Maribor klonil v Azerbajdžanu

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 4. kroga kvalifikacij za evropsko ligo v gosteh izgubili proti Gabali iz Azerbajdžana z 1:3 (1:1). Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Ljudskem vrtu.

Playoff za Uefa Evropsko ligo, 1. tekma:

Gabala – Maribor 3:1 (1:1)

Stadion Dalga Arena, gledalcev 6000, sodniki: Kulbakov, Maliucin in Maslianka (vsi Belorusija).
Strelci: 0:1 Tavares (17. minuta), 1:1 Zenjov (37.), 2:1 Dabo (50.), 3:1 Dabo (53.).
Rumeni kartoni: Šuler, Vrhovec.
Rdeč karton: /.

Gabala: Bezotosni, Mirzabejov, Stanković, Rafael Santos, Ricardinho, Vernidub (od 90. Camalov), Kvekveskiri, Weeks (od 90. Ejubov), Ozobić (od 81. Mamadov), Zenjov, Dabo.
Maribor: Handanović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Vrhovec, Pihler, Vršič (od 71. Bajde), Tavares (od 80. Omoregie), Bohar (od 71. Sallalich), Novaković.

Poraz Mariborčanov v prvi tekmi odločilnega kroga kvalifikacij za skupinski del evropske lige zbuja skrb. Moštvo Gabale se po zmagi s 3:1 in pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu, ki bo prihodnji četrtek, lahko upravičeno nadeja napredovanja v ligaški del. Zdaj je v veliki psihološki prednosti po velikem preobratu v Bakuju. Prav tako so se člani azerbajdžanskega kluba izkazali kot tehnično dovršeno moštvo.

Prvi polčas je bil zelo dinamičen. Domači so pritisnili in že v 4. minuti je Jasmin Handanović po predložku Mohameda Mirzabejova s posredovanjem žogo odbil, do udarca z 18 metrov je prišel Nika Kvekveskiri, ki je streljal tik mimo vratnice. Domači so spet resno zapretili v 12. minuti, ko je Ricardinho z leve poslal nevaren predložek pred vrata, Marko Šuler pa je žogo odbil v kot.

V 17. minuti pa so Mariborčani ob prvi pravi priložnosti prišli do dragocenega vodstva. Akcijo je začel Milivoje Novaković, ki je na levi strani našel Erika Janžo. Ta je v kazenskem prostoru našel Damjana Boharja, ki je ciljal v levi kot. Vratar Dmitro Bezotosni je žogo odbil le do kapetana Marcosa Tavaresa, ki je z bližine neovirano zadel mrežo. Ta gol je nudil obetavno nadaljevanje tekme in veliko prednost, a v nadaljevanju ni bilo tako.

V 30. minuti je bil Hanadanović spet na resni preizkušnji, ko je po strelu z glavo Vitalija Verniduba žogo odbil pred tik golovo črto. V 37. minuti so domači le prišli do izenačenja. Pred tem so dolgo pletli mrežo okoli Handanovićevih vrat in iskali pot do strela. Žoga je v kazenskem prostoru s kančkom sreče prišla do Sergeja Zenjova. Estonec v vrstah Gabale je z leve strani močno streljal, žoga je po tleh šla pod Handanovića in v mrežo. V 40. minuti se je Bohar odločil za strel z 20 metrov, Bezotosni je žogo odbil v kot. Priložnost za novo vodstvo je zapravil Novaković. V 43. minuti je po podaji Boharja z leve strani neovirano streljal proti vratom domačih, kjer se je spet izkazal Bezotosni.

Za popoln preobrat je z dvema goloma poskrbel iznajdljivi Bagali Dabo. Francoski napadalec je v treh minutah domače popeljal do obetavnega vodstva s 3:1. Pri svojem prvem zadetku je akcijo začel Kvekveskiri, ki je v kazenski prostor podal Zenjovu. Toda žoga se je odbila do Daboja, ki je iz bližine premagal Handanovića. Prepovedanega položaja ni bilo. Pri drugem Dabojevem golu so domači izvajali kot z leve strani, Handanović ni mogel do žoge, saj ga je oviral Dabo, ki je iz bližine žogo potisnil v mrežo.

Po tem golu se je igra preselila na sredino igrišča. Domači so prišli do nekaj obetavnih akcij, edino priložnost za znižanje zaostanka je v zadnjih izdihljajih tekme zapravil Novaković. Blaž Vrhovec mu je podal v kazenski prostor, pred njim je spet stal Bezostni, ki je strel odbil.

Tekst: STA
Foto: EKipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA