15.12.2022 | Sodniki
Intervju z novo FIFA sodnico - Tjaša Misja

Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) je 27-letna glavna sodnica, ki je z letom 2023 bila uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista).

Po izobrazbi diplomirana ekonomistka pod okriljem NZS sodi tekme 1. slovenske kadetske lige in 1. slovenske ženske nogometne lige Triglav Zdravje ter tekme pomurske nogometne lige v MNZ Murska Sobota. Kot četrta sodnica se je udeležila tudi že treh mednarodnih turnirjev pod okriljem UEFA, leta 2019 je bila prvič prisotna na kvalifikacijah za Ligo prvakinj v Prekmurju, letos pa je bila ob delegatski klopi v vlogi četrte sodnice na dveh mednarodnih dekliških turnirjih U17 in U19 v Čatežu.

1. Tjaša, po Staši Špur si druga mednarodna sodnica iz MDNS Murska Sobota in prva, ki se ji je uspelo prebiti na FIFA listo kot glavni sodnici. Kaj te je pravzaprav motiviralo, da se odločiš za opravljanje sodniške vloge?

V nogometu sem že od majhnih nog. Bila sem aktivna igralka 11 let. Igrala sem tudi za slovensko reprezentanco U15, U17 in U19. Pri 19 letih sem se odločila, da opravim trenersko licenco in se preizkusim v vlogi trenerke v domačem klubu. Vodila sem selekcije U7, U8 in U9. Pri 21 letih sem končala z aktivnim igranjem nogometa, saj sem odkrila sojenje, ki mi prinaša veliko zadovoljstvo.

2. Kako zahtevno je usklajevanje časa in priprave na sojenje z drugimi obveznostmi?

Je občasno kar zahteven izziv, ampak ker to delam z veseljem, je veliko lažje.

3. Lani septembra si se v vlogi glavne sodnice skupaj s Saro Mask iz Bilj in Mediho Durić iz Raven na Koroškem udeležila 50. konsolidacijskega seminarja CORE (Centre of refereeing excellence). Ali ti je usposabljanje v Švici koristilo pri odpravljanju pomanjkljivosti in kako je izgledala tvoja izkušnja v tujini?

Vsekakor, saj me je mentorica Silvia Tea Spinelli iz Italije opozarjala na napake, ki sem jih počasi s tekme na tekmo odpravljala. Zelo sem vesela te mednarodne izkušnje, saj sem sodelovala z izkušenimi mednarodnimi mentoricami, ki so nam podajale povratne informacije iz naših in tujih posnetkov.

4. Kaj je najtežje pri opravljanju sodniškega dela?

Meni osebno ni nič težkega, saj res uživam v tej vlogi. Je pa res, da včasih opravljanje sodniškega dela ni enostavno. Občasno nismo priljubljeni na igrišču, saj imajo igralci in gledalci drugačen pogled na nek dogodek, ki se je zgodil. Pomembno je, da svojo vlogo opravljamo profesionalno, natančno in pošteno ter da smo zbrani in fokusirani.

5. Kateri je bil dosedanji tvoj najtežji trenutek v karieri?

Zaenkrat še hude izkušnje v svoji karieri nisem imela.

6. Katera tekma v tvoji karieri je bila do sedaj najbolj zahtevna za sojenje in zakaj?

Moja prva mednarodna tekma leta 2019 med ekipama Hibernian in Samegrelo, ker sem bila prvič v svoji karieri v vlogi četrte sodnice. Takrat sem se udeležila turnirja kvalifikacij za ligo prvakinj v Prekmurju.

7. Kako na tebe kot sodnico gledajo moški?

Menim, da spoštljivo, čeprav je ženskam težje vzpostaviti avtoriteto na igrišču in implementirati svojo odločitev. Slabih izkušenj nisem imela.

8. Kakšne so razlike v sojenju članskih tekem na nižjih nivojih in 1. slovenske ženske lige?

Razlike so precejšnje. Na moških članskih tekmah je igra hitrejša in z ostrejšimi prekrški. Medtem ko, na ženskih tekmah je igra počasnejša in z manj prekrški.

9. Je uvrstitev na mednarodno listo krona tvoje dosedanje kariere in kakšne cilje imaš v prihodnje?

Vsekakor. Želela sem si, da naredim korak naprej v svoji sodniški karieri in zelo sem vesela uspeha. Velika zahvala gre moji družini, ZNSS, MDNS Murska Sobota in mentorjem na moji poti. V prihodnosti si želim, da vsako tekmo opravim z odliko doma in v tujini.

10. Kaj lahko mednarodne sodnice naredite za prepoznavnost slovenskega nogometa?

Verjamem, da lahko s trdim delom ter s kvalitetnim sojenjem dokažemo, da smo lahko uspešne na mednarodnih tleh in s tem pripomoremo k prepoznavnosti slovenskega nogometa.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA