03.06.2009 | U19
Kostiču na pomoč priskočil tudi Kek

Dan pred začetkom U19 Elite Rounda je v Moravskih Toplicah mirno. Potem, ko so v zaporedju prispele reprezentance Slovenije, Nizozemske in Rusije, so se v sredo v hotelu Vivat namestili še Belorusi. Miloš Kostič dan pred tekmo še vedno verjame, da se Ruse da presenetiti: "Če zdržimo prvih petnajst minut, lahko presenetimo in Rusijo tudi premagamo."

V slovenski reprezentanco do 19 let pred začetkom turnirja vlada dobra klima. Igralci vedo, da so zmožni presenečenja in že nestrpno pričakujejo pričetek turnirja, k vsemu pa le še pridoda odličen hotel, v katerega depandansah so nameščene vse reprezentance: "Pripravljamo se v naši stalni bazi, kjer imamo idealne pogoje tako za bivanje, kot za vse ostalo. Na razpolago nam je igrišče v Rakičanu, ki je v odličnem stanju," je s hotelom Vivat zadovoljen v.d. selektorja Miloš Kostič.

Kostič, ki spada med najbolj nadarjene mlade trenerje v Sloveniji, z igralci trenira enkrat dnevno po ustaljenem dnevnem redu, saj se zaveda, da bodo na samih tekmah igralci potrebovali vso energijo: "Delamo po ustaljenem ritmu, s katerim smo fante kmalu dvignili na pravo delavno temperaturo. Sedaj je pomembno, da v tem kratkem času, ki ga imamo na razpolago, osvojimo taktične zahteve v igri, ki so specifične za vsakega nasprotnika. Problem je sicer v tem, da poskušamo skozi treninge nekaj narediti, obenem pa moramo igralce ohraniti dovolj sveže in pripravljene na tekmo."

Reprezentanca ima v Prekmurju sicer dobro podporo tudi s strani selektorja članske reprezentance, Matjaža Keka, ki si je na povabilo Kostiča ogledal dva treninga izbrane vrste, na torkovem je bil poleg njega tudi pomočnik Milan Miklavič. "Zelo mi pomaga, če mi selektor članske reprezentance svetuje, saj vidi določene segmente, ki jih sam morda ne bi opazil. Zadovoljen sem, ker je tudi on mnenja, da je opazen napredek z drugega na tretji trening," je bil s spodbudo svojega nekdanjega mentorja (Kostič je bil Kekov pomočnik pri vodenju selekcij U16 in U17) zadovoljen Kostič. Sicer pa je reprezentanco obiskal tudi nekdanji selektoru U19, Damir Rob, ki bo Kostiču, v neformalni vlogi, skušal pomagati po svojih močeh.Pred prvim srečanjem ima Kostič s svojim strokovnim štabom največ težav z uigravanjem ožje obrambne vrste, ki bo po poškodbah Belca, Delamee Mlinarja in Rapnika povsem nova: "V primerjavi s prejšnjimi kvalifikacijami smo zamenjali celotno zadnjo linijo, ostali smo brez vratarja in obeh centralnih branilcev. Zato je sedaj prioriteta, da uigramo oba centralna branilca in vratarja in če nam bo uspelo dobro delo s treningov prenesti tudi na tekmo in odigrati kot smo sposobni, potem verjamem v uspeh. Ključ do tega pa je prvih minut srečanja, ko pričakujem agresivno rusko igro in močan pritisk na zadnjo in vezno linijo. Če tu zdržimo, imamo lepe možnosti za uspeh."

In kako bo selektor poskrbel, da bo ekipa optimalno pripravljena pričakala Ruse? "Treningi bodo sedaj vedno krajši, na trenutke pa bomo povečali aktivacijo in intenziteto. Delali bomo na večji agresiji skozi kratek čas, zato bomo trening izolirali in razdelili na točno določene segmente igre, ter ga stopnjevali skozi kratko in intenzivno vadbo."

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK, Miha Košorog

SORODNE NOVICE

 • 28.03.2023 | U19
  Žlogar: Turnir zapuščamo z dvignjenimi glavami
  Mladinska reprezentanca Slovenije je zaključila elitni krog kvalifikacij za evropsko prventsvo do 19 let. Na zadnjem srečanju je klonila proti Nemčiji.
 • 27.03.2023 | U19
  Žlogar: Dali bomo vse od sebe
  Slovenska mladinska reprezentanca bo jutri odigrala odločilno srečanje proti gostiteljici Nemčiji. Z morebitno zmago se lahko varovanci Žlogarja uvrstijo na zaključni turnir.
 • 25.03.2023 | U19
  Mladinci remizirali tudi v drugo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je drugo tekmo elitnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo odigrala proti Italiji. Srečanje z zahodnimi sosedi se je končalo brez zadetkov.
 • 24.03.2023 | U19
  Žlogarjevi varovanci v pripravi na obračun z Italijo
  Slovenska mladinska reprezentanca je pred dnevi pričela elitni krog kavlifikacij za preboj na evropsko prvenstvo do 19 let. Jutri mlade reprezentante čaka nov obračun, ko jim bo nasproti stala izbrana vrsta Italije.
 • 22.03.2023 | U19
  Mladinci na prvi tekmi elitnega kroga iztržili remi
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 odprla z remijem. Tekma z Belgijo se je končala brez zadetkov.
 • 21.03.2023 | U19
  Mladinska reprezentanca elitni krog začenja proti Belgiji
  Slovenska mladinska reprezentanca je včeraj odpotovala v Nemčijo, natančneje v Bremen, kjer bo v naslednjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let.
 • 13.03.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za elitni krog kvalifikacijskega turnirja
  Nogometna pomlad prinaša tekmovalne izzive tudi za mladinsko izbrano vrsto Slovenije. Četa Antona Žlogarja bo preboj na Uefa evropsko prvenstvo do 19 let napadala v Nemčiji, selektor pa je danes razkril seznam nogometašev, na katere bo računal na turnirju. 
 • 15.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca ugnala vrstnike s Kitajske
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je na prijateljskem turnirju na Hrvaškem slavila še drugič. Z minimalno zmago je bila boljša od reprezentance Kitajske.
 • 12.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca po preobratu ugnala Latvijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Umagu odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem na Hrvaškem.
 • 02.02.2023 | U19
  Žlogar izbral potnike za prijateljski turnir na Hrvaškem
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, bo med 9. in 15. februarjem na Hrvaškem sodelovala na prijateljskem turnirju.

DELI NA