Mariborčani v krstni sezoni med 16 v Evropi

Slovenski futsal državni prvak Proen Maribor se je v svoji sploh prvi evropski sezoni uvrstil med 16 najboljših ekip v Evropi. To je vijoličastim uspelo na enem od šestih turnirjev glavnega dela lige prvakov. V skupini 1 so v Ukrajini zasedli 2. mesto, slavil je madžarski Györ.

Med 16 tudi Mordej in Čujec

Poleg Madžarov in Slovencev so si napredovanje v elitni krog zagotovili še Araz, Feniks, Riga, Hamburg, Ekonomac, Nacional Zagreb (z našima reprezentantoma Kristjanom Čujcem in Rokom Mordejem), Sporting, Rieti, Chrudim in Targu Mures. V tem delu se bodo ducatu ekip iz glavnega dela pridružili še Yugorsk, Kairat, Inter FS in Dinamo. Na turnirju v Makedoniji pa je sodil tudi slovenski sodnik Simon Todorović.

Žreb skupin (štiri po štirje klubi) bo 21. oktobra v Nyonu, igralo pa se bo med 22. in 27. novembrom.

Uefa Futsal Cup, glavni del, 3. krog, 15.10.
Proen Maribor – Kremlin Bicetre 1:2 (1:0)
1:0 Hasanbegović (5.), 1:1 De Souza Franco (29.), 1:2 Da Silva (39.)

2. krog, 13.10.
Lviv – Proen Maribor 2:6 (0:3)
0:1 Totošković (6.), 0:2 Totošković (9.), 0:3 Fideršek (13.), 1:3 Lehendzrvych (21.), 1:4 Fetić (25.), 2:4 Lehendzrvych (28.), 2:5 Fetić (32.), 2:6 Totošković (38.)

1. krog, 12.10.
Györ – Proen Maribor 4:0 (1:0)
1:0 Drahovsky (19.), 2:0 Drahovsky (22.), 3:0 Jaison (25.), 4:0 Davide Moura (31.)

Vrstni red skupine 1:
Györ 9, Proen Maribor 3, Lviv 3, Kremlin 3

Trepetali do konca

Mariborčani bi si z zmago že pred zadnjo tekmo v skupini zagotovil napredovanje. A se to ni zgodilo, saj so Francozi porazili Mariborčane z 1:2. Zato so morali naši prvaki trepetati do konca zadnje tekme turnirja, kjer so Madžari s 3:2 porazili gostitelje.

Nermin drugič

Uvod v tekmo je bil dober. Mariborčani so v 5. minuti povedli 1:0, uspešen je bil Nermin Hasanbegović, ki je zabil svoj drugi gol v ligi prvakov. To je bil tudi rezultat polčasa.

Z igralcem vratarjem

V drugem pa so na svoj račun prišli Francozi, ki so z dvema goloma, vijoličasti so se večinoma časa preudarno branili, povedli 1:2. Francozi so večji del tekme odigrali z igralcem vratarjem v polju.

Prvič se jim je to obrestovalo v 29. minuti, drugič pa v 39. Svoje možnosti so imeli tudi vijoličasti, ki so dvakrat stresli okvir vrat.

Izjave po tekmi:

Žiga Čeh:
„Francozi so nas nekoliko presenetili z neugodno igro z dodatnim  igralcem vratarjem v polju že zelo zgodaj v tekmi. Videli so, da nam bodo v igri težko parirali. Vseeno je bilo danes izjemno težko. Bili so odlično tehnično podkovani, vidi se, da je ekipa na visokem nivoju. Na koncu so povsem zasluženo kaznovali našo ležernost in zmagali. Nam je ostalo le da upamo na čudež. Zahvalil bi se Madžarom za fenomenalno predstavo, katere z ozirom na to, da so že bili uvrščeni v nadaljevanje, niti ni bilo pričakovati. Pokazali so, da so resnično pravi profesionalci in velik klub. Tekmo so odigrali stoodstotno, bili občutno boljši nasprotnik, slavili zasluženo in nas neizmerno osrečili.“

Matej Fideršek:
„Presenetila nas je v prvi vrsti njihova dobra igra z dodatnim igralcem v polju skozi večji del srečanja. Imeli smo ogromno težav. V določenih trenutkih smo reagirali nezbrano in dobili dva zadetka. V prvem delu smo sicer imeli dovolj priložnosti, da bi tekmo odločili v našo korist. Še sedaj sem prepričan, da smo boljša ekipa od Francozov, to tekmo bi enostavno morali dobiti, kar pa ne znižuje njihovega dosežka, zmagali so povsem zasluženo.“

Videoposnetek tekme:

 

Tekst: D.P., Proen Maribor
Foto: Proen Maribor

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA