Mariborčani z ugodnim izidom z Otoka

Nogometaši Maribora so na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za evropsko ligo v gosteh igrali neodločeno z Aberdeenom 1:1 (0:0). Za Mariborčane je zadel Milivoje Novaković, za domače pa Jonathan Hayes. Povratna tekma bo čez teden dni v Mariboru.

3. krog kvalifikacij za UEFA evropsko ligo

Aberdeen : Maribor 1:1 (0:0)

Stadion Pittodrie, gledalcev 17.105, sodniki: Hansen, Knutsen, Ytterland (vsi Norveška).
Strelca: 0:1 Novaković (83.), 1:1 Hayes (88.).
Aberdeen: Lewis, Considine, Reynolds, Logan, Shinnie (od 72. Burns), Taylor, Hayes, Jack, McGinn, Stockley (od 72. McIean), Rooney.
Maribor: Handanović, Šme, Šuler, Defendi, Janža, Hotić (od 46. Bohar), Vrhovec (od 68. Pihler), Kabha, Vršič (od 84. Bajde), Tavares, Novaković.
Rumeni kartoni: Hayes, Rooney; Kabha, Vrhovec, Bohar, Tavares.
Rdeči karton: /.

Mariborčani so si zagotovili ugodno izhodišče za napredovanje. Gol Milivoja Novakovića je pred povratnim dvobojem z Aberdeenom, ki bo 4. avgusta v Ljudskem vrtu, zlata vreden. Aberdeen je bil sicer nevarnejši, na vrata Maribora je ustrelil 19-krat (devetkrat v okvir), Maribor le sedemkrat (trikrat v okvir). Toda na koncu šteje rezultat in Mariborčani so pri tem v prednosti.

Domači so bili v prvem polčasu nevarnejši. Pritisnili so z dolgimi podajami in pred golom Mariborčanov ustvarili nekaj nevarnih akcij. Že v drugi minuti je Adam Rooney streljal z glavo iz bližine, Marko Šuler pa je žogo odbil v kot. Kmalu je iz podobnega položaja z glavo poskušal Nail McGinn, toda streljal je mimo gola.

Mariborčani so se otresli pritiska in pobudo prenesli pred vrata domačih, a do zaključnega strela niso prišli. Najlepšo priložnost je v 11. minuti spet imel Rooney. Po napačni podaji Dareta Vršiča se je žoga odbila do napadalca domačih, ki je neovirano streljal z roba kazenskega prostora. Jasmin Handanović je strel umiril, žoga se mu je izvila iz prijema in potovala proti vratom, a jo je še pravočasno ujel.

V 17. minuti je sledila prva resna priložnost Mariborčanov. Denis Šme je poslal predložek z desne strani, Marwan Kabha pa je z desetih metrov streljal visoko čez gol. V 25. minuti je Rooney ušel Šulerju, njegov strel pa je preprečil Handanović. Ta irski napadalec je povzročal veliko preglavic obrambi vijoličastih. Minuto kasneje je po podaji Ryana Jacka pred golom z glavo zgrešil žogo. V 43. minuti so si domači priborili še eno priložnost. McGinn je po kotu z glavo meril pod prečko, Handanović pa je strel preusmeril v kot.

Kljub temu, da so bili domači v 45 minutah nevarnejši, je neodločen izid dal Mariborčanom spodbudo pred nadaljevanjem dvoboja. Dare Vršič se je v 47. minuti odločil za strel z roba kazenskega prostora. Meril je v skrajni levi spodnji kot, vratar Joe Lewis pa je strel odbil v kot. Mariborčani so skušali ustvariti več obetavnih akcij, a do zaključnega strela niso prišli. Tudi domači, ki so skušali prevzeti pobudo, so bili nevarni zgolj s streli z razdalje.

V končnici so nogometaši Aberdeena pritisnili na gostujoča vrata. V 81. minuti je Rooney zadel mrežo, a je bil pri podaji v prepovedanem položaju. Mariborčanom se je vztrajnost poplačala v 83. minuti. Aleks Pihler je na sredini igrišča našel Milivoja Novakovića, ki je ubežal branilcu Ashtonu Taylorju. Stekel je proti Lewisu in natančno meril v desni kot.

V zadnjih minutah je bil Handanović dvakrat na preizkušnji, ko je ubranil strela McGinnu in Burnsu. Ko je že kazalo, da se bodo vijoličasti v Maribor vrnili s polnim izkupičkom, so domači v 88. minuti izenačili. Rooney je v kazenskem prostoru podal Johnathanu Hayesu, ki je z leve strani zadel Handanovićev nasprotni kot.

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Maribor
    Domžale so prejšnji konec tedna zaustavile celjski nalet. Lahko presenetijo še Maribor?
  • 21.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor s tremi goli v drugem polčasu do nove zmage
    Nogometaši Maribora so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Rogaško s 3:0 (0:0).
  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).

DELI NA