02.10.2023 | A
Kek izbral za tekmi s Finsko in Severno Irsko

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na prihodnjih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Finski in Severni Irski. Pričakovano je selektor za pomembni tekmi poklical preverjene moči.

"Sklepna dejanja so pred nami. Potrebujemo točke za naše želje in cilje. Že prvi tekmec prinaša veliko motivacije, prepričanja, da bo kakovostna Slovenija prišla do novih točk," je uvodoma dejal Kek.

"Smo sredi sezone in vedno je kakšna težava. Še en teden je do zbora, spremljali bomo tiste, ki imajo težave. Ta spisek nosi preverjena imena, so pa še imena, ki čakajo na klic. Veselim pa se izziva, to je velik privilegij, da lahko razmišljamo o svoji kakovosti in da posrkamo pozitivno energijo z zadnjih tekem v Ljubljani," je dodal selektor in poudaril, da se še ne ukvarja z računanjem, koliko točk mora Slovenija še osvojiti.

"Samo vsaka naslednja tekma me zanima. Finska je prevelik izziv, da bi lahko razmišljali o čemerkoli drugem," je poudaril in nadaljeval: "Vse štiri tekme do konca so najpomembnejše in bodo najpomembnejše. Finska ima ekipo, ki ima svoj 'gard', ampak kot sem rekel, spoštovati tekmeca, a najprej poskrbeti za našo pripravo, da bomo lahko dovolj sproščeni, da dobro odigramo."

Kek je glede težav z igralci izpostavil kar nekaj imen, tudi Miho Zajca, ki ga tokrat ni na seznamu, Davida Brekala čaka magnetna resonanca, ob tem pa imata takšne in drugačne težave še Vanja Drkušić in Andraž Šporar. "Ampak 23, 24, 25 igralcev, zaupamo vsakemu. Ta seznam bo doživel nekaj sprememb, tako da bomo aktivirali igralce iz slovenske lige, tujih lig, tiste, ki jih bomo potrebovali. V Belfastu pa bodo potrebne tudi mišice, tudi o tem razmišljamo v strokovnem štabu."

Sloveniji po šestih kvalifikacijskih tekmah dobro kaže, saj je s 13 točkami na prvem mestu skupine H, enako število točk ima Danska, po eno manj imata Finska in Kazahstan, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP v Nemčijo vodita prvi dve mesti v skupini.

Slovenija bo najprej v predvidoma razprodanih Stožicah 14. oktobra ob 18. uri gostila Finsko, 17. oktobra pa bo gostovala v Belfastu pri Severni Irski. Tisti obračun se bo začel ob 20.45. V teh kvalifikacijah je slovenska zasedba izgubila na Finskem z 0:2, doma pa je s 4:2 odpravila Severno Irsko.

S Finsko je pred tem slovenska vrsta odigrala še dve tekmi, leta 2013 je prav tako v gosteh izgubila z 0:2, leta 1999 pa je z njo igrala 1:1. S Severnimi Irci pa je odigrala še pet tekem, leta 2016 je izgubila z 0:1, leta 2011 je igrala 0:0, v letih 2010 in 2009 je spet izgubila s po 0:1, leta 2008 pa je zmagala z 2:0.

Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze na 59. mestu, Finska je 54., Severna Irska pa 74.

Več sledi!

Seznam vabljenih igralcev:


Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA