29.08.2023 | A
Kek izbral za Severno Irsko in San Marino

Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za prihajajoči kvalifikacijski tekmi s Severno Irsko in San Marinom, ki bosta 7. in 10. septembra.

Po štirih krogih je v skupini H precej izenačeno. Na vrhu sta s po devetimi točkami Finska in Kazahstan, Danska in Slovenija jih imata po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk.

Slovenski nogometaši imajo s San Marinom stoodstotni izkupiček s šestih medsebojnih tekem, s Severno Irsko pa je razmerje slabše. Slovenska vrsta je proti njej dobila le prvo medsebojno tekmo leta 2008, pozneje pa trikrat izgubila z 0:1 in enkrat igrala 0:0.

"Želje so jasne, priti do točk na obeh tekmah. Najprej bo osredotočenost na Severni Irski. Z njo nimamo najboljše bilance, ampak tradicija je zato, da se ruši. Gre za trdega, agresivnega tekmeca, dobrega v obrambi, ki pa zna tudi kaj kakovostno odigrati," je uvodoma na novinarski konferenci povedal Kek.

Slovenski selektor je v nadaljevanju kvalifikacij osredotočen predvsem na osvajanje točk. "Za razmišljanje o dobri uvrstitvi so potrebne točke, manjkata dve ali tri iz Helsinkov, tudi z Dansko smo igrali dokaj solidno. S pozitivno energijo in upanjem na dobro vzdušje v Stožicah se bomo na dveh treningih poskusili najbolje pripraviti. Potem pa bo šele na vrsti San Marino."

Tudi tokrat bo Kek zaupal preverjenim močem. "Mislim, da je jedro reprezentance sestavljeno. Pomembno je, da je Oblak začel braniti, tisti, ki so imeli težave s poškodbami, dobivajo minutažo. Erik Janža je ime težave s kolenom, Jasmin Kurtić je začel igrati po menjavi kluba, vprašljiv pa je Miha Zajc, ki od tekme z Mariborom ni treniral pri Fenerbahčeju," je pojasnil Kek.

Poudaril je, da bodo naredili vse, da Zajca pripravijo za tekmi. Tudi če ne bo uspelo, Kek popolnoma zaupa tudi tistim na "dodatnem" seznamu, ki čakajo na svojo priložnost. Med temi je omenil tudi Martina Kramariča, Nina Žuglja, ki pa je poškodovan, Marka Zabukovnika in Nina Koutra iz Celja, pa tudi Svita Sešlarja in Marcela Ratnika.

Kot pa je poudaril, je zelo pomembno, da se je po težavah s poškodbo vrnil vratar in kapetan Jan Oblak. "Menim, da nam ni manjkal le na igrišču, ampak tudi ob njem. V slačilnici je drugače, ko je aktivno udeležen. Jan nam je vedno dal neko varnost na igrišču in ob igrišču. S soigralci bo pomemben faktor za dober izid Slovenije," je še povedal Kek.

Za zmage je treba dosegati tudi zadetke, za kar je v prvi vrsti v slovenski vrsti "zadolžen" Benjamin Šeško. A kot pravi Kek, ima tudi novi napadalec Leipziga v reprezentanci konkurenco v Andražu Šporarju, Žanu Vipotniku, Žanu Celarju, Janu Mlakarju in Luki Zahoviću. "Bo pa kot vedno vse največ odvisno od celotne ekipe," je še dejal Kek.

Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 61., Severna Irska 64., San Marino pa je zadnji, 208.

Seznam vabljenih igralcev:

SORODNE NOVICE

 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.
 • 22.01.2024 | A
  Mlakar stopnjuje strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili s svojimi klubi znova na delu člani slovenske A reprezentance. Kapetan slednje je s svojim Atleticom napredoval v naslednji krog pokalnega tekmovanja, Jan Mlakar pa se je znova vpisal med strelce pri Pisi.

DELI NA