16.12.2022 | Sodniki
Intervju - Vanja Janković nova FIFA sodnica

Vanja Janković (27) iz Žabnice na Gorenjskem je 27- letna nova slovenska mednarodna sodnica, ki je s strani Mednarodne nogometne zveza (Fifa) uvrščena na FIFA listo za leto 2023. 

1. Po Aleksandri Česen, ki je postala FIFA sodnica leta 2014 si druga mednarodna sodnica iz DNSG Kranj, kaj te je pravzaprav motiviralo, da se odločiš za opravljanje sodniške vloge?

V svet športa sem vpeta že od svojega 6. leta, zato je to del mojega vsakdana. Moja nogometna pot se je začela v nogometnem klubu Triglav Kranj in kasneje zaradi starostne omejitve nadaljevala v tedaj ŽNK Velesovo. (Zdaj ŽNK Cerklje) Pravzaprav motivacija za sojenje ne izvira iz mene same, pač pa je takrat talent v meni prepoznal trener Primož Štrajhar, ki še danes vodi ekipo ŽNK Cerklje in je bil tudi sam dolgoletni sodnik. Čeprav je videl velik potencial v meni kot igralki, kasneje ni nasprotoval moji odločitvi v sodniško pot in zato sem mu zelo hvaležna.

2. Društvo nogometnih sodnikov Gorenjske je edino izmed devetih sodniških društev, ki prispeva po dve glavni FIFA sodnici in dva FIFA sodnika. Kaj je razlog, da se na Gorenjskem proizvaja tolikšno število vrhunskih sodnikov in sodnic?

V našem društvu vodstvo daje zelo velik poudarek na sodnikih in sodnicah, zato s svojo angažiranostjo pripomorejo k našemu delovanju in posledično napredovanju. Spremljajo nas na treningih in tekmah, nas učijo in delijo svoje znanje in izkušnje. Vedno pa so nam na voljo tudi prijatelji – aktivni sodniki, ki z veseljem pogledajo naše tekme in jih skupaj analiziramo.  

3. Kako zahtevno je usklajevanje časa in priprave na sojenje z drugimi obveznostmi?

Sojenje je moja strast, zato mi sama organizacija ne predstavlja težav.

4. Avgusta letos si delila pravico na uvodnem derbiju Ženske lige Triglav Zdravje, ko sta se v prestolnici pomerila Olimpija in Pomurje. Ali je bila to v tvoji karieri do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Vsaka tekma je poglavje zase. Veliko stvari je odvisnih, da bi lahko govorili o stopnji težavnosti tekme. Moram priznati, da je bila ena izmed mojih boljših tekem, zagotovo pa ne najbolj zahtevna.

5. Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela?

Najtežje je sprejeti pomembne odločitve, ki vplivajo na razplet tekme. Sama z njimi nimam težav, saj sem skozi vsa ta leta igranja tako na klubskem kot reprezentančnem nivoju pridobila veliko znanja in izkušenj, s tem pa tudi občutek za igro.

6. Kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Najtežji trenutek v moji karieri zagotovo poškodba kolena. Ključno vlogo mojega povratka na zelenice pa je odigrala moja družina in moj mož, ki me podpirajo pri tem in mi stojijo ob strani, da sem danes tukaj, kjer sem.

7. Kako na tebe kot sodnico gledajo moški?

Iskreno, nimam težav s tem. Zelo dobro sem sprejeta z njihove strani, dejstvo pa je tudi, da smo sodnice čedalje bolj prepoznavne tako doma kot tudi v tujini. Omembe vredni sta naši 2 najbolj uspešni mednarodni sodnici Tanja Subotić in Aleksandra Česen, ki sta dokaz, da smo ženske sodnice lahko enakovredne na moških tekmah.

8. Kakšne so razlike v sojenju članskih tekem Gorenjske nogometne lige in slovenske ženske lige?

Razlika je precejšnja, tako v igri kot v kvaliteti. Ženski nogomet je v osnovi bolj počasen, zato je veliko situacij lahko vnaprej predvidenih, moški nogomet pa ravno nasprotno.

9. Je uvrstitev na mednarodno listo krona tvoje dosedanje kariere in kakšne cilje imaš v prihodnje?

Vsekakor. Mislim, da je to želja vsakega posameznika, ki ima željo po napredovanju. Ob tej priložnosti bi se zahvalila vodstvu DNSG Kranj in ZNSS za vso podporo in motivacijo na sodniški poti. Moj cilj v domačem prvenstvu je sojenje v Prvi ligi Telemach, v tujini pa Liga prvakov.

10. Kaj lahko mednarodne sodnice naredite za prepoznavnost slovenskega nogometa?

K vsaki tekmi pristopiti psihično in fizično maksimalno pripravljene, ter samozavestno odsoditi. Zavedati se moremo, da ne predstavljamo samo sebe, temveč tudi našo državo, kar je velika čast in odgovornost. 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA