21.11.2023 | A
Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu

Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.

V slovenskem taboru pravijo, da so do Nemčije prišli popolnoma zasluženo, dodajajo pa, da gredo na evropsko prvenstvo tekmovati. Eden tistih, ki bo tako držo zagovarjal in spodbujal, je selektor Matjaž Kek. Ta je v svojem prvem mandatu Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo 2010, drugi mandat pa je pričel leta 2018 in v njem doživel vzpone in padce. Kljub temu, da se Keku konec leta izteče pogodba, niti ni vprašanje, kdo bo reprezentanco vodil na njenem četrtem velikem tekmovanju junija (in julija?) prihodnje leto.

Čas je ena tistih besed, ki jih je Kek rad poudarjal v zadnjih petih letih, češ, ničesar pomembnega ne moreš spremeniti in narediti čez noč. V tem obdobju je Slovenija neuspešno igrala v kvalifikacijah za EP 2020 in SP 2022, vendar znake prebujenja pokazala v zadnji UEFA Ligi narodov, ko je obstala v ligi B.

Takrat se je začela oblikovati tudi hrbtenica moštva na čelu z Janom Oblakom, Jako Bijolom, Adamom Gnezdo Čerinom, Andražem Šporarjem in drugimi. Poseben energijski naboj pa je vnesel mladi napadalec Benjamin Šeško. "Obdali so me s pozitivno energijo in mi izvabili nasmešek na lice. Res sem se dobro počutil," je o svojih izbrancih govoril Kek.

Vse to je botrovalo k temu, da je slovenska vrsta v skupini H teh kvalifikacij zbrala sedem zmag, neodločen izid in dva poraza za 22 točk, kar je točkovni izkupiček, kot ga še ni imela v zgodovini nobenih kvalifikacij. Z 20 doseženimi zadetki - pri tem sta v slovenski vrsti prednjačila Šeško s petimi goli in dvema podajama ter Šporar s po tremi goli in podajami - in devetimi prejetimi je imela tudi najboljše razmerje v konkurenci Danske, Kazahstana, Finske, Severne Irske in San Marina.

"Nekako smo se začutili z navijači, mediji od prvega dne, mislim, da je to ključno," je o podpori izbrane vrste povedal Petar Stojanović, takisto eden ključnih igralcev v tej generaciji. "Za takšen uspeh je res potreben proces, kot je govoril selektor. Ne more vse takoj klikniti, potrebovali smo čas. Je pa med nami igralci, v štabu, med trenerji pozitivna energija. Upam, da bomo to čim dlje zadržali," je še poudaril Stojanović.

"Vesel sem, da smo na prvenstvu, da smo se vpisali v zgodovino, da smo nekaj vrnili Sloveniji. Ker od nje smo dobili veliko, doslej pa ji nismo ničesar dali nazaj," je še povedal, Jan Mlakar pa dodal: "Mislim, da je ključen ekipni duh. Vsi seveda hočemo igrati, ampak tudi če ne, se vsi spodbujamo. To je zelo pomemben del. Vsi vemo, kaj hočemo, se žrtvujemo eden za drugega in to dela celoto."

Te se je dotaknil tudi Bijol, ki meni, da je to najbolj enotna ekipa, v kateri je igral: "Ne bi zamenjal te ekipe za nič na svetu. Tudi pred tekmo sem dejal, da ne bi hotel igrati z Realom Madridom proti Kazahstanu, ampak z našo izbrano vrsto, ker sem bil prepričan, da nam bo uspelo."

"Velika stvar nam je uspela. Ne mislimo pa se tukaj ustaviti. Čaka nas veliko tekmovanje in tja se ne gremo le pokazati, ampak hočemo tekmovati," je odločen Adam Gnezda Čerin, podobno kot so tudi njegovi soigralci.

Slovenija bo na žrebu v tretjem kakovostnem bobnu. Za zdaj je jasno, da bodo v prvem bobnu Nemčija, Portugalska, Francija, Španija, Belgija in Anglija, v drugem Madžarska, Danska, Albanija in Avstrija, v drugem ali tretjem Turčija, v drugem ali četrtem Romunija in Švica, v tretjem bobnu Škotska, Slovenija, Slovaška, Češka in Nizozemska, v tretjem ali četrtem Italija, v četrtem pa Srbija ter trije zmagovalci t.i. "play-offa" lige narodov.

Žreb skupin bo potekal 2. decembra, že danes, ob 16. uri, pa se lahko navijači z nogometaši še enkrat poveselite na Kongresnem trgu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NZS - FA Slovenia (@nzs_si)

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA