01.03.2023 | Sodniki
Intervju - mladi Slovenec v ZDA na sodniški akademiji Referee Abroad

Osemnajstletni dijak Miha Omejc Burger iz Kranja je mladi nadobudni sodnik z veliko strastjo do nogometne igre. Nekdanji nogometaš NK Šenčur je januarja 2020 pri DNSG Kranj opravil sodniški izpit, od tedaj pa je v svoji kratki sodniški karieri zbral 53 uradnih tekem na tekmovanjih NZS in MNZ Gorenjska.

Na tekmah Gorenjske članske lige je vodil svojo prvo tekmo lani jeseni v Virmašah, ko sta se 6. septembra v Svetem Duhu pomerila Polet in Kondor iz Godešiča. Dober mesec dni pozneje, t.j. 29. oktobra 2022 je Omejc Burger kot glavni sodnik debitiral tudi na tekmi 1. slovenske kadetske lige med Gorico in Olimpijo, z letošnjim letom pa je bil mladi Gorenjec uvrščen v skupino kandidatov za izobraževanje na državnem nivoju znotraj razvojnega programa talentov.

Kot mladi sodniški zanesenjak je bil mladi Kranjčan izbran med pet sodnikov iz vsega sveta, ki so se udeležili turnirja v ZDA na Floridi v času med 23. in 27. februarjem na podlagi sporazuma o partnerskem sodelovanju organizacije Referee Abroad in Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.

Po prihodu minuli četrtek v IMG kompleks v mestu Bradenton na Floridi se je naš sodnik sprva udeležil skupinskega treninga, kasneje pa vpijal znanje na predavanju o prekrških v obetavni akcij ter preprečitvah čiste situacuje za doseganje zadetka s strani nacionalne inštruktorice za sojenje v ZDA Kare Honthumb. V petek zjutraj je že upravljal s piščalko na tekmi U17 med ekipama Orlando City in Westchester FC, kjer je bil kontrolor nekdanji sodnik MLS (Major League Soccer) Richard Heron, naslednji dan pa je sodil zahtevno tekmo ekip FC Monmouth in Rise Soccer, kjer je zaradi nervoze, prekomerne uporabe sile in nešportnega vedenja izključil kar 3 igralce z direktnim rdečim kartonom in izrekel še 7 opominov. Na ponedeljkov finalni dan turnirja je delil pravico še na tekmi za 3. mesto v kategoriji U-19.

1. Kaj te je pritegnilo, da si se spomladi 2022 udeležil svojega prvega turnirja Referee Abroad akademije in kako si se tam znašel?

Vedno me je zanimalo sojenje v tujini in decembra 2021 sem po naključju našel spletno stran Referee Abroad in opazil da se je možno prijaviti na različne turnirje na katerih je moč soditi. Takrat sem se odločil za Ibercup Madrid. Tam sem sodil okoli 4 tekme na dan v kategorijah od U13 do U15 in bil spremljan s strani različnih kontrolorjev od katerih sem odnesel veliko dobrih nasvetov.

2. Po aprilskem turnirju v španski prestolnici si junija sodil na turnirju v nizozemski Bredi, nato pa si bil s strani »Referee Academy« uvrščen v razvojno skupino obetavnih sodnikov za sojenje na 30. turnirju pokala Donosti v Baskiji in na katerem je bil tudi Žiga Knafelc iz Kopra kot pomočnik državne A1 liste sodnikov. Na Iberski polotok si se vrnil tudi avgusta, kjer si v San Sebastianu in Bilbau sodil na turnirju Albion cup. Nam lahko poveš katera tekma se ti je najbolj vtisnila v spomin?

V spomin sta se mi najbolj vtisnili 2 tekmi, prva iz pokala Donosti ter druga iz Albion cupa. Na Donostiju sem imel možnost soditi polfinale U16, kjer sem lahko izkusil bojevitost in čar španskega nogometa. Iz Albion cupa pa mi bo v spominu definitivno ostal finale kategorije U16, na kateri se je dogajalo ogromno stvari in na koncu privedla tudi do izvajanja kazenskih udarcev.

2. Zatem ko si sodil na štirih turnirjih Referee Abroad na stari celini se tokrat udeležuješ turnirja na Floridi. Kako je pravzaprav prišlo do tvoje udeležbe na turnirju preko luže, ki je med 22. in 27. februarjem potekal na vzhodni obali ZDA?

Sredi novembra sem izvedel, da se februarja organizira visoko kakovostni turnir v ZDA. Ker sem si vedno želel oditi čez lužo sem se o odhodu na turnir najprej posvetoval z sodniškim oddelkom Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in matičnim društvom ter se po soglasu obeh nato odločil za prijavo in bil nemudoma sprejet.

4. Društvo nogometnih sodnikov Gorenjske-Kranj kot edino izmed devetih društev v Sloveniji prispeva po dva mednarodna sodnika in 2 mednarodni sodnici. Kako pomembno je da imajo mladi sodniki zglede v starejših kolegih in ali vam bolj izkušeni sodniki pomagajo z nasveti?

To se mi zdi izjemno pomembno, saj si mladi vedno iščemo vzornike in v našem društvu je izbire res veliko. Kar pa je še bolj pomembno pa je da je vsak izmed njih vedno pripravljen pomagati z nasveti tako kot tudi ostali bolj izkušeni sodniki iz društva.

5. Kako usklajuješ opravljanje sodniškega dela s šolskimi obveznosti, kjer te med drugim letos čaka maturitetni preizkus znanja in vpis na Fakulteto?

Šola mi je seveda še vedno na prvem mestu a si vsaj 4x na teden vzamem vsaj 1h za trening s katerim vzdržujem svojo telesno pripravljenost.

6. Do nedavnega si aktivno igral nogomet, že kot kadet pa si se odločil postati sodnik. Kako si se znašel v sodniških vrstah in kaj te je tako mladega navdušilo, da si se odločil postati sodnik?

Še kot igralec sem sodnike videl kot avtoritativne in odgovorne osebe, ki si zaslužijo spoštovanje. Če sem iskren kot nogometaš nisem bil prav preveč kvaliteten zato sem hitro doumel, da če želim ostati v nogometu naj si najdem neko drugo vlogo in ker me je vedno zanimalo kako je biti sodnik sem se leta 2020 odločil prijaviti na tečaj za sodnika pripravnika.

7. Na tekmi 1. Kadetske lige si debitiral na tekmi 29. oktobra med Gorico in Olimpijo, nekaj več kot mesec dni predtem pa si premierno sodil člansko tekmo Gorenjske lige. Je prva tekma za sodnika na nivoju posameznega tekmovanja posebna izkušnja?

Vsako tekmo jemljem eno po eno in se s samim rangom ter okoliščinami ne ukvarjam veliko, je pa prva tekma na posameznem nivoju vedno nekaj posebnega, saj dobim neko novo samozavest, da ta moj trud, ki ga vlagam ni zaman.

8. V letošnjem letu se ti je uspelo uvrstiti med izbrane kandidate za program talentov, kjer si januarja že opravljal preizkus znanja iz Pravil igre s preverjanjem telesne prirpavljenosti, sredi februarja pa si se udeležil tudi dvodnevnega seminarja talentov v NNC Brdo. Kakšni so tvoji naslednji cilji v sojenju?

Kot eden od ciljev za to leto, ki sem si jih zadal je definitivno napredovanje v svojih sodniških sposobnostih ter napredovanje iz liste kanditatov na 3. nivo talentov. Kot dolgoročni cilji pa so seveda napredovanje na A listo sodnikov in kasneje tudi na 1.SNL ter mednarodno sceno.

9. Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela in kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Najtežje se mi zdi prodaja težkih odločitev, ko še sam kdaj nisi prepričan v to odločitev igralci pa to seveda hitro zaznajo in se spravijo nate. To sem še posebej občutil na začetku sojenja na članskem nivoju ko še nisem imel dovolj samozavesti v svojo odločitve, kar sem izkusil na svoji 4. tekmi ko mi je tekma zaradi pomanjkanja avtoritete popolnoma izpolzela iz rok.

10. Kaj bi svetoval svojim vrstnikom in vrstnicam zakaj naj postanejo sodniki?

Biti sodnik ni samo sojenje tekem. Ko postaneš sodnik prideš med ljudi, ki delijo tvojo ljubezen do nogometa in je tako velika kot pri igralcih če ne celo še večja. S sojenjem se učiš prevzemati odgovornost, prikazovati samozavest ter delovati pod pritiskom, razvijaš vrline ki ti koristijo tudi v vsakdanjem življenju.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA