18.09.2013 | U19
"Izkoristiti domač teren ter igrati kot prava ekipa!"

Danes se je na pripravah zbrala slovenska ženska reprezentanca do 19 let, ki jo čakajo kvalifikacije za EP 2014. Pred prvim sodniškim žvižgom smo se o kvalifikacijah, formi in tekmicah pogovarjali s selektorico Petro Mikeln.

Kvalifikacije so tu.
»Do sobote imamo dovolj časa, da se tako v taktičnem kot tudi v psihološkem smislu pripravimo na sobotno prvo tekmo z Italijo.«

V kakšni formi so igralke v tem hipu?
»Trenutno imamo še vedno težave s poškodbami treh igralk, za katere pa upamo, da bodo nared do prve tekme. Ostale igralke so zaenkrat v ustaljenem ritmu treningov in prvenstvenih tekem, tako da težav s samo fizično pripravljenostjo ne bi smelo biti.«

:: Vse o reprezentanci U19

Za vami je nekaj tekem, igralke pa so v tekmovalnem ritmu. Kje so še rezerve?
»Na vsaki prijateljski tekmi, katerih smo kar nekaj odigrali tokom leta, so se pokazale nekatere slabosti, ki pa smo jih poskušali sproti odpravljati – nekatere bolj, druge manj uspešno. Seveda so se pojavljale tudi nove napake. Dobro je, da vemo, kje imamo največ težav in kje smo močni. To bo potrebno na tekmah izkoriščati. Predvsem bo pomembno, da bomo poskušali na posameznih tekmah ohranjati nivo igre na določenem nivoju, brez prevelikih nihanj – predvsem v negativno smer, kar nas je v preteklosti že stalo dobrega rezultata.«

Konkurenca je znana – Italija, Poljska, Albanija. 
»Za nas noben nasprotnik ni lahek. Italija sodi v evropski vrh, imajo preko 20.000 registriranih igralk, ki igrajo v različnih starostnih kategorijah in ligah; Poljska je letos osvojila evropsko prvenstvo za dekleta v starostni kategoriji do 17. leta, kar ni slučajno; Albanija pa je novinka v kvalifikacijskem tekmovanju, ki je prav tako ne gre podcenjevati.«

Kaj sami pričakujete od vaših igralk?
»Pomemben bo predvsem maksimalen individualni in hkrati ekipni pristop, povezanost, prava mera borbenosti in agresivnosti, želja in zavedanje, da se lahko kosaš tudi na papirju z močnejšimi nasprotnicami. To so igralke v preteklosti že dokazale. Zato tu ni problemov. Upajmo samo, da bodo vse zdrave in nepoškodovane do konca napornega turnirja.«

Kako pomembno je to, da se igrajo kvalifikacije doma?
»Na domačih tleh je vedno lepo tekmovati, to mora biti naša prednost in ne dodaten pritisk. Po dveh letih napornih gostovanj v Rusiji in na Islandiji je dobro, da se predstavimo tudi domačemu občinstvu. Upam, da bo to tudi dobra promocija za ženski in dekliški nogomet.«

Kakšno Slovenijo bomo gledali?
»Vsekakor se bomo poskušali na vsaki tekmi predstaviti v najboljši možni luči. V mlajših kategorijah je pač tako, da je lahko kvaliteta posamezne ekipe iz leta v leto drugačna. Tako niti ne poznamo dobro nasprotnic, predvsem Italije ne, s katero igramo prvo tekmo. Dekleta so si v zadnjih letih pridobila že toliko izkušenj, da znajo pozitivno odreagirati v določenih situacijah. Verjetno bo kar precej tipanja v uvodu prve tekme, kako pa se bo razpletalo naprej, pa je odvisno od različnih dejavnikov.«

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U19
  Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
 • 23.03.2024 | U19
  Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
 • 20.03.2024 | U19
  Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
 • 19.03.2024 | U19
  Mladinci za uvod gostijo Španijo
  Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
 • 11.03.2024 | U19
  Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
 • 11.03.2024 | U19
  Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA