Epilog derbija: Navijaški izgredi škodovali kluboma in ugledu nogometa

Znan je epilog derbija Prve lige Telekom Slovenije med Olimpijo in Mariborom, ki je bil 15. oktobra odigran v Ljubljani. Mariborčani so se na zelenici veselili zmage s 3:1, kar nekaj glavobola pa jim je prineslo vedenje njihove organizirane navijaške skupine. Disciplinski sodnik NZS je danes namreč sprejel disciplinske ukrepe po omenjeni tekmi.

Na tekmi je prišlo do večkratnega kršenja predpisov NZS, zato je disciplinski sodnik izrekel sankcije proti obem klubom. Domača Olimpija bo zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijačev, v katero sodi žaljivo vzklikanje nasprotni ekipi, žaljivo izražanje o sodniku tekme, škoda na stolih, ter večkratno prižiganje večje količine bakel in ob upoštevani predkaznovanosti, kaznovana z globo v višini 3.400 EUR.

Slabše pa jo je odnesel mariborski klub, proti kateremu je disciplinski sodnik NZS izrekel kazen v treh delih. Nogometaši gostov so prejeli šest rumenih kartonov, zaradi česar bo klub oglobljen s 360 EUR, slednja kazen pa je neprimerljiva s tisto, za katero so poskrbeli najzvestejši navijači mariborskega kluba. Ti so večkrat poskrbeli za množično prižiganje bakel in drugih pirotehničnih sredstev, ki so povzročila več zelo močnih detonacij. Člani navijaške skupine so z metanjem bakel na igralno površino poskrbeli tudi za prekinitev tekme, znesli so se še nad stoli in sanitarijami Stožiškega stadiona, žaljivo pa so vzklikali tako proti nasprotni ekipi kot proti NZS. Tako je disciplinski sodnik nogometnemu klubu Maribor izrekel kazen zaradi nešportnega in neprimernega vedenja navijaške skupine, ter izražanja nasilja in nestrpnosti, ob upoštevanju predkaznovanosti, v višini 15.000 EUR.

Ker pa je poškodbe zaradi uporabe pirotehnike, predvsem v obliki opeklin, utrpelo več oseb, ob tem pa sta bila ogrožena tudi zdravje in varnost vseh akterjev na igrišču (gostujoča navijaška skupina je kar osemkrat odvrgla bakle na igrišče), je disciplinski sodnik NZS poleg enotne denarne kazni nogometnemu klubu Maribor inzrekel tudi pogojno kazen igranja na dveh domačih prvenstvenih tekmah Prve lige Telekom Slovenije brez prisotnosti gledalcev na severni in južni tribuni. Kazen se ne bo izvršila v kolikor člani organizirane navijaške skupine v preostalem delu sezone 2016/17 ne bodo storili podobnega ali težjega prekrška v obliki uporabe pirotehničnih sredstev.

Žal je epilog derbija med Olimpijo in Mariborom kljub kvalitetni predstavi na zelenici, odličnemu obisku in izjemnim številkam TV gledanosti, ponovno poskrbel za negativen predznak, zaradi neodgovornega ravnanja svojih navijaških skupin pa sta najkrajšo potegnila oba kluba, kakor tudi slovenski nogomet.

Povezava do sklepa: Prvaliga Telekom Slovenije 2016/2017 - sklepi DS NZS - 28/16

Tekst: NZS/MaK
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

DELI NA