21.11.2023 | A
Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu

Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.

V slovenskem taboru pravijo, da so do Nemčije prišli popolnoma zasluženo, dodajajo pa, da gredo na evropsko prvenstvo tekmovati. Eden tistih, ki bo tako držo zagovarjal in spodbujal, je selektor Matjaž Kek. Ta je v svojem prvem mandatu Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo 2010, drugi mandat pa je pričel leta 2018 in v njem doživel vzpone in padce. Kljub temu, da se Keku konec leta izteče pogodba, niti ni vprašanje, kdo bo reprezentanco vodil na njenem četrtem velikem tekmovanju junija (in julija?) prihodnje leto.

Čas je ena tistih besed, ki jih je Kek rad poudarjal v zadnjih petih letih, češ, ničesar pomembnega ne moreš spremeniti in narediti čez noč. V tem obdobju je Slovenija neuspešno igrala v kvalifikacijah za EP 2020 in SP 2022, vendar znake prebujenja pokazala v zadnji UEFA Ligi narodov, ko je obstala v ligi B.

Takrat se je začela oblikovati tudi hrbtenica moštva na čelu z Janom Oblakom, Jako Bijolom, Adamom Gnezdo Čerinom, Andražem Šporarjem in drugimi. Poseben energijski naboj pa je vnesel mladi napadalec Benjamin Šeško. "Obdali so me s pozitivno energijo in mi izvabili nasmešek na lice. Res sem se dobro počutil," je o svojih izbrancih govoril Kek.

Vse to je botrovalo k temu, da je slovenska vrsta v skupini H teh kvalifikacij zbrala sedem zmag, neodločen izid in dva poraza za 22 točk, kar je točkovni izkupiček, kot ga še ni imela v zgodovini nobenih kvalifikacij. Z 20 doseženimi zadetki - pri tem sta v slovenski vrsti prednjačila Šeško s petimi goli in dvema podajama ter Šporar s po tremi goli in podajami - in devetimi prejetimi je imela tudi najboljše razmerje v konkurenci Danske, Kazahstana, Finske, Severne Irske in San Marina.

"Nekako smo se začutili z navijači, mediji od prvega dne, mislim, da je to ključno," je o podpori izbrane vrste povedal Petar Stojanović, takisto eden ključnih igralcev v tej generaciji. "Za takšen uspeh je res potreben proces, kot je govoril selektor. Ne more vse takoj klikniti, potrebovali smo čas. Je pa med nami igralci, v štabu, med trenerji pozitivna energija. Upam, da bomo to čim dlje zadržali," je še poudaril Stojanović.

"Vesel sem, da smo na prvenstvu, da smo se vpisali v zgodovino, da smo nekaj vrnili Sloveniji. Ker od nje smo dobili veliko, doslej pa ji nismo ničesar dali nazaj," je še povedal, Jan Mlakar pa dodal: "Mislim, da je ključen ekipni duh. Vsi seveda hočemo igrati, ampak tudi če ne, se vsi spodbujamo. To je zelo pomemben del. Vsi vemo, kaj hočemo, se žrtvujemo eden za drugega in to dela celoto."

Te se je dotaknil tudi Bijol, ki meni, da je to najbolj enotna ekipa, v kateri je igral: "Ne bi zamenjal te ekipe za nič na svetu. Tudi pred tekmo sem dejal, da ne bi hotel igrati z Realom Madridom proti Kazahstanu, ampak z našo izbrano vrsto, ker sem bil prepričan, da nam bo uspelo."

"Velika stvar nam je uspela. Ne mislimo pa se tukaj ustaviti. Čaka nas veliko tekmovanje in tja se ne gremo le pokazati, ampak hočemo tekmovati," je odločen Adam Gnezda Čerin, podobno kot so tudi njegovi soigralci.

Slovenija bo na žrebu v tretjem kakovostnem bobnu. Za zdaj je jasno, da bodo v prvem bobnu Nemčija, Portugalska, Francija, Španija, Belgija in Anglija, v drugem Madžarska, Danska, Albanija in Avstrija, v drugem ali tretjem Turčija, v drugem ali četrtem Romunija in Švica, v tretjem bobnu Škotska, Slovenija, Slovaška, Češka in Nizozemska, v tretjem ali četrtem Italija, v četrtem pa Srbija ter trije zmagovalci t.i. "play-offa" lige narodov.

Žreb skupin bo potekal 2. decembra, že danes, ob 16. uri, pa se lahko navijači z nogometaši še enkrat poveselite na Kongresnem trgu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NZS - FA Slovenia (@nzs_si)

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA