09.04.2024 | Ženska A
Iz Skopja s prepričljivo zmago

Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.

Dvakrat z Latvijo

Kvalifikacije pa se nadaljujejo 31.5. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo doma pomerile z Latvijo, v prvih dneh junija (4.6.) pa bo Slovenija še gostovala v Latviji.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2025, LIGA C
SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA 0:5 (0:2)

FFM Trening center Skopje
Sodnice: Stavrou (CIP), Demosthenous (CIP), Athanasopoullou (CIP), Allayiotou (CIP).
Strelke: 0:1 Korošec (24.), 0:2 Panchurova (29./AG), 0:3 Prašnikar (56.), 0:4 Kajzba (84.), 0:5 Kolbl (88.)
Rumeni kartoni: Naceva, Petrovska
Rdeči karton: /
Severna Makedonija: Panchurova, Nedeva, Limani, Nikolovska, Paneska (Petrovska od 53.), Naceva (Shopov od 70.), Markovska, Andonova N. (Mojsoska od 89.), Velkova (Mustafa od 46.), Maksuti (Saliihi od 89.), Rochi.
Slovenija: Meršnik, Agrež, Gradišek, Golob, Eržen (Križaj od 80.), Zver (Poje Mihelič od 70.), Korošec, Čonč (Janež od 80.), Kuštrin (Kajzba od 70.), Prašnikar, Kastelec (Kolbl od 57.)

Spremembe v prvi postavi

Selektor Saša Kolman je za tokratno tekmo naredil dve menjavi v primerjavi s prvo postavo s petkove tekme proti Moldaviji. Tako sta tekmo začeli Dominika Čonč in Mirjam Kastelec, na klopi sta ostali Korina Lara Janež in Špela Kolbl.

V parih minutah rešile vse

Po pričakovanjih je imela naša reprezentanca več žogo v svojih nogah, premoč pa je bila kronana v 24. minuti. Kaja Eržen je z desne strani izvajala avt, podala je do Lare Prašnikar, ki je podaljšala do Kaje Korošec, ki je v teku streljala in zadela za 0:1. To so bile slovenske minute. V 27. minuti je Mateja Zver z globinsko žogo našla na robu kazenskega prostora Laro Prašnikar, ki je dobro pomerila, a se je domača vratarka toliko dotaknila žogo, da jo je s pomočjo prečke odbila v kot. To je bil 2. kot Slovenije na tekmi, z leve strani pa je podajala kapetanka Mateja Zver. Ob domači zmedi v obrambi so si domačinke zabile avtogol.

Prvenec Nine Kajzba

Slovenija je nadaljevala s podjetno igro v 2. polčasu. V 56. minuti je Dominika Čonč z novo globinsko žogo našla Laro Prašnikar, ki je dosegla svoj 36. reprezentančni gol, sicer pa že petega v gol Severne Makedonije. V 84. minuti je svoj prvi gol pri članicah dosegla Nina Kajzba. Z glavo je zatresla domačo mrežo, z desnega boka jo je s podajo lepo zaposlila Izabela Križaj. V 88. minuti je na 0:5 povišala Špela Kolbl.

Na današnji tekmi je prve minute v kvalifikacijah za EP 2025 dobila tudi najmlajša v naši vrsti 17-letna Naja Poje Mihelič.

Medsebojne tekme:
Severna Makedonija – Slovenija 0:5 9.4. 2024 kvalifikacije za EP 2025
Severna Makedonija – Slovenija 0:9 3.6. 2016 kvalifikacije za EP 2017
Slovenija – Severna Makedonija 8:1 12.4. 2016 kvalifikacije za EP 2017

Izjave po tekmi:

Saša Kolman, selektor:
„Končno je tudi nam šla žoga v gol. Mislim, da smo si to tudi zaslužili. Dosti smo delali na tem, tudi na prejšnji tekmi smo si ustvarili kup priložnosti, danes pa se nam je odprlo. Vesel sem zaradi zmage in tudi zato, ker so punce dale več golov. S to zmago smo dokazali, da sem ne sodimo, ampak sodimo rang višje.“

Kaja Korošec:
„Pričakovale smo malce težji uvod, predvsem zaradi vremena, saj je bilo zelo vroče. Rabile smo prvi zadetek in tisto malo zagona, da je potem tekma lažje stekla. Izkoristile smo več priložnosti kot na prejšnjih tekmah. Zdaj gremo le še navzgor.“

Nina Kajzba:
„Občutki so neizmerno dobri. Hvaležna sem za priložnost. Vesela pa sem, ker sem izkoristila svojo priložnost. Naša zmaga je zaslužena, lahko bi bila še višja. Gremo naprej: od tekme do tekme.“

Tekst: D.P.
Foto: MAL / NZS

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA