07.06.2023 | A
Kek izbral za Finsko in Dansko

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na prihodnjih dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na evropskem prvenstvu 2024 proti Finski in Danski. Na seznamu so tudi vratar Aljaž Ivačič, branilec Erik Janža in napadalec Jan Mlakar.

Slovenci so se že danes zbrali na Brdu pri Kranju, med temi pričakovano ni vratarja in kapetana Jana Oblaka zaradi poškodbe, tako da bo Kek na tekmah izbiral med Vidom Belcem, Matevžem Vidovškom in Ivačičem. Ni niti Andresa Vombergarja, namesto njega je vpoklic dobil Mlakar.

"Izziv je ogromen. Čakata nas ekipi, najvišje rangirani v skupini in po logiki tako tudi favoritinji. Ampak igra se za to, da se to ruši. Na seznamu ni Oblaka, ki mu želim čim prejšnje okrevanje. Tako bomo brez pomembnega člana ekipe, vendar imajo vsi poklicani popolno zaupanje. Prepričan sem, da bo vsak od nas dal vse, kar je v tem trenutku sposoben, in verjamem, da bo to dovolj za nove pozitivne rezultate," je dejal Kek.

"Ivačiča so po dogovoru prej spustili iz kluba tudi zaradi časovne razlike, imamo pa kar nekaj napadalcev v dobri formi. Janža pa bi bil že prej zraven, a ga zaradi poškodbe reber ni bilo, zdaj pa je popolnoma zasluženo tukaj glede na njegove igre na Poljskem," je o novincih in povratnikih v ekipo povedal selektor, ni pa razkril, kdo bo kapetan namesto Oblaka.

V napadu so nekaj skrbi povzročile zdravstvene težave Benjamina Šeška. "Poškodba je takšna, da je treba biti pazljiv. Je hematom, o katerem moramo razmišljati. Naša zdravniška služba bo naredila vse, da Benija pripravi. Ko vidiš njegovo željo, ga moraš kar malo ustavljati. Kaže sicer dobro za obe tekmi, je pa treba biti pazljiv. Ta teden bo verjetno vadil po prilagojenem programu," je pojasnil Kek.

Danska je trenutno 19. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Finska 56., Slovenija pa 59. Slednja se z Dansko ni merila od leta 2008, ko je na prijateljski tekmi izgubila z 1:2, pred tem pa je izgubila tudi preostale tri dvoboje - brez doseženega gola. S Finci pa so se Slovenci merili dvakrat, in sicer 2013 na prijateljski tekmi (0:2) in 1999 prav tako na prijateljskem obračunu (1:1).

Razprodana tekma s Finsko, ki je po Kekovih besedah zelo motivirana in premalo cenjena glede na kakovost in izide, bo 16. junija ob 18. uri v Helsinkih. "Finska Igra dober, lep, agresiven, hiter nogomet. Tehnično in taktično je ekipa, ki je pripravljena na najvišji ravni," je med drugim ob prvem tekmecu povedal Kek.

Z Dansko, za katero je na voljo le še 500 vstopnic, pa se bo Slovenija merila 19. junija ob 20.45 v Stožicah. Po dveh krogih v skupini H vodi prav slovenska vrsta, ki ima šest točk po zmagah proti Kazahstanu in San Marinu, po tri točke imajo Danska, Severna Irska, Kazahstan in Finska, San Marino pa je še brez točk.

Seznam vpoklicanih reprezentantov:


Tekst: MKo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA