07.11.2023 | A
Kek izbral ekipo za končnico kvalifikacij

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi z Dansko in Kazahstanom, ki bosta 17. in 20. novembra. Slovenija se v sklepni del kvalifikacij podaja s prvega mesta v skupini, za napredovanje na evropsko prvenstvo pa potrebuje le še točko na tekmi s Kazahstanom v Stožicah. Na seznamu za obračuna z Dansko 17. novembra in Kazahstanom 20. novembra ni presenečenj, novinec je vezist Nino Žugelj.

"Smo v položaju, v katerem smo si želeli biti, tu smo zasluženo, ampak črta se povleče na koncu. Vse misli so usmerjene v kakovostno pripravo, potem bo na vrsti prva tekma, nato se bomo pogovarjali o drugi. Nekaj več težav pa je s poškodbami, zaradi tega bo prišlo še do nekaj sprememb na seznamu," je na novinarski konferenci pojasnil Kek in dodal, da imajo težave Žan Celar, pa tudi Erik Janža, Petar Stojanović in Timi Max Elšnik, zaradi poškodbe pa spet ni zraven Davida Brekala.

"Ne moreš vedno biti z vsemi, ampak zaupam tistim, ki bodo igrali. Ustvarila se je skupina kakovostnih, karakterno močnih igralcev, ki so sposobni odigrati dobri tekmi. Pričakovanja so velika, ampak moraš ostati normalen, skromen, samozavesten, odločen in z motivacijo, ki ti ga da ta položaj. Druge filozofije ni," je še povedal selektor.

Slovenija, ki se bo zbrala v nedeljo, je na svojih prvih osmih tekmah v skupini H zbrala šest zmag ter po en neodločen izid in poraz ter ima 19 točk. Enako število točk ima tudi Danska, ki bo 17. novembra v Koebenhavnu predzadnji tekmec Slovencev, v igri za prvi dve mesti, ki vodita na EP v Nemčijo, pa je še Kazahstan, ki je pri 15 točkah in bo 20. novembra gostoval v Stožicah. Finska z 12, Severna Irska s šestimi točkami in San Marino, ki je brez točk, so že brez možnosti.

Izbrance Matjaža Keka do konca, kot že omenjeno, čakata še neposredna tekmeca za uvrstitev na EP - Danska v gosteh in Kazahstan doma. Z Dansko so se Slovenci na prvi medsebojni tekmi v Stožicah razšli z 1:1, Kazahstan pa so v gosteh ugnali z 2:1. Kazahstan bo pred Slovenijo gostil še San Marino, Danska pa bo za konec igrala v Belfastu proti Severni Irski.

Vse našteto pomeni, da je Slovenija zelo blizu Nemčiji. To bi ji zagotovo uspelo že z zmago na Danskem, kjer pa tudi poraz ne bi bil usoden, saj bi tudi v tem primeru morala osvojiti "zgolj" točko v Stožicah proti Kazahstanu. Kazahstan bi Slovenijo prehitel zgolj z zmagama na zadnjih dveh tekmah, vsi drugi scenariji so v prid Slovencem. Ti bi z zmago v Koebenhavnu tudi kvalifikacije končali na prvem mestu.

Danska, s katero ima Slovenija en neodločen izid in štiri poraze, je na lestvici Mednarodne nogometne zveze na 19. mestu, Slovenija je 54., Kazahstan, s katerim so se Slovenci merili enkrat in ga premagali, pa 98.

Za gostovanje v danski prestolnici vlada veliko zanimanje slovenskih navijačev, ki želijo prisostvovati morebitnemu zgodovinskemu uspehu. Nogometna zveza Slovenije in turistična agencija Kompas sta za najbolj goreče navijače pripravila posebno ponudbo, ki vključuje čarterski letalski prevoz na relaciji Ljubljana – Kobenhaven – Ljubljana.

Seznam vabljenih igralcev:

 

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA