18.12.2022 | Sodniki
Intervju z novim mednarodnim pomočnikom sodnika - Matic Mežnar

Matic Mežnar iz Šoštanja (član MDNS Celje) je novi mednarodni pomočnik sodnika, ki je nasledil legendarnega Roberta Vukana na FIFA listi za leto 2023. Štiriintridesetletni diplomirani ekonomist, zaposlen kot bančni svetovalec na Delavski hranilnici se poleg sojenja v prostem času ukvarja tudi z organizacijo kulturnih dogodkov - koncerti, stand up, leta 2018 pa je kandidiral za župana občine Šoštanj.

Po Viliju Krajncu iz Vologa, ki je bil FIFA pomočnik med leti 1992 in 1996 je Matic Mežnar prvi sodnik iz celjskega društva nogometnih sodnikov, ki je bil uvrščen na mednarodno listo pomočnikov sodnika za leto 2023 (FIFA lista).

Potem ko je leta 2015 naredil regijski izpit in začel delovati ob vzdolžni črti na tekmah 3 slovenske nogometne lige, je leta 2017 napredoval na nivo pomočnikov 2. SNL, v sezoni 2017/18 pa je spomladi 2. maja 2018 na stadionu ob Kamniški Bistrici na tekmi Domžale - Ankaran Hrvatini debitiral na navišjem nivoju državnega tekmovanja, kjer je do danes zbral natanko 37 arbitraž na tekmah slovenskega državnega prvenstva.

Leta 2020 je bil s strani Zveze nogometnih sodnikov Slovenije izbran kot eden od dveh pomočnikov za 48. Uefa core seminar nadarjenih sodnikov, ki se je nato zaradi zdravstvene krize izpeljal lani jeseni.

1. Kaj te je motiviralo, da si se odločili postati sodnik?

Že kot najstnik sem se navdušil za nogomet, ki sem ga tudi treniral v nogometnem klubu Rudar Velenje. Veliko zaslug za moj sam začetek ima zagotovo legenda slovenskega nogometa Branko Oblak, ki je takrat bil tudi trener v članski ekipi Rudarja. Srednjo šolo sem obiskoval v celjskem nogometnem razredu, pri 18. letih pa je prišla poškodba kolena, ki me je oddaljila od zelenic za dobro leto. Potem sem se preizskusil v nižjih ligah, vmes pa sem naredil tudi licenco za nogometnega trenerja. Ko na eni izmed tekem mlajših dečkov ni bilo sodnika, sem kar sam poprijel za piščalko in odsodil tekmo. Takrat šem nisem imel nekega navdiha, da bi postal sodnik, vse dokler me ni bivši soigralec nagovoril, da se naj prijavim na tečaj za nove nogometne sodnike. In to je bil nekako moj začetek sodniške kariere.

2. Katera tekma v tvoji karieri je bila do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Najtežja tekma zame? Če na malo premislim zagotovo tista v Ljudskem vrtu med Mariborom in Tabor Sežano. Ne po sami težavnosti tekme ampak zaradi moje napake, ker nisem pravilno dosodil prepovedanega položaja iz katerega so gostje dosegli zadetek. Ker se je to zgodilo v prvem polčasu je bilo zelo težko odmisliti takšno napako in se popolnoma skoncentrirati na drugi polčas. Spomnim se, da nisem mogel pogledati tekme kar nekaj dni, da bi naredil analizo mojega delovanja na tekmi, saj sem za CORE seminar moral napisati tudi poročilo mentorju o situacijah na tekmi.

3. V letu 2021 si bil z Martinom Matošo in Tomažem Černetom udeleženec 48. CORE seminarja za mlade perspektivne sodnike v Švici (Centre of Refereeing Excellence). Kako bi opisali vašo izkušnjo na usposabljanju v tujini oz programu CORE?

Še danes se spomnim, da sem prejel klic tedanjega vodje sodniškega oddelka ravno pred božičnimi prazniki. Sporočil mi je novico, da sem eden izmed udeležencev za CORE seminar. Sam seminar je bil res vrhunsko izpeljan. Čeprav smo imeli prvi del zaradi covid ukrepov na daljavo pa smo potem drugi del opravili v Švici. Prijetno je bilo spoznati ostale fante, ki so bili tudi prisotni na tem seminarju. Spletli smo mnogo poznanstev in z nekaterimi smo še danes v kontaktu. Izvedba seminarja je bila izjemna, res na visokem nivoju. Mentorji so bili z nami vsak dan, lahko smo prejemali zelo oprijemljive nasvete za delovanje na igrišču, odsotili tudi tekmo (hmm nevem ) 5. švicarske lige. Predstavniki Slovenije smo delovali zelo teamsko - najboljši je bil zadnji večer kjer smo predstavili vsak svojo glasbeni/plesno točko.

4. Po Viliju Krajncu, ki je bil FIFA pomočnik med leti 1992 in 1996 si prvi sodnik iz celjskega društva nogometnih sodnikov (MDNS Celje), ki je bil uvrščen na mednarodno listo. Kaj pomeni tvoja uvrstitev na FIFA listo za društvo in za tebe osebno?

Zagotovo je to lepa popotnica za vse mlade sodnike v društvu. Dokaz, da se lahko doseže tisto v kar verjameš in če boš za ta uspeh naredil nekaj več. Zagotovo je to tudi dokaz, da se dela strokovno dobro. Zame osebno je potrditev, da si na pravi poti - zadovoljen, hvaležen za takšen uspeh ampak v istem trenutku se zavedam, da se sedaj od mene pričakuje še več, kar pa bom skozi izkušnje poskušal prenesti tudi na mlajše sodnike.

5. Kakšne so razlike v sojenju tekem v nižjih ligah in 1. slovenski nogometni ligi?

Razlika je predvsem v taktični in tehnični podkovanosti igralcev. Mogoče v višjih ligah lahko predvidiš nekatere situacije ampak se zgodijo zelo hitro in je potrebna popolna koncentracija. So pa zagotovo tekme v nižjih rangih tekmovanja še kako potrebne za pridobivanje izkušenj v našem delovanju na igrišču. Vsako tekmo je potrebno vzeti zavzeto in resno tako, kot da je to tekma najvišjega nivoja tekmovanja.

6. Kako se spopadaš s stresnimi situacijami na terenu?

Kadar stopim na igrišče odmislim vse tiste moteče dejavnike, ki mi zmanjšujejo koncentracijo. Potrebna je dobra priprava na tekmo, da lahko določene situacije predvidiš. Vedno imam v mislih, da moram pričakovati nepričakovano. Saj se le tako ohranja fokus na dogodke na igrišču. Pomagam biti v pomoč sodniku in dober pri predajanju informacij. Se pa zgodi, da si kdaj v dvomu in enostavno zmrzneš pri sprejemanju kakšne od odločitev.

7. Kako se spopadaš s pritiski s tribun in žvižgi, ki so pogosto namenjeni prav vam, sodnikom?

To je del nogometa, del našega dela. Zame je to neka dodatna spodbuda, da ostajam zbran za tekmo. Vedno je pač tako, da ne moreš ugoditi obem ekipam. Mi opravljamo svoje delo igralci in trenerji pa svoje. Ob pritiskih poskušam ostati miren in oddelati svoje delo po svojih najboljših zmožnostih.

8. Kaj meniš o VAR tehnologiji in kako je implementacija le-te vplivala na tvoje delo?

VAR je zagotovo doprinos nogometu. Kot pomočnik sodnika nimam direktnega vpliva na rezultat, če naredim napako pri presoji prepovedanega položaja. Na tekmah delujemo dobro kot ekipa in z dobro komunikacijo se tudi rešitve v sistemu VAR. Je zagotovo razlika v mojem delovanju na igrišču kadar si na tekmi 1. SNL v sistemu VAR kot pa na ostalih tekmah, saj je hitro potrebno miselno narediti preklop in slediti VAR protokolu.

9. Je uvrstitev na mednarodno listo krona tvoje dosedanje kariere?

Zagotovo. Morda res, da sem želel postati nogometaš ampak po vseh poškodbah in ovirah na tej poti sem danes zadovoljen za vsak trenutek, ki me je pripeljal na to pot, da sem postal mednarodni pomočnik sodnika. Kot sem že omenil je to dokaz dosedanjega dela in sedaj bo potrebno to delo nadaljevati in ga tudi nadgraditi.

10. Kaj lahko mednarodni sodniki naredijo za prepoznavnost slovenskega nogometa?

Dosedanje delovanje slovenskih sodnikov na mednarodni ravni je zagotovo naredilo že veliko za prepoznavnost slovenskega nogometa. Ampak bolj kot delovanje sodnikov je tukaj potrebena uvrstitev slovenske reprezentance na kakšno izmed večjih tekmovanj. Potrebna je tista evforija, kot je bila tistega leta 2000 ko smo se preko Ukrajine uvrstili na Euro 2000. Lažje bo za vse deležnike v nogometu in tudi bolj bomo povezani kot državljani. Kot sodniki pa bomo vedno dali vse od sebe, da bomo najboljše zastopali našo državo.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 07.02.2023 | Sodniki
    Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
    Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
  • 31.12.2022 | Sodniki
    Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
    Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
  • 14.12.2022 | Sodniki
    Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
    Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
  • 27.11.2022 | Sodniki
    Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
    Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
  • 20.11.2022 | Sodniki
    Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
    V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
  • 22.10.2022 | Sodniki
    Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
    Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
  • 14.10.2022 | Sodniki
    Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
    Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
  • 10.10.2022 | Sodniki
    Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
    Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
  • 01.09.2022 | Sodniki
    Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
    Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
  • 28.07.2022 | Sodniki
    Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
    Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA