kavkaza je tako kot Italija brazilsko zaznamovana, pred leti pa je ta naturalizacija vzbudila precej neodobravanja. Selektor reprezentance je že od leta 2008 nekdanji brazilski as 45-letni Alesio, ki je po igranju na domačih tleh prišel v Evropo. Sprva je igral v moskovskem Spartaku, potem pa v Jugorsku.  V obeh ekipah je bil trener in igralec, le trenersko pot pa je pričel v Kairatu iz Alma Ate, od leta 2008 pa je trener državnega prvaka Araza in državne reprezentance. Po zadnjih podatki bo ekipa nastopila v postavi: Buranello (V), Zamanov (V), Felipe, Edu, Farzalijev, Gambarov, Rafael, Augusto, Mammadov, Farajzade, Armadeu, Biro Jade, Borisov, Atajev.

4. na Madžarskem

Na evropskem prvenstvu so nastopili dvakrat – leta 2010 so bili 4. in tako postali najboljši debitant v zgodovini evropskih prvenstev. Najprej so šokirali domačine (3:1), potem še Čehe (6:1). V četrtfinalu so s 4:2 odpravili Ukrajino, v polfinalu pa s 3:5 klonili proti Portugalcem. V boju za bron so se jim maščevali Čehi (5:3). Nilson Machado dos Santos Biro Jade pa je bil leta s petimi zadetki tudi najboljši strelec prvenstva na Madžarskem. Pred dvema letoma na Hrvaškem so se poslovili po dveh porazih v predtekmovanju.

»Azerbajdžan je specifična ekipa, ki se brani s strogo cono, kar nam dosedaj ni bilo ravno pisano na kožo. Za nameček so tudi ekipa, ki odlično igra z vratarjem v polju. Ni pa potrebno poudarjati, da jedro ekipe tvorijo naturalizirani Brazilci,« pravi selektor Dobovičnik, ki je s pomočjo prijateljev slovenskega futsala prišel do posnetka tekme Turčija – Azerbajdžan, tekmeca pa je gledal tudi na dveh tekmah v Srbiji prejšnji teden.

Zaupa igralcem

»Dobro smo izkoristili prost dan in si nabrali moči. Trening smo prilagodili regeneraciji in pripravi na Azerbajdžan. Pozabiti je treba tekmo proti Italiji, to je za nami, Azerbajdžan pa nova zgodba. Pričakujem precej bolj ritmično tekmo. Upam le, da tempo ne bo previsok. Če pa že bo, sem prepričan, da bodo moji igralci tudi temu kos. Kaj bo odločilo, težko napovem. So pa tekmeci znani po igri z vratarjem v polju. Naj to igrajo, ko bodo lovili naše vodstvo. Lepo bi bilo, da povedemo,« še doda Doc, kot kličejo slovenskega selektorja.

Kristjan Čujec, proti Italiji je bil izjemno razigran, pa dodaja:
»Prepričan sem, da ne bomo igrali na to točko, ki nam zagotavlja 1. mesto. Če igraš na remi, ti ponavadi ne uspe. Gremo na zmago, želja in volja sta tu, na tekmi pa bomo videli, za koliko bo to dovolj! Ostalo nam je še dovolj moči, navsezadnje smo imeli na voljo dan za počitek.«

Slovenske izkušnje

Azerbajdžan premore prvo in drugo ligo. V elitni nastopa 12 ekip, v vodstvu pa je Araz, ki je v 11 krogih zbral prav toliko zmag. V drugi lig nastopa 16 ekip. Araz se je izkazal tudi v Evropi, kjer je v sezoni 2009/10 zasedel 3. mesto v ligi prvakov. V tekmi za bron je po podaljšku odpravil italijanskega prvaka Luparense (5:4).

Slovenija in Azerbajdžan uradne tekme še nista odigrali. Ima pa dobre izkušnje z njihovim državnim prvakom FC Litija. Predlani so jih Litijani s 5:3 doma v elitnem delu Lige prvakov premagali Araz, ki je ob polčasu vodil že 0:3. S tremi goli Alena Fetića ter zadetki Gašperja Vrhovca in Damirja Pertiča so prišli slovenski prvaki do zmage. V letošnji izvedbi Lige prvakov pa se je Araz prebil na finalni turnir lige prvakov, kjer bo naskakoval naslov v konkurenci Barcelone, Dinama Moskva in Kairata.

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 22.04.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
    V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.

DELI NA