Konec priprav, prihaja spektakel!

Mrzlo zimo bosta z vročim spopadom v četrfinalu Pokala Slovenije odgnala Olimpija in Maribor.

Dolgega tekmovalnega premora je končno konec, pred vrati pa dogodek, ki bo iz zimskega spanca zbudil celotno nogometno Slovenijo. Že to soboto bodo namreč pristaši dveh slovenskih velikanov priča najljubšemu obračunu, saj se bosta v soju žarometov na ljubljanskih Stožicah udarila rivala, Olimpija in Maribor. Kateri ekipi si bo uspelo zagotoviti boljše izhodišče pred povratno tekmo četrfinala Pokala Slovenije, se boste lahko prepričali tudi v neposrednem prenosu na TV SLO 2.

Pred derbijem sta imeli obe moštvi na voljo veliko časa za pripravo, od zadnje prave tekme obeh tokratnih nasprotnikov so namreč minili skoraj trije meseci. Po zasluženem in nujno potrebnem kakovostnem počitku je sledilo dolgo obdobje trdega dela in nabiranja surove moči.

Olimpija v Španiji, Maribor v Turčiji.
Tekmeca sta, v želji po visoki formi na začetku pomladi, zavihala rokave že zgodaj v januarju,  ob obilici snega na domačih tleh, pa boljše pogoje za delo iskala na različnih koncih Evrope.

Moštvo Olimpije se je prvič v letu 2013 zbralo v standardni bazi ŠC Jama in že uvodoma začelo s treningi z žogo. Na premierno pripravljalno tekmo ni bilo potrebno dolgo čakati, saj so se zmajčki po dobrem tednu treningov, v Radomljah srečali s Šampionom. Dobro delo med odmorom je z dvema zadetkoma potrdil Valenčič, ki bi znal biti eno najmočnejših orožij Olimpije tudi v pokalu. Sledil je odhod v Španijo, kjer so zmaji načrtovali jedro zimskih priprav. Turnir Copa del Sol je postregel z atraktivnimi skandinavskimi nasprotniki in dobrim vtisom moštva Andreja Razdrha. Na krilih pozitivnih rezultatov, predvsem pa odličnih pogojev za delo, so se vrnili domov,v stvarnost. Debela snežna odeja je odnesla nekaj predvidenih prijateljskih tekem, zato so se zeleno-beli še toliko bolj razveselili vabila Hajduka. Generalka v Splitu ni prinesla željenega rezultata, je pa po drugi strani strateg Olimpije prejel nekatere odgovore, ki mu bodo koristili za nadaljevanje prvenstva.

Državni prvaki so s pripravami na novo sezono začeli v dveh izmenah. Prva skupina nogometašev, ki so v jesenskem delu manj igrali, je začela s treningi že dan po novem letu. Ostali pa so se vadbam priključili teden dni kasneje. Uvodno monotono nabiranje fizične kondicije so Mariborčani popestrili s štirimi pripravljalnimi tekmami na domačih tleh in jih opravili z odliko. Tudi vijoličasti so glavnino priprav predvideli na tujem, natančneje v turški Antaliyi, kjer jih je čakala falanga kakovostnih nasprotnikov. Dvoboje s šestimi različnimi mednarodnimi prvoligaši v desetih dneh so si pristaši Maribora lahko ogledali v živo, saj so v klubu poskrbeli za neposredne prenose pripravljalnih tekem preko uradne klubske spletne strani. Naporen ritem je poskrbel za stopnjevanje forme, tako da so nogometaši najboljše predstave prihranili za konec, ko so zanesljivo ugnali predstavnika ukrajinskega in češkega nogometa.

Olimpija in Maribor, ki sta med odmorom v reprezentančne namene oddala najboljše posameznike, sta tik pred prvo tekmo organizirala dodatne kratke priprave, kar še dodatno dokazuje pomen četrfinalnih tekem. Zmaji so nezasneženo zelenico našli v sosednjem Novigradu, vijolice pa so zavetje dobile v Ajdovščini.

Olimpija v obrambi, Maribor v napadu.
Vodilna kluba Prve lige NZS sta med zimskim prestopnim rokom še dodatno okrepila že tako kakovostni kader, ob tem pa se zahvalila za sodelovanje nekaterim nogometašem.

Ljubljančani so najprej prečrtali igralce, na katere v spomladanskem delu sezone ne bodo več računali. Tako so se sporazumno razšli z Davorjem Škerjancem in Iniagom Sarasolo, ki sta že v jesenskem delu dobivala malo priložnosti za dokazovanje. Iz Domžal je prišel Dejan Gerić. Obrambo je okrepil mladi reprezentant Nemanja Mitrović, verjetno tudi najbolj odmevna zimska okrepitev Olimpije. Ob poletnem prihodu Đurkovića velja omeniti še povratek Bešića iz Aluminija in podaljšanje pogodbe z Nikolo Nikezićem. Slednji pa ne bo ogrožal mariborskih vrat v Pokalu Slovenije, saj je proti Hajduku staknil poškodbo gležnja, ki ga bo z nogometnih igrišč predvidoma zadržala štiri tedne. Še večjo smolo je imel Anže Zorc, ki se je poškodoval že na uvodnem treningu v Jami. Okrevanje po operaciji zlomljene kosti v stopalu zahteva približno tri mesece okrevanja. Ob dalj časa poškodovanemu Djermanoviću in Ivelji so med premorom nekaj lažjih težav imeli še Vicente, Zarifović, Kovačevič in Topić.

Štajerci so zimski premor začeli pompozno, z napovedjo prihoda dveh preverjenih napadalcev. Priključitev Nusmirja Fajića in Matije Smrekarja sta botrovala odhodu Nikole Komazeca na Tajsko, silovita konkurenca v ofenzivnih vrstah pa je olajšala odločitev o posoji Ploja v Mursko Soboto, kamor sta odšla še Rep in Majer. K sosedom v Kidričevo se je po nabiranje prvoligaških izkušenj odpravil Matic Črnic, Matjaž Kek in Matej Radan pa bosta do poletja branila barve drugoligaške Dravinje. Poškodbe so to zimo vijoličastim dokaj prizanesle. Fajić je imel nekaj težav že ob priključitvi k novi sredini, tako da je sprva vadil po individualnem programu, kakor tudi Arghus in Dodlek. Nejc Mevlja se je končno vrnil na delovno temperaturo po nesrečni poškodbi, Aleksander Rajčević pa se je v Turčiji razmeroma srečno izgonil težji poškodbi gležnja. V Antaliyi sta močne udarce prejela še Viler in Filipović, medtem ko je imel Agimi Ibraimi nekaj dni povišano telesno temperaturo.

Tekst: MKo
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 25.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Tudi v Fazaneriji odločali streli z bele točke, v finale Rogaška
    Nogometaši Rogaške so drugi finalisti pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v polfinalu v Murski Soboti po enajstmetrovkah premagali Muro. V finalu, ki bo 24. maja v Stožicah, se bodo merili z Gorico, ki je v sredo prav tako po enajstmetrovkah izločila Beltince.
  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.

DELI NA