Kljub porazu so se izkazale z igro

Slovenska ženska futsal reprezentanca je z minimalnim porazom (2:3) in všečno igro začela turnir v Spodnjem Dupleku. Finke so slavile zmago s 3:2, Slovenija se bo v nedeljo ob 12.30 uri pomerila s Slovaško, jutri še tekma Finske in Slovaške.

Pripravljalni turnir Spodnji Duplek:

10.9.
Slovenija – Finska 2:3 (2:1)
0:1 Herranen (12.), 1:1 Žvokelj (18./10m), 2:1 Kos (19.), 2:2 Herranen (25.), 2:3 Herranen (38.)

11.9.
Slovaška – Finska (18.00)

12.9.
Slovenija – Slovaška (12.30)

Finska postava za turnir v Sloveniji:
Tytti-Maria Mikkola, Tiia Ropanen, Lilli Sandström, Hanna Halonen, Anna-Kaisa Hannuksela, Netta Hannula, Emma Heikkilä, Anni-Elina Luotonen, Matilda Herranen, Emilia Jokisalo, Sini Lauermaa, Maria Mäntylä, Tiina Pöyry, Elina Setälä, Daniela Tjeder, Laura Toivanen, Jasmin Ylikraka.

Slovenska postava za turnir v Sloveniji:
Valentina Tuš (KMN Slovenske gorice), Rebeka Šnofl (KMN Slovenske gorice), Laura Škvorc (KMN Slovenske gorice), Ines Krajnc (KMN Slovenske gorice), Aneja Lorbek (KMN Slovenske gorice), Barbara Lah (ŠD Extrem), Žana Rus (ŠD Extrem), Anja Žvokelj (ŠD Košana), Ana Bucik (ŠD Košana) Anja Ložar (ŽNK Celje), Ines Ermenc (ŽNK Celje), Sergeja Kos (ŽNK Celje), Vanesa Kozina (ŽNK Celje).

Dober uvod

Selektor Dejan Kramberger je tekmo začel z Valentino Tuš na golu, v polju pa Ines Ermenc in Sergeja Kos levo oz. desno, spredaj je postavil Anjo Žvokelj, zadaj pa Anjo Ložar. Naša ekipa je začela agresivno in odločno, domačinke so imele več pobude, več od same igre kot gostje. Finke so imele nemalo težav z agresijo Slovenije, ki je stopila nekaj višje in bližje tekmicam. Ob tem so si gostiteljice priigrale prve priložnosti, v 12. minuti pa je povedla Finska, Matilda Herranen je izkoristila zamujanje v naši vrsti.

Preobrat

A to ni pokolebalo naše reprezentance, ki je bila nagrajena v 18. in 19. minuti. Najprej je Anja Žvokelj izkoristila 10-metrovko po 6. akumuliranem prekršku Fink. V naslednji minuti je Sergeja Kos zabila za 2:1 in končni rezultat polčasa.

V prvem polčasu je Slovenija žal ostala brez Aneje Lorbek, ki si je v eni od akcij poškodovala gleženj, do konca tekme ni več igrala, s tem pa se je zožila rotacija v naši vrsti.

Finska do izraza

Vse to so gostje izkoristile in v 2. polčasu, tudi zahvaljujoč boljši fizični pripravljenosti in daljši klopi, naredile razliko ter prišle do zmage 2:3. Odločilen gol so Slovenke prejele v 38. minuti. Zadnje trenutke 2. polčasa je selektor Kramberger izkoristil za igro z igralko-vratarko v polju, v tej vlogi se je preizkusila Anja Ložar. V zadnji minuti bi lahko rezultat celo poravnale, a je ostalo pri zmagi Fink.

»V primerjavi z zadnjo tekmo proti BiH smo danes pustili precej boljši vtis, čeprav smo oslabljeni zavoljo poškodb. Veseli večja borbenost, želja, boljša igra v obrambi in strpnost v napadu. Odpravili smo tudi tiste osnovne napake. Vse to nas navdaja z optimizmom, je pa še vedno veliko rezerv. Malce je grenkega priokusa, saj bi remi še dodatno okrepil samozavest igralk in bi bil tudi velika nagrada za njihov trud,« je po tekmi povedal selektor Kramberger.

Jeseni kvalifikacije

Slovenija bo oktobra letos še drugič v svoji zgodovini igrala kvalifikacije za EP 2022, v kvalifikacijski skupini 2 pa bodo poleg Slovenije še Portugalska, Poljska in Hrvaška, ki bo kvalifikacije tudi gostila. Prvakinje štirih kvalifikacijskih skupin se uvrstijo na EP, naknadno pa bo znana tudi država gostiteljica.

Leta 2018 prvič Slovenija je že sodelovala v kvalifikacijah za Euro 2019, v Karlovcu je izgubila tri tekme. Evropske prvakinje so leta 2019 postale Španke, srebrne so bile Portugalke, bronaste Rusinje.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  V pričakovanju NZS Futsal centra za futsal igralke
  Nogometna zveza Slovenije bo v okviru NZS centrov v mesecu decembru izvedla prvi pregledni trening igralk, na katere bi lahko v bodoče računal selektor ženske futsal reprezentance Drago Adamič, ki bo igralke zbral v soboto, 10.12., v Športni dvorani v Spodnjem Dupleku.
 • 22.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Portugalska prevelik zalogaj
  Portugalska je potrdila, da je v izvrstni formi in da odkrito cilja na svojo tretjo zaporedno uvrstitev na evropsko prvenstvo. Dosedaj je bila tam dvakrat, vsakič pa je v finalu klonila proti Španiji.
 • 20.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Po dobrem prvem polčasu v nadaljevanju pošle moči
  Slovenija je s porazom proti Italiji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Jutri se bo Slovenija pomerila z evropskimi podprvakinjami Portugalsko.
 • 19.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Odpotovale na Portugalsko, jutri proti Italiji
  Po pripravah v Novi Gorici je ženska futsal reprezentanca odpotovala na Portugalsko, kjer jutri, v četrtek, začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Uvodoma se bo Slovenija pomerila z Italijo, reprezentanca pa je ostala brez Anje Žvokelj, ki je zaradi poškodbe ostala doma.
 • 17.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Ambiciozno in odločno na Portugalsko
  „Vedno sem ambiciozen, težim k zmagovalni mentaliteti. Sem pa tudi realen. Zavedam se, da so vse tri reprezentance v kvalifikacijah po ratingu močnejše od nas. Je pa naša naloga, da se jim približamo, odigramo po najboljših močeh in skušamo do kake točke ali kaj več,“ sklene Adamič.
 • 15.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  V Novi Gorici zbor ženske futsal reprezentance
  To so tretje kvalifikacije za evropsko prvenstvo, v katerih Slovenija sodeluje. Dosedaj je v glavnem delu kvalifikacij odigrala šest tekem in jih vseh šest izgubila. Letos je Slovenija tekmovanje začela že v predkvalifikacijah, kjer pa je nanizala tri zmage v prav toliko tekmah. Tokrat jo na Portugalskem čakajo tri tekme – proti Italiji, Portugalski in Belorusiji.
 • 10.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Po pripravah v Novi Gorici na kvalifikacije
  Pred žensko futsal reprezentanco so kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Naša izbrana vrsta, ki jo vodi selektor Drago Adamič, se bo zbrala v soboto, 15.10., v Novi Gorici. Tam bo reprezentanca opravila priprave, 18.10. pa odletela na kvalifikacije na Portugalsko.
 • 01.10.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Še druga zmaga v dveh dneh
  Ženska futsal reprezentanca je tudi na drugi pripravljalni tekmi premagala Češko. Danes je dva gola k zmagi dodala Anja Ložar, enega pa Maja Zajc, tekma se je končala z rezultatom 3:1. To je bil zadnji in zelo uspešen test reprezentance pred skorajšnjimi kvalifikacijami za EP 2023.
 • 30.09.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Slovenija premagala Češko
  Ženska futsal reprezentanca je na prvi od dveh pripravljalnih tekem v gosteh s 3:1 porazila Češko. Anja Žvokelj je dosegla dva gola, Ines Ermenc enega, druga tekma bo jutri dopoldan.
 • 30.09.2022 | Futsal ženska A reprezentanca
  Na Češko po korak naprej
  „Dosedaj smo imeli štiri, pet, morda šest igralk, ki so lahko delno spremljale tempo tekme, potem smo padli. Sedaj smo ta nabor igralk razširili, to je sedaj dodana vrednost. Zagotovo bomo lahko več tekli in dlje spremljali in bili posledično tudi enakovredni,“ pred testom s Češko razmišlja selektor Adamič.

DELI NA