03.06.2009 | U19
Kostiču na pomoč priskočil tudi Kek

Dan pred začetkom U19 Elite Rounda je v Moravskih Toplicah mirno. Potem, ko so v zaporedju prispele reprezentance Slovenije, Nizozemske in Rusije, so se v sredo v hotelu Vivat namestili še Belorusi. Miloš Kostič dan pred tekmo še vedno verjame, da se Ruse da presenetiti: "Če zdržimo prvih petnajst minut, lahko presenetimo in Rusijo tudi premagamo."

V slovenski reprezentanco do 19 let pred začetkom turnirja vlada dobra klima. Igralci vedo, da so zmožni presenečenja in že nestrpno pričakujejo pričetek turnirja, k vsemu pa le še pridoda odličen hotel, v katerega depandansah so nameščene vse reprezentance: "Pripravljamo se v naši stalni bazi, kjer imamo idealne pogoje tako za bivanje, kot za vse ostalo. Na razpolago nam je igrišče v Rakičanu, ki je v odličnem stanju," je s hotelom Vivat zadovoljen v.d. selektorja Miloš Kostič.

Kostič, ki spada med najbolj nadarjene mlade trenerje v Sloveniji, z igralci trenira enkrat dnevno po ustaljenem dnevnem redu, saj se zaveda, da bodo na samih tekmah igralci potrebovali vso energijo: "Delamo po ustaljenem ritmu, s katerim smo fante kmalu dvignili na pravo delavno temperaturo. Sedaj je pomembno, da v tem kratkem času, ki ga imamo na razpolago, osvojimo taktične zahteve v igri, ki so specifične za vsakega nasprotnika. Problem je sicer v tem, da poskušamo skozi treninge nekaj narediti, obenem pa moramo igralce ohraniti dovolj sveže in pripravljene na tekmo."

Reprezentanca ima v Prekmurju sicer dobro podporo tudi s strani selektorja članske reprezentance, Matjaža Keka, ki si je na povabilo Kostiča ogledal dva treninga izbrane vrste, na torkovem je bil poleg njega tudi pomočnik Milan Miklavič. "Zelo mi pomaga, če mi selektor članske reprezentance svetuje, saj vidi določene segmente, ki jih sam morda ne bi opazil. Zadovoljen sem, ker je tudi on mnenja, da je opazen napredek z drugega na tretji trening," je bil s spodbudo svojega nekdanjega mentorja (Kostič je bil Kekov pomočnik pri vodenju selekcij U16 in U17) zadovoljen Kostič. Sicer pa je reprezentanco obiskal tudi nekdanji selektoru U19, Damir Rob, ki bo Kostiču, v neformalni vlogi, skušal pomagati po svojih močeh.Pred prvim srečanjem ima Kostič s svojim strokovnim štabom največ težav z uigravanjem ožje obrambne vrste, ki bo po poškodbah Belca, Delamee Mlinarja in Rapnika povsem nova: "V primerjavi s prejšnjimi kvalifikacijami smo zamenjali celotno zadnjo linijo, ostali smo brez vratarja in obeh centralnih branilcev. Zato je sedaj prioriteta, da uigramo oba centralna branilca in vratarja in če nam bo uspelo dobro delo s treningov prenesti tudi na tekmo in odigrati kot smo sposobni, potem verjamem v uspeh. Ključ do tega pa je prvih minut srečanja, ko pričakujem agresivno rusko igro in močan pritisk na zadnjo in vezno linijo. Če tu zdržimo, imamo lepe možnosti za uspeh."

In kako bo selektor poskrbel, da bo ekipa optimalno pripravljena pričakala Ruse? "Treningi bodo sedaj vedno krajši, na trenutke pa bomo povečali aktivacijo in intenziteto. Delali bomo na večji agresiji skozi kratek čas, zato bomo trening izolirali in razdelili na točno določene segmente igre, ter ga stopnjevali skozi kratko in intenzivno vadbo."

Tekst: NZS/MK
Foto: NZS/MK, Miha Košorog

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2024 | U19
  Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
 • 23.03.2024 | U19
  Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
 • 20.03.2024 | U19
  Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
 • 19.03.2024 | U19
  Mladinci za uvod gostijo Španijo
  Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
 • 11.03.2024 | U19
  Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
 • 11.03.2024 | U19
  Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA