Ključni dvoboji v pokalnem derbiju

Četrtfinalni obračun v Pokalu Slovenije med Olimpijo in Mariborom pod površjem skriva številne zanimive spopade, ki delajo derbi še bolj atraktiven.

Spopad Olimpije in Maribora bo dvoboj trenutno vodilnih ekip Prve lige NZS, dvoboj najbolj napadalno usmerjenih moštev, ki sta v jesenskem delu prvenstva dosegli več kot štirideset zadetkov in na ta način krepko nadigrali tekmece v tem elementu nogometne igre. Šlo bo tudi za rivalstvo dveh največjih slovenskih mest, na tribunah se bo bila bitka za prevlado dveh največjih skupin organiziranih navijačev. Skratka, šlo bo za precej več, kot navadno tekmo.

Tudi neposredno na igrišču, med glavnimi junaki, ne bo manjkalo zanimivih zgodb, s čustvi in dodatnimi motivi oplemenitenih internih bojev, ki bi znali vplivati tudi na odločitev o potniku v polfinale Pokala Slovenije.

Aris Zarifović proti Aleksandru Rajčeviću.
Obe centralni obrambi imata primorskega poglavarja. Zarifović je po prihodu iz Gorice postal nepogrešljiv član ljubljanske Olimpije, medtem ko je Rajčević svojo pot začel v Kopru. Oba omenjena zagotovo spadata med najboljše centralne branilce na domačih tleh, s tem da se lahko mariborski steber po novem lahko pohvali tudi z reprezentančnimi izkušnjami. Zarifovića krasi surova moč in brezkompromisnost, tudi za ceno občutljivih prekrškov. Rajčević je taktično dozorel ekipni igralec, ki si ne privošči nihanja v formi. Prednost Zarifovića bi lahko bila skok igra in nevarnost v nasprotnikovem kazenskem prostoru, medtem ko si Rajčević praktično ne privoči individualnih napak, ki bi lahko svojo ekipo spravile v nevarnost.

Blaž Božič proti Alešu Mertlju.
Marsikaj se bo odločalo v zvezni vrsti, kjer običajno največ pripomorejo k uspehu tisti, ki so manj opazni. Božič in Mertelj zagotovo spadata med take nogometaše, saj svoje nogometno znanje neprestano podrejata ekipi. Ljubljančan je nekoliko bolj defenzivno usmerjen in pogosto teži k preprečevanju nasprotnikovih napadov. Mariborski vezist pa poleg obrambnih nalog rad povezuje igro s preprostimi in natančnimi podajami. Božič bi moral biti nevarnejši zaradi močnega in natančnega strela z razdalje, Mertlja pa krasi prilagodljivost, saj se dobro znajde v različnih vlogah in igralnih pozicijah.

Anej Lovrečič proti Goranu Cvijanoviću.
Organizacija igre in skrb za vzdrževanje pritiska na nasprotnika bo domena Lovrečiča in Cvijanovića. Nogometaš Olimpije se najbolje znajde na sredini igrišča, medtem ko je igralec Maribora prav tako dober tudi na krilnih položajih. Lovrečič se v želji po posesti žoge pogosto vrača tudi proti svojim vratom, Cvijanović pa raje odreagira s hitrimi potezami in manj zadržuje žogo. Oba nogometaša krasi sposobnost predvidevanja nasprotnikovih potez, kar rada izkoriščata z uporabnimi globinskimi žogami. Močna sta tudi pri strelih od daleč, pri čemer se prvi zanaša na moč, drugi pa na prefinjen občutek.

Nik Omladić proti Agimu Ibraimiju.
Izenačene in trde tekme pogosto zaznamujejo nogometaši, ki lahko v vsakem trenutku odločijo zmagovalca. Olimpija se v takšnih primerih zanaša na Omladića, pri Mariboru pa ima podobne sposobnosti Ibraimi. Oba nogometaša sta izjemno tehnično podkovana in nepredvidljiva, prava nočna mora nasprotnih branilcev. Odlično se znajdeta na obeh krilnih položajih, kjer lahko pride njuna prodornost še do večjega izraza. Omladić je v jesenskem delu Prve lige NZS že dokazal, da velja za izjemnega izvajalca prostih strelov, motiv igranja proti bivšemu klubu pa bi morala biti ena večjih prednosti Ibraimija.

Andraž Šporar proti Robertu Beriću.
Za učinkovito realizacijo zamisli bosta zadolžena Šporar in Berić, ena izmed najbolj obetavnih slovenskih nogometašev. Šporar je trenutno član mlade reprezentančne selekcije, medtem ko se je nekoliko starejši Berić preko slednje že prebil v udarno izbrano vrsto. Oba nogometaša, ki sta se nogometnih veščin učila pri Interblocku, se najbolje znajdeta znotraj kazenskega prostora, kjer izkoristita najmanjši prostor za strel. Za dosego svojih ciljev pogosto uporabljata tudi glavo, s katero sta v jesenskem delu Prve lige NZS že dosegla nekaj lepih zadetkov. Šporar velja za nekoliko bolj raznovrstnega napadalca, Berić pa rad sodeluje z zvezno vrsto in zna zadržati tudi žogo v svoji posesti, v kolikor je potrebno.

Tekst: MKo
Foto: Sportida.com

 

SORODNE NOVICE

  • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
    Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.

DELI NA