31.05.2022 | WU19
Kadetinje in mladinke dobile tekmice v kvalifikacijah

Na sedežu Uefe, Evropske nogometne zveze, so danes naše mladinke in kadetinje dobile tekmice v prihajajoči sezoni evropskih reprezentančnih tekmovanj. Obe selekciji bosta tekmovali v elitni Ligi A.

Evropsko prvenstvo v Belgiji

Mladinke se bodo merile v skupini A4, ob njih pa še Anglija, Danska in Slovaška. Gostiteljica skupine, kjer bodo igrale varovanke selektorice Petre Mikeln, je Slovaška, turnir bo na sporedu med 5. in 11.10.

V Ligi A bo tekmovalo 28 ekip, sedem četrtouvrščenih se bo po prvem delu preselilo v Ligo B, iz nje bo v Ligo A napredovalo sedem zmagovalk turnirjev. Spomladi prihodnje leto bo znano sedem udeleženk, ki se bodo pridružile Belgiji, ki prihodnje leto gosti EP.

V Slovenijo evropske prvakinje

Kadetinje so bile izžrebane v skupino A5, ob njih še Nemčija (aktualne evropske prvakinje), Srbija in Turčija. Turnir bo potekal v Sloveniji, varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo doma predstavile med 19. in 25. oktobrom. 

Evropsko prvenstvo kadetinj bo prihodnje leto gostila Estonija, na Baltik pa bo potovalo sedem zmagovalk turnirjev Lige A, ki se bo sklenila prihodnjo pomlad.

Odziva po žrebu

„V kvalifikacijah nas čaka skupina z dvema ekipama, kjer je ženski nogomet izjemno popularen, temu primerna pa je tudi njihova kakovost. Turnir bo zopet priložnost za dokazovanje deklet ter nabiranje prepotrebnih igralskih izkušenj,“ je povedala selektorica Petra Mikeln.

„Glede na dejstvo, da smo si s preteklimi rezultati priborili tekmovati v ligi A, je vsak nasprotnik izredno močan. Favorit skupine je zagotovo Nemčija. Z njimi smo se merili letos v elitnem krogu kvalifikacij in odigrali dobro tekmo, na izredno visoki ravni. Prvi smo tudi povedli, tekma se je končala z izidom 1:2, kasneje pa je Nemčija v tej kategoriji postala evropski prvak. Rezultatsko smo v zadnjih letih precej blizu tudi najboljšim. Lahko bi rekli tako blizu, a v resnici še kar precej daleč od njih. Če najboljša dekleta v teh nogometno razvitih državah vsakdanje povsem fokusirano živijo za njihove nogometne kariere, smo tukaj s posameznicami, ki so talentirane še vsekakor na nekoliko tankem ledu. Ni dovolj, da si povsem fokusiran samo zadnji mesec, teden pred kvalifikacijami in le takrat živiš povsem športno življenje, temu se je potrebno podrediti že veliko prej, v vsakdanjem življenju. Tudi sedaj tekom poletja. K dobri predstavi na nekem prvenstvu ali pa v ligi ne sodi le zadostno število treningov, ampak prizadevnost posameznice na vsakem treningu, njena maksimalna izvedba ter vsakdanji športni način življenja. Tukaj je pomembna tudi vsakdanja prehrana, pijača in vse kar sodi k maksimalni izvedbi na vrhunskem nivoju, vse od psihološke priprave kot tudi do maksimalne mentalne stabilnosti. Tudi tekmi s Srbijo in Turčijo bosta izredno zahtevni, zato moramo o naši kvalitetni izvedbi na kvalifikacijah vsi skupaj razmišljati takoj, ko se dekleta vrnejo iz oddiha in se maksimalno po klubskih sredinah pričnejo pripravljati na novo sezono. Zelo pomembno bo, da bodo dekleta odšle na dopuste čim prej po koncu šole in se bodo v klubske sredine vrnile pravočasno, ob pričetku priprav. Za klube, ki pripravljalno obdobje pričnejo nekoliko kasneje pa je zaželeno, da posameznicam reprezentantkam omogočijo, da so 75 – 80 % pripravljene do prvih reprezentančnih priprav, ki bodo konec julija. V nadaljevanju pa upam, da bomo z dekleti v okviru NZS lahko opravili še vsaj dvojne skupne priprave in nekaj treningov v NZS centrih ter se posledično bolje pripravili na tako zahtevno tekmovanje. Včeraj smo opravili zadnji trening v NZS centru deklet WU17 v tem delu prvenstva. Opravili smo skupni sestanek in tudi nekaj individualnih razgovorov s posameznicami in upam, da bodo napotke vzele skrajno resno ter državni grb zastopale dostojno,“ je po žrebu povedala selektorica Tina Kelenberger.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 01.08.2022 | WU19
  Po pripravah kadetinj in mladink
  Minuli konec meseca je bil tudi v znamenju priprav, ki sta ju v Čatežu opravili reprezentanci mladink in kadetinj, ki ju jeseni čakata turnirja Lige A oz. začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
 • 16.07.2022 | WU19
  Mladinke na priprave
  „Prve skupne priprave bomo poskušali čim bolje izkoristiti za spoznavanje novih igralk ter uigravanje taktičnih zakonitosti znotraj igre. Za konec priprav bomo v  sklopu treningov odigrali tudi prijateljsko srečanje s selekcijo U17,“ pove selektorica Petra Mikeln.
 • 12.04.2022 | WU19
  S tretjo zmago ekspresno v Ligo A
  Na zadnji tekmi so varovanke selektorice Petre Mikeln z 1:0 in golom kapetanke Korine Lare Janež porazile Severno Makedonijo. Na drugi tekmi današnjega dne je v Brežicah Moldavija s 3:1 premagala Liechtenstein.
 • 11.04.2022 | WU19
  Želijo se vrniti v Ligo A
  Torek bodo obeležile tudi naše mladinke, ki jutri v Novem mestu ob 16.30 končujejo domači turnir Lige B. Varovanke selektorice Petre Mikeln so po dveh tekmah pri dveh zmagah, za konec pa jih ob spletnem prenosu na Nzs.si čaka še Severna Makedonija, ki na tekmo prihaja takisto z identičnim številom točk (6) kot Slovenija.
 • 09.04.2022 | WU19
  S suvereno zmago korak do Lige A
  Dekliška mladinska reprezentanca je zmagala tudi na drugi tekmi turnirja Lige B. Varovanke selektorice Petre Mikeln so bile v Brežicah prepričljivo boljše od Liechtensteina (7:0). Na drugi tekmi sta igrali Moldavija in Severna Makedonija (1:2). Prav Severna Makedonija bo zadnji tekmec naših deklet.
 • 09.04.2022 | WU19
  Po 2. zmago
  »Vse skupaj je dobra učna ura za nas, analiza sledi, da popravimo za naprej, veliko pa je bilo tudi dobrega,« je bila selektorica Petra Mikeln vesela treh točk, misli pa je usmerila že na današnjo tekmo. Liechtenstein je uvodno tekmo izgubil, z 2:0 ga je premagala Severna Makedonija.
 • 06.04.2022 | WU19
  Lov na Ligo A začele z zmago
  Naša mladinska dekliška reprezentanca je z zmago proti Moldaviji (3:1) začela nastop na turnirju Lige B. Tekmovanje poteka v Sloveniji, zmagovalka skupine se bo uvrstila v evropsko reprezentančno elitno druščino. Na drugi današnji tekmi je Severna Makedonija porazila Lichtenstein (2:0).
 • 06.04.2022 | WU19
  Pred kamerami upravičiti pričakovanja
  Ob Sloveniji se za prvo mesto, ki vodi nazaj v elitno Ligo A dekliškega mladinskega evropskega reprezentančnega nogometa, borijo še reprezentance Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije.
 • 05.04.2022 | WU19
  Mladinke v Brežicah in Novem mestu
  arovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v konkurenci Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije merile za 1. mesto in povratek v evropsko reprezentančno Ligo A.

DELI NA