06.01.2023 | Futsal AA
Intervju: Tomislav Horvat

Futsal reprezentanca se je na evropskem prvenstvu, ki ga je januarja in februarja 2022 gostila Nizozemska, predstavila v dobri luči.

Slovenija je šestič zapored in skupno sedmič nastopila na evropskem prvenstvu, ki ga je v začetku leta gostila Nizozemska. V izločilne boje se ni uspela uvrstiti, saj jo je po dveh odmevnih remijih z velesilama Italijo in Kazahstanom zaustavila Finska. Prvič je reprezentanco na velikem tekmovanju vodil selektor Tomislav Horvat.  

Kakšen je zdaj, nekaj mesecev po končanem evropskem prvenstvu na Nizozemskem, pogled na takratno dogajanje? 

Vtisi so dobri. Zadovoljivo smo se predstavili, odigrali dve dobri tekmi, zalomilo se nam je na zadnji. Finci so nas premagali tako rekoč z enim strelom na gol. Do tistega trenutka smo bili bližje zmagi, a nato zastali, saj nismo najbolje vedeli, kako naj se odzovemo. Žal se je izšlo tako, da smo se poslovili od nadaljnjega tekmovanja, vseeno pa moram biti zadovoljen s pristopom in povezanostjo ekipe. Bili smo pripravljeni, načrtovali smo precej več, a nam žal ni uspelo. Upam, da bomo dobili novo priložnost.

Bi danes na odločilni tekmi naredili kaj drugače?

Ko analiziram tekmo s Finci, mislim, da bi se moral odločiti drugače. Ne za posamično pokrivanje na njihovi polovici, ampak s postavljeno obrambo. Takšen je bil tudi prvoten načrt, ampak po uvodnih tekmah sem bil očitno preveč pod vtisom dobrih predstav in naredil napako, ko sem se odločil za napadalno taktiko. Morali bi torej postaviti obrambo in čakati na priložnosti.

Vas je finski strateg Mičo Martić presenetil s svojo taktiko?

Ne, povsem jasno sem vedel, kako bodo Finci igrali. So se pa dobro prilagodili kriteriju sojenja in bili zelo čvrsti v dvobojih. To jim je šlo na roko. Šli so odločno v igro, dvoboji na položaju 'pivota' so bili vselej na meji prekrška. Vedel sem torej, kako igrajo, in v tem pogledu nas niso presenetili. Je pa bil svojevrstno presenečenje njihov vodilni zadetek, ko so sploh prvič streljali na naš gol. Ta trenutek je nato preobrnil potek tekme. Kot pravim, morda bi se tekma drugače razpletla, če bi imeli mi drugačno taktiko. 

Če se vrneva še malo dlje nazaj, na obdobje pred prvenstvom. Ste se nanj optimalno pripravili?

Imeli smo kakovostne priprave. Res je sicer, da smo bili tudi mi pod bremenom ukrepov, povezanih s korona virusom, ki so nas v mnogih pogledih omejevali. Po drugi strani pa nas je bilo strah okužb, ki se jim nismo mogli izogniti. Vseeno smo priprave naredili v skladu z načrtom. Žal pa na prvenstvu nismo izpolnili osnovnega cilja in nismo napredovali v izločilne boje. Ampak predstavili smo se v dobri luči in pustili opazen pečat.

Kakšna pa je vaša splošna ocena prvenstva, na katerem se na primer nobena reprezentanca iz naše nekdanje skupne države ni prebila v izločilne boje, Španija je bila šele tretja, Gruzija in Finska na koncu šesta oziroma sedma?

Krog kakovostnih reprezentanc se je razširil, futsal je napredoval povsod, in sicer tako na reprezentančni kot klubski ravni. Čeprav je na prvenstvu prvič nastopilo šestnajst reprezentanc, ni bilo mogoče z gotovostjo reči, da bo višjepostavljena reprezentanca zagotovo premagala nižjepostavljeno. V Evropi se igra vse bolj kakovosten futsal.

Kakšen pa je vaš pogled na razvoj futsala v taktično-tehničnem smislu?

Igra je vse hitrejša in vse bolj agresivna, veliko je kratkih, silovitih šprintov, ki od igralcev zahtevajo maksimalno pripravljenost. Težko je odigrati celotno tekmo samo s petimi, šestimi igralci, na klopi mora biti več enakovrednih zamenjav. Futsal gre torej v smer tekaško in agresivno dovršene izvedbe, raven igre je vse višja.

Slovenija je vse od leta 2010 redna udeleženka evropskih prvenstev, nastop na svetovnem prvenstvu pa je zaenkrat nerealiziran izziv. Naloga je zaupana vam.

V preteklosti se je bilo lažje prebiti na prvenstva, saj je bil krog kakovostnih reprezentanc manjši in tudi naše uvrstitve so bile nekako samoumevne. V prihodnje ne bo tako lahko. Še bolj zahteven pa bo preboj na svetovno prvenstvo, saj dobi Evropa samo sedem vstopnic in moraš v kvalifikacijah izločiti tudi nekoga od velikih. Reprezentanca, kot je naša, potrebuje zato tudi kanček sreče pri žrebu. Seveda pa smo kakovostni, zato bomo v nadaljevanju kvalifikacij odločno napadli preboj med najboljših sedem.

V igri za preboj na veliko tekmovanje pa ste tudi z mladinsko reprezentanco. Marca prihodnje leto vas čakajo boji s Poljsko, Kazahstanom in Moldavijo, ki bo tudi gostiteljica kvalifikacijske skupine 1.

Ekipa dobro napreduje in smo na dobri poti. Žreb je bil ugoden in prepričan sem, da imamo v Moldaviji dobre možnosti za prvo mesto v skupini in nastop na prvenstvu, ki ga bo septembra 2023 gostil Poreč.

Nekaj igralcev iz mladinske reprezentance že trka na vrata članske. Kot selektor obeh imate verjetno lažje delo pri izboru.

Tako jaz kot Mile Simeunović, ki vodi reprezentanco do 21 let, imava odličen vpogled v podmladek. Fante, ki izstopajo, zato pravočasno opaziva. Na prijateljskih tekmah, kot sta bili zadnji dve v tem letu z Belgijo, jim dajem priložnost, da pridobivajo izkušnje. Ko se bo v naslednjih letih nadaljevala menjava generacij, bodo pripravljeni, da prevzamejo pomembnejše naloge. Mislim, da bo imel slovenski reprezentančni futsal tudi v prihodnje kakovostne igralce. Je pa dejstvo, da futsal v Evropi napreduje, vse več je reprezentanc, ki izzivajo tiste, ki so dlje časa na vrhu. Če želimo ostati blizu teh, bomo morali še naprej kakovostno delati.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Sandi Škvarč
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.06.2023 | Futsal AA
  Slovenija čaka žreb za svetovno prvenstvo
  Prihodnji četrtek, 8.6., bo članska futsal reprezentanca dobila tekmece v elitnem delu kvalifikacij za uvrstitev na 10. svetovno futsal prvenstvo. Varovanci selektorja Tomislava Horvata so z odliko opravili glavni del kvalifikacij in se uvrstili med 20 reprezentanc, ki nestrpno čakajo žreb. Le ta bo ekipe razdelil v pet skupin, v vsaki od teh pa štiri reprezentance.
 • 02.06.2023 | Futsal AA
  Fideršku bron, Bukovec do polfinala
  Minule dni se je končala sezona še za tri naše legionarje – Mateja Fiderška (Poljska), Nejca Hozjana (Španija) in Jeremyja Bukovca (Italija).
 • 16.05.2023 | Futsal AA
  Gajserju dvojna krona
  V Švici se je končalo državno prvenstvo, do naslova pa Tilen Gajser, ki je lani poleti okrepil aktualne državne in pokalne prvake. Prve tekme končnice odigrali v Italiji, na Poljskem se začenja polfinale, v Španiji se končuje redni del.
 • 12.05.2023 | Futsal AA
  Bukovec z golom potrdil 3. mesto
  Na Hrvaškem se Teo Turk in Denis Totoškovič borita za podaljšanje polfinalne serije, Tilen Gajser v Švici povedel 1:0 v finalu, s končnico začenjajo v Italiji (Jeremy Bukovec), na Poljskem (Matej Fideršek) za ekipami prva četrtfinalna tekma. V Španiji pred Nejcem Hozjanom še dve tekmi rednega dela.
 • 03.05.2023 | Futsal AA
  Turk in Totoškovič v polfinalu, Hrvatinovi rang višje
  Na Hrvaškem so sinoči sklenili četrtfinale. V polfinale se je prebil dubrovniški Square, ki je na odločilni tekmi s 6:3 porazil Crnico. Dva gola je k odločilni zmagi prispeval tudi Teo Turk, k uspehu je pripomogel tudi reprezentančni sidraš Denis Totoškovič. V polfinalu se bo Square pomeril z Olmissumom, ki je v četrtfinalu z 2:0 v zmagah izločil Pula Igorja Osredkarja.
 • 16.04.2023 | Futsal AA
  Slovenija zmagovalka turnirja v Poreču
  Članska futsal reprezentanca je z zmago proti Turčiji (2:1) postala zmagovalka turnirja v Poreču. Za zmago sta zadela Denis Totoškovič in Tilen Gajser.
 • 14.04.2023 | Futsal AA
  Prepričljiva zmaga Slovenije
  Naša futsal reprezentanca je na prvi tekmi turnirja v Poreču potrdila vlogo favorita in se zanesljivo uvrstila v sobotni finale. Ob 18.15 se bodo varovanci selektorja Tomislava Horvata pomerili s Turčijo, ki je bila po streljanju kazenskih strelov s 6:5 boljša od Črne gore.
 • 14.04.2023 | Futsal AA
  S tekmo proti Kosovu začenjajo turnir
  V Poreču se začenja pripravljalni turnir četverice reprezentanc, tudi Slovenije, ki se danes ob 18.15 meri z reprezentanco Kosova. Drugi polfinalni par tvorita Turčija in Črna gora.
 • 12.04.2023 | Futsal AA
  Zadnji test pred nadaljevanjem kvalifikacij
  Pred člansko futsal reprezentanco je turnir v Poreču, kjer bodo poleg Slovenije igrale še reprezentance Kosova, Črne gore in Turčije.
 • 04.04.2023 | Futsal AA
  Na turnir v Poreč
  Članska futsal reprezentanca bo uspešni spomladanski del zaključila z dvema prijateljskima srečanjema v okviru mednarodnega futsal turnirja v Poreču. To bo obenem zadnji test pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2024.

DELI NA