Goričani v Armeniji odpirajo kvalifikacije UEL

S četrtkom se za trojico slovenskih klubov pričenja sezona 2017/18. Ob Domžalčani in Ljubljančanih bodo slovenske barve v drugem razredu evropskega nogometa predstavljali tudi Goričani, ki jim pripada tudi ta čast, da bodo v daljni Armeniji s tekmo proti Širaku odprli letošnje kvalifikacije UEFA Evropske lige.

Tako kot v lanskem poletju, ko je bil za sinje-modre izraelski Maccabi Tel Aviv previsoka ovira, bodo varovanci trenerja Mirana Srebrniča tudi tokrat sezono odprli z gostovanjem. Ples kroglic v švicarskem Nyonu je poskrbel, da so se Primorci že v torek popoldne podali na več kot 2.500 kilometrov dolgo pot v armenski Gyumri, v drugo največje armensko mesto, ki leži na severozahodu trimilijonske države in se lahko pohvali tudi z najstarejšim stadionom v državi. Objekt, ki bo čez sedem let dopolnil že sto let, sprejme malce več kot 2.500 gledalcev, nazadnje pa je bil obnovljen pred petimi leti.

Goričanom pripada vloga izzivalca, saj je bil štirikratni armenski prvak pred žrebom postavljen v vlogo nosilca. Širak je lansko šestčlansko armensko prvenstvo sklenil na tretjem mestu, ob tem pa v vitrine pospravil drugo pokalno lovoriko v zgodovini kluba. Gre sicer za klub, ki je pogost udeleženec evropskih tekmovanj, zadnjih pet let neprekinjeno, a doslej še nikoli ni odigral več kot štirih tekem. Lani je po gruzijski Dila Gori klonil v tekmi s slovaškim Spartakom. Večino kadra tvorijo domači nogometaši, v zasedbi trenerja Vardana Bičakčjana pa najdemo tudi peterico afriških nogometašev, Američana, dva Srba in Rusa.

V goriškem moštvu sprememb v primerjavi z lansko sezono praktično ni bilo, edinega novinca v severnoprimorskem prvoligašu pa predstavlja zgolj povratnik Žiga Lipušček. Miran Srebrnič bo v prvi evropski preizkušnji pogrešal izkušnje Mirana Burgića, za vrnitev na nogometne zelenice pa še ni povsem pripravljen niti Amel Džuzdanović. Srebrnič se je pred potjo v Armenijo dotaknil tudi priprav, v katerih so Goričani ugnali Olimpijo in Istro ter izgubili s Slaven Belupom: »V treh pripravljalnih tekmah sem dobil vse, kar sem iskal. Prva dva obračuna smo odigrali zares dobro, v zadnjem pa, glede na to da imamo evropsko preizkušnjo že čez pet dni, ključnih igralcev nisem želel preveč utruditi. Zato so odigrali maksimalno 45 minut, tako da bomo sveži dočakali prihajajoči tekmi s Širakom. Do četrtka se moremo odpočiti, da bomo superiorni.«

Srebrnič želi s svojo četo že v Armeniji iztržiti ugoden rezultat za povratni obračun v Novi Gorici: »Širak smo že malce bolje spoznali, ne sicer dokončno. So mlada in zelo hitra ekipa, nasprotnik ni lahek. Ne smemo se vdati, moramo verjeti, da lahko naredimo dober rezultat. Karakteristike ekipe so podobne naši. So kompaktni, znajo se braniti, znajo napadati. Potrebna bo maksimalna zbranost in racionalnost. Naš cilj je, da že v Armeniji naredimo ugoden rezultat, ki bi nam na domačem igrišču olajšal preboj naprej. Ne bo lahko, vendar moramo verjeti vase. Mislim, da smo sposobni preboja v naslednji krog.«

Štirikratni slovenski prvak bo čez dober teden odigral 50. evropsko preizkušnjo, Goričani pa bodo lovili prvo zmago po letu 2009, ko so premagali finski Lahti. Pravico v četrtkovi tekmi bo delila ruska ekipa, Vilkovu bosta pomagala Čelcov in Voroncov. Tekma se bo pričela že ob 14. uri po slovenskem času.

 

Kvalifikacije UEFA Evropske lige, prva tekma prvega kroga:

Četrtek, ob 14.00: ŠIRAK (ARM) - GORICA

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 11.07.2023 | Prva liga Telemach
    Matija Širok sklenil nogometno kariero
    Po Mateju Podlogarju je nogometne čevlje na "klin" obesil še Matija Širok. Dvaintridesetletni bočni branilec kariero zaključuje po 271 tekmah v Prvi ligi Telemach, v kateri je debitiral v sezoni 2009/10.
  • 28.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani potrdili povratek med najboljše
    Nogometaši Aluminija so si po letu igranja v drugi ligi priigrali vrnitev med slovensko elito. V kvalifikacijah za popolnitev Prve lige Telemach so bili boljši od Gorice, prvo tekmo v Kidričevem so dobili s 3:1, na povratni v Novi Gorici pa danes iztržili remi 1:1.
  • 27.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Aluminij
    Aluminij si je na domačem igrišču priigral zajetno prednost pred povratno tekmo na Primorskem, a pri Gorici verjamejo, da lahko v nedeljo prikažejo boljšo predstavo in nadoknadijo zaostanek. Kdo bo prvoligaš v sezoni 2023/24?
  • 25.05.2023 | Prva liga Telemach
    Kidričani pred tekmo v Novi Gorici z dvema goloma prednosti
    Nogometaši Aluminija so dobili prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za popolnitev Prve lige Telemach, Goričani bodo v nedeljo na domačem igrišču lovili dva zadetka zaostanka.
  • 24.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Gorica
    Kdo bo v prihodnji sezoni del Prve lige Telemach? Gorica se želi izogniti novemu ekspresnemu izpadu med drugoligaše, Aluminij pa po sezoni v 2. SNL išče hiter povratek med najboljše v državi.
  • 19.05.2023 | Prva liga Telemach
    Gorica do zmage in dodatnih kvalifikacij
    Nogometaši Gorice so v zadnjem, 36. krogu Prve lige Telemach doma premagali Tabor iz Sežane z 1:0 (1:0).
  • 17.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Gorica - Tabor
    Zadnji krog letošnje sezone Prve lige Telemach bo najprej odločil bitko za deveto mesto. Za nastop v dodatnih kvalifikacijah bosta obračunali ekipi Gorice in Tabora. Sežanci za obstanek potrebujejo zmago.
  • 13.05.2023 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage proti Gorici
    Nogometaši Mure so v 35. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico s 4:2 (1:2).
  • 08.05.2023 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Gorica
    Mura kljub nizu slabih rezultatov še sanja o Evropi, Gorica pa se krčevito bori za obstanek.

DELI NA