13.03.2024 | A
Kek predstavil seznam za Malto in Portugalsko

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev za pripravljalni tekmi proti Malti in Portugalski. Na njem ni posebnosti, kot je izpostavil Kek, za zdaj skrbi predvsem poškodba Benjamina Verbiča.

Slovenci se bodo z Malto v gosteh merili 21. marca, s Portugalsko pa v Stožicah 26. marca. Junija bodo Kekovi izbranci igrali še dve pripravljalni tekmi v Stožicah, in sicer 4. junija proti Armeniji in 8. z Bolgari.

"Končno spet akcija v nekem uvodu razmišljanja o evropskem prvenstvu. Dobro je, da bomo skupaj kar nekaj dni, nekaj bo obveznosti, ampak to so sladke skrbi. Spisek ni idealen, nekaj igralcev je še na predpozivu, je pa to ogrodje, o katerem razmišljamo tudi za prihodnost," je uvodoma na novinarski konferenci dejal Kek.

"Glede gostovanja na Malti približno vemo, za kaj gre. Ne smemo pa bežati od gostovanja ene najboljših svetovnih reprezentanc pri nas, Portugalske. Upam, da ljudje ne bodo pozabili, da bodo igrali tudi Jan Oblak, Benjamin Šeško, Andraž Šporar, Petar Stojanović in drugi. Ne le Portugalci," je nadaljeval selektor, ki mu je Zveza nogometnih trenerjev Slovenije v ponedeljek skupaj z Oskarjem Drobnetom, Robertom Pevnikom in Simonom Rožmanom podelila priznanje za trenerja leta 2023.

Poudaril je, da imajo nekateri težave v klubih, ampak je to običajno, da ga skrbi za zdaj predvsem poškodba Verbiča, da pa verjame, da bo to uspešna akcija. Na tej bo spet tudi Nino Žugelj, ki sicer še nima nastopa za člansko vrsto.

"On je bil z nami že na zadnji akciji, igra na igralnem mestu, kjer lahko imamo težave ob poškodbi Verbiča. Tu je treba omeniti tudi Tomija Horvata. Žugelj morda ne igra v spektakularni ligi ali klubu, ampak ko igra, ima nekaj, kar me zanima," je pojasnil Kek in so dotaknil tudi Josipa Iličića, ki je pred dnevi dejal, da se še ni odrekel izbrani vrsti.

"Vesel sem, da se vrača, da izgleda vedno bolje na igrišču. Velja pa zanj in za vse ostale - reprezentanca je nekaj največ, kar se ti lahko zgodi kot igralcu. Majhna slovenska baza igralcev pa ne dovoljuje, da bi lahko kogarkoli pozabili ali se mu odrekli. Jasno pa je, da ne moreš imeti 12 napadalcev in dveh 'štoperjev' ali obratno," je pristavil selektor.

Z Malto so se Slovenci nazadnje merili v kvalifikacijah za SP 2022 in obakrat zmagali, v gosteh z 1:0, doma pa s 4:0. Sicer pa ima Slovenija v medsebojnih tekmah z Maltežani še pet zmag in neodločen izid. S Portugalsko, ki je 2016 postala evropski prvak, se še ni merila.

Portugalci so sicer sedmi na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Slovenci 55., Maltežani pa 172. Slovenija bo na EP 2024 v Nemčiji igrala v skupini C, v kateri jo 16. junija v Stuttgartu čaka tekma z Danci, 20. junija v Münchnu s Srbi in 25. junija v Kölnu z Angleži.

"Malta nam s svojo postavitvijo s tremi zadnjimi branilci daje možnost iskati rešitve, ki lahko prav pridejo, denimo, proti Danski in Srbiji. O Portugalski pa ni česa govoriti. Tu je megazvezdnik Cristiano Ronaldo, selektor, individualna kakovost, igra ... Lahko samo uživamo in vidimo, kje smo. Če v teh tekmah ne greš na glavo, nastane lahko huda težava in te tekmeci povozijo. Portugalska pač nosi tako raven kakovosti. Motivacija bo prisotna, predvsem pa razmišljanje o nas. Če ti sam nisi na primerni ravni, potem je vse skupaj zaman," je še povedal Kek, ki bo reprezentante zbral v nedeljo na Brdu pri Kranju.

Seznam vabljenih igralcev:

 

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA