22.09.2023 | Ženska A
Ligo narodov začenjajo proti Češki

Slovenija in Češka bosta danes v Krškem ob 16. uri tudi pred kamerami Sportkluba odigrali tekmo 1. kroga Lige narodov, novoustanovljenega tekmovanja za evropske ženske članske reprezentance. Slovenija v tekmovanje vstopa z novim selektorjem Sašo Kolmanom in željo po uspešnem nastopu.

Liga narodov:

1. krog, Krško, 22.9.
Slovenija – Češka (16.00)

2. krog, Zenica, 26.9.
BiH – Slovenija (16.00)

„Z novim selektorjem smo se v teh treh dneh dobro ujele, vlada dobra energija. Mislim, da bomo dobro sodelovali. Če bomo tako nadaljevali, upam, da pridejo tudi rezultati. Na treningu smo vedno 100-odstotne, vedno pokažemo, kaj znamo. Selektor je nov, v ženskem nogometu še ni delal. Zato je verjetno tudi presenečen, kako punce igramo. Sem vesela, da smo ga pozitivno presenetile in da bomo tako nadaljevale,“ pove kapetanka Mateja Zver, ki bo danes odigrala 90. uradno tekmo v dresu članic, za katere je prispevala 46 golov. Vse misli naših nogometašic so pri prvi tekmi.

„Češka je zelo dobra in agresivna reprezentanca, igra dober nogomet. Taktično smo se dobro pripravile, imeli smo videoanalizo in razgovor po skupinah. Pripravljene smo. Upamo, da tekmo dobimo, gremo po zmago. Mi ciljamo na evropsko prvenstvo, gremo pa tekmo po tekmo,“ dodaja Mateja Zver, ki je proti Češki odigrala dve tekmi – leta 2013 pa je ob porazu 1:5 tudi dosegla gol. V takratni prvi postavi Slovenije (bilo je 9.3. 2013) je zaigrala še Lara Ivanuša, Kaja Eržen pa je tekmo začela na klopi za rezerve.

Pet tekem proti Češki

Češka reprezentanca na Fifini jakostni lestvici zaseda 27. mesto, najvišje je bila med septembrom 2006 in septembrom 2007, ko je zasedala 19. mesto. Prvo uradno tekmo so Čehinje odigrale 21.6. 1993. Reprezentanco vodi nekdanji češki reprezentant Karel Rada. Čehinje so v letošnjem koledarskem letu odigrale sedem tekem: premagale so Jamajko (3:2), Maroko (2:0), Slovaško (3:0), klonile pa proti Avstraliji (4:0), Španiji (0:3), Avstriji (2:0) in Severni Irski (0:2). Na svetovnem in evropskem prvenstvu Češka še ni zaigrala.

Slovenija in Češka sta dosedaj odigrale pet medsebojnih tekem, vseh pet je pripadlo Češki.

Medsebojne tekme:
Slovenija – Češka 0:2 (31.8. 2019)
Slovenija – Češka 0:4 (20.10. 2017)
Slovenija – Češka 1:5 (9.3. 2013)
Slovenija – Češka 1:2 (8.4. 2006)
Slovenija – Češka 0:2 (31.7. 2004)

Češka članice:
Olivie Lukášová (SK Slavia Praha), Barbora Růžičková (1.FC Slovácko), Barbora Votíková (Tottenham Hotspur FC), Aneta Dědinová (AC Sparta Praha),  Anna Dlasková (AC Sparta Praha), Dominika Huvarová (FC Slovan Liberec), Alena Pěčková (1.FC Slovácko), Aneta Pochmanová (AC Sparta Praha), Antonie Stárová (EA Guingamp), Gabriela Šlajsová (SK Slavia Praha), Denisa Veselá (SK Slavia Praha), Kateřina Bužková (AC Sparta Praha), Klára Cahynová (Sevilla FC), Klára Cvrčková (AC Sparta Praha),  Franny Černá (SK Slavia Praha), Radka Hlouchová (FC Slovan Liberec), Michaela Khýrová (SK Slavia Praha), Kateřina Kotrčová (AC Sparta Praha), Eliška Sonntagová (AC Sparta Praha), Kateřina Svitková (Chelsea FC), Anna Šubrtová (AC Sparta Praha), Miroslava Mrázová (FC Viktoria Plzeň), Kristýna Růžičková (SK Slavia Praha),  Andrea Stašková (AC Milán). Selektor: Karel Rada

Slovenija članice:
Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva), Iva Kocijan (ŽNK Mura), Kaja Eržen (ACF Fiorentina), Sara Gradišek (Bologna FC), Lana Golob (OH Leuven Women), Sara Agrež (Vfl Wolfsburg), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zara Kramžar (AS Roma), Nika Babnik (Clube de Albergaria), Dominika Čonč (FC Levante Las Palmas), Manja Rogan (Panathinaikos A.O.), Kaja Korošec (Paris F.C.), Luana Zajmi (ŽNK Split), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Kuštrin (Bologna FC), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt), Mateja Zver (SKN St. Polten), Nina Kajzba (S.S.D. Napoli Femminile), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana), Lara Ivanuša (Fenerbahče SK). Selektor: Saša Kolman

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.07.2024 | Ženska A
    Zala Meršnik se seli v Savdsko Arabijo
    Slovenska reprezentančna vratarka 23-letna Zala Meršnik bo odslej branila barve savdskega kluba Al-Ittihad, klub je potrdil prestop in selitev naše reprezentantke iz Španije v Savdsko Arabijo. Zala je okrepila Al-Ittihad.
  • 20.07.2024 | Ženska A
    Reprezentantka Izabela Križaj se seli k avstrijskim prvakinjam
    Še ena od slovenskih reprezentantk se seli na tuje. 24-letna bočna igralka Izabela Križaj bo svojo športno nadaljevala v Avstriji, kjer bo okrepila SKN St. Pölten, serijske avstrijske državne in pokalne prvakinje.
  • 19.07.2024 | Ženska A
    Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025
    Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.

DELI NA