Gorica pri Maticu Kotniku lovi novo evropsko zmago

Petdeseta evropska preizkušnja je Goričanom kljub zahtevnemu in napetemu obračunu z armenskim Širakom prinesla precej veselja. Primorci so se prvič po letu 2008 razveselili evropskega napredovanja, v drugem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige pa četa trenerja Mirana Srebrniča gostuje pri moštvu, ki se je prav tedaj nazadnje znašlo na mednarodnem prizorišču.

Sinje-modri bo po dolgem potovanju na vzhod Evrope, kjer so z goloma Rifeta Kapića priigrali odločilno prednost, danes odpotovali še na jug Stare celine. Grego Sorčana in soigralce v Atenah čaka obračun s Panioniosom, ki je bil v preteklosti že pogost udeleženec evropskih bojev, zadnjih devet let pa je iskal povratek na pota stare slave. Dvakrat pokalni prvak se je, kot že zapisano, v evropskih tekmovanjih nazadnje predstavil v sezoni 2008/09. V zdaj že nekdanjem Pokalu Intertoto so Atenčani najprej izločili beograjski OFK, nato pa morali v tretjem krogu tekmovanja priznati premoč Napoliju. V evropskih tekmovanjih je Panionios, ki v 126-letni zgodovini lkuba ni bil še nikoli grški državni prvak, najdlje priplezal v sezoni 1998/99, ko ga je v četrtrfinalu UEFA Pokala pokalnih prvakov premagal rimski Lazio.

Moštvo trenerja Michalisa Grigoriouja, ki je sicer novinec na klopi atenskega kluba, je zadnjo sezono grškega prvenstva sklenilo na petem mestu lestvice. Atenčani so v eni od dveh pripravljalnih tekem ugnali tudi pirejski Olympiakos, poleti pa so v svoje vrste zvabili tudi starega znanca slovenskih zelenic. Rdeče-modrim se je namreč pridružil dolgoletni čuvaj celjske mreže Matic Kotnik, ki dobro pozna goriško zasedbo, s katero se je v Prvi ligi Telekom Slovenije meril še pred nekaj meseci. Če bo Korošec dobil priložnost za igro, bo moral paziti na nekaj nevarnih orožij Gorice, v prvi vrsti na napadalca Andrijo Filipovića in Amarachija Osujija, ki je pred slabim tednom razrešil vse dvome o napredovanju v drugi predkrog tekmovanja, ter na Rifeta Kapića. Bosansko-hercegovski vezist se je izkazal z dvema zadetkoma v armenskem Gjumirju, kjer so si Goričani priigrali lepo prednost, ki so jo kljub armenskemu preobratu na domači zelenici znali obdržati.

Ekipo Panioniosa sestavlja mešanica izkušenih in mladih nogometašev, najbolj zveneče ime pa predstavlja David N'Gog, a nekdanji član Liverpoola zaradi poškodbe še nekaj časa ne bo v kadru. Le-ta ni popoln niti v goriškem primeru, saj se Amel Džuzdanović počasi vrača na igrišča, v Sežani pa sta se poškodovala rezervni vratar Januš Štrukelj in Srebrničev »joker« Tilen Nagode. Med prijavljenimi nogometaši za nastop je tudi edini poletni novinec Žiga Lipušček, a bo pred obetavnim branilcem prednost najverjetneje dobil izkušeni Alen Jogan. Kapetan Gorice verjame v presenečenje: »Pričakujemo težko tekmo. Kot je dejal že trener, gre za odličnega nasprotnika, ki ima kakovost. Zgodili se bodo trenutki, ko bomo trpeli. Če se bomo dobro obranili, imamo tudi mi kar nekaj kakovosti v napadu in lahko tudi presenetimo.«

Miran Srebrnič se še ni odločil, s kakšno enajsterico bo krenil v prvo srečanje drugega kroga kvalifikacij, prav tako pa legendarni branilec vrtnic razmišlja tudi o konceptu in taktični postavitvi svojega moštva. Goriški strateg o nasprotniku govori z izbranimi besedami, a kljub temu ne skriva, da si želi s svojim moštvom preskočiti še drugo evropsko oviro: »Panionios je zelo kakovostno moštvo, ki ima dobre posameznike. Tehnično imajo zelo močne igralce. Moramo pokazati spoštovanje ter poskušati pripraviti presenečenje. Cilj je napredovanje, s tem spoznanjem moramo iti v tekmo. Ekipa Panioniosa je še ena stopnička več, tako da bo to za nas še ena lepa izkušnja. Pomembno je, da ne podležemo nekemu strahu, ker za to ni nobene potrebe. Vsekakor bomo poskusili iztržiti izid, da bo v Novi Gorici zanimivo in še en praznik.«

Srebrnič že ima izkušnje z vročimi gostovanji v Atenah, saj je še kot igralec z Gorico gostoval pri Panathinaikosu in AEK-u, po neodločenem izidu in treh porazih pa bo s svojimi varovanci napadel prvi grški skalp. Pravico v četrtkovi tekmi bo delila portugalska ekipa, Antonio Godinho in Nuno Miguel Roque Conceicao bosta pomagala Hugu Miguelu.

 

Kvalifikacije UEFA Evropske lige, prva tekma drugega kroga:

Četrtek, ob 21.00: PANIONIOS (GRČ) - GORICA

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 11.07.2023 | Prva liga Telemach
    Matija Širok sklenil nogometno kariero
    Po Mateju Podlogarju je nogometne čevlje na "klin" obesil še Matija Širok. Dvaintridesetletni bočni branilec kariero zaključuje po 271 tekmah v Prvi ligi Telemach, v kateri je debitiral v sezoni 2009/10.
  • 28.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani potrdili povratek med najboljše
    Nogometaši Aluminija so si po letu igranja v drugi ligi priigrali vrnitev med slovensko elito. V kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach so bili boljši od Gorice, prvo tekmo v Kidričevem so dobili s 3:1, na povratni v Novi Gorici pa danes iztržili remi 1:1.
  • 27.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Aluminij
    Aluminij si je na domačem igrišču priigral zajetno prednost pred povratno tekmo na Primorskem, a pri Gorici verjamejo, da lahko v nedeljo prikažejo boljšo predstavo in nadoknadijo zaostanek. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2023/24?
  • 25.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani pred tekmo v Novi Gorici z dvema goloma prednosti
    Nogometaši Aluminija so dobili prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach, Goričani bodo v nedeljo na domačem igrišču lovili dva zadetka zaostanka.
  • 24.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Gorica
    Kdo bo v prihodnji sezoni del Prve lige Telemach? Gorica se želi izogniti novemu ekspresnemu izpadu med drugoligaše, Aluminij pa po sezoni v 2. SNL išče hiter povratek med najboljše v državi.
  • 19.05.2023 | Prva liga Telemach
    Gorica do zmage in dodatnih kvalifikacij
    Nogometaši Gorice so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach doma premagali Tabor iz Sežane z 1:0 (1:0).
  • 17.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Tabor
    Zadnji krog letošnje sezone Prve lige Telemach bo najprej odločil bitko za deveto mesto. Za nastop v dodatnih kvalifikacijah bosta obračunali ekipi Gorice in Tabora. Sežanci za obstanek potrebujejo zmago.
  • 13.05.2023 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage proti Gorici
    Nogometaši Mure so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico s 4:2 (1:2).
  • 08.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Gorica
    Mura kljub nizu slabih rezultatov še sanja o Evropi, Gorica pa se krčevito bori za obstanek.

DELI NA