24.08.2023 | Futsal AA
Med pripravami osredotočeni na Italijo

Članska futsal reprezentanca je opravila priprave na Rogli, v mislih pa je že september, ko reprezentanca nadaljuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

V prihodnjih štirih mesecih tudi tri kvalitetne domače tekme – 19.9. proti Češki v Mariboru, 6.10. v Ljubljani proti Španiji in 15.12. v Kopru proti Italiji.

Tekme Slovenije v kvalifikacijah za SP 2024:
Italija – Slovenija (15.9., Eboli )
Slovenija – Češka (19.9., Maribor)
Slovenija – Španija (6.10., Ljubljana)
Španija – Slovenija (10.10., Jaen)
Slovenija – Italija (15.12., Koper)
Češka – Slovenija (20.12., Plzen)

Skupne priprave

„Da imamo priprave v tem terminu, to idejo Nogometne zveze Slovenije, pozdravljam. Pametna odločitev je bila, da se zberemo na Rogli. Večina fantov niti še ni začela z delom v klubih. Precej drugače in boljše je, da take priprave opravljaš v skupini, kar nam je bilo tokrat omogočeno. Dobrodošlo je bilo tudi druženje, predvsem pa usmerjanje misli na Italijo, ki je naš prvi tekmec v nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo,“ je po delu na Rogli razmišljal kapetan Igor Osredkar.

„Prvi trening je bil prilagojen, saj lep čas nismo bili v trenažnem procesu, zato je bila na vrsti aktivacija mišic. Potem pa smo nadaljevali na štadionu in v dvorani z žogo, vse misli pa, to sem že omenil, pri Italiji,“ nadaljuje kapetan, ki je pohvalil delovno vnemo na treningu in dobro atmosfero, ki vlada v reprezentanci, ki je pred novim izzivom.

Osredotočenost na Italijo

„Prva tekma kvalifikacij bo že dala veliko odgovorov in usmerila tek kvalifikacij. Tudi zato je v naših mislih Italija, o kateri smo se veliko pogovarjali, gledali. Ključna bo osredotočenost,“ je jasen Osredkar.

„Kvalifikacijska skupina je težka, to je povedal še selektor Tomislav Horvat. Po drugi strani pa je šel futsal tako naprej in napredoval, da ne moreš za nikogar več reči, da je lahak tekmec ali pa da si prišel v lahko skupino. Šli bomo od tekme do tekme. Zavedamo se, da je Španija številka ena in glavni favorit, ostale tri reprezentance se bomo borile za 2. mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije in nas ohranja v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vsi si želimo, pot do tja bo trnova. A imamo skupino fantov in stroke na izredno visoki ravni, zato z optimizmom začenjamo ta del kvalifikacij,“ je jasen kapetan, ki bo kariero nadaljeval v Bosni in Hercegovini, postal je novi član ekipe MNK Bubamara Cazin.

V pričakovanju novega izziva

„Dvakrat sem že bil v Cazinu: prvič na podpisu pogodbe, v drugo pa ob proslavi 15-letnice kluba, ki je zelo ambiciozen in želi takoj v 1. ligo. Tekmovanja ne poznam, bo pa to velik izziv zame. Delal in treniral bom, da nam uspe in da upravičim pričakovanja,“ sklene Igor Osredkar.

Kvalifikacijske skupine za uvrstitev na SP 2024:

Skupina A: Kazahstan, Romunija, Azerbajdžan, Nizozemska
Skupina B: Ukrajina, Poljska, Srbija, Belgija
Skupina C: Hrvaška, Slovaška, Francija, Nemčija
Skupina D: Španija, Italija, Slovenija, Češka
Skupina E: Portugalska, Gruzija, Armenija, Finska

Sistem tekmovanja

Kvalifikacije, začele se bodo 11.9., končale pa 20.12., bodo potekale po sistemu tekem doma in v gosteh, vsako reprezentanco pa tako čaka šest tekem. Zmagovalci skupin se direktno uvrstijo na svetovno prvenstvo. Štiri najboljše drugouvrščene reprezentance pa se uvrstijo v dodatne kvalifikacije, ki bodo med 8. in 17.4. 2024. Zmagovalca dveh parov bosta potovala na svetovno prvenstvo. Slovenija lovi svoj premierni nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo 10. po vrsti. Med 14.9. in 6.10. ga bo prihodnje leto gostil Uzbekistan.

V pričakovanju 300. tekme

Slovenija je dosedaj odigrala 292 uradnih tekem. V tem času je zabeležila 130 zmag, 47 remijev in 115 porazov. Selektor Tomislav Horvat je na klopi reprezentance sedel 31-krat, vknjižil je 14 zmag, 11 porazov in šest remijev. Pri igralcih prednjači kapetan Igor Osredkar – v 181 tekmah je dosegel že 87 golov za Slovenijo.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 03.07.2024 | Futsal AA
  Nejc Hozjan okrepil Osijek
  Članski reprezentant Nejc Hozjan se po sezoni v Italiji (v dresu Sandro Abate) seli na Hrvaško. 27-letni Hozjan bo kariero nadaljeval v Osijeku, kamor se je že preselil njegov reprezentančni kolega Jeremy Bukovec.
 • 02.07.2024 | Futsal AA
  Jesen v znamenju futsal reprezentanc
  Člane čaka začetek kvalifikacij za EP 2025, članice bodo igrale kvalifikacije za SP 2025, na delu tudi reprezentanci U21 in U19.
 • 23.06.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec okrepil Osijek
  Jeremay Bukovec je s futsalom začel v KMN Meteorplast Šic bar, v Sloveniji je igral še za FutureNet Maribor in FC Hiša daril Ptuj. Izkazal se je tudi v Italiji, kjer bil član Pescare, Cormar Polistene in Buldog Lucrezie.
 • 17.06.2024 | Futsal AA
  Klemen Duščak okrepil Makarsko
  „Bila je težka odločitev, saj po šestih zelo uspešnih sezonah zapuščam klub, v katerem sem res užival, in osvojil, kar se je dalo v Sloveniji. Najbolj bom pogrešal soigralce, s kateri sem igral šest let. Dobovcu želim vse najboljše v novi sezoni, čim več osvojenih lovorik in čim boljši rezultat v ligi prvakov,« za FK Dobovec pove Duščak.
 • 13.06.2024 | Futsal AA
  Max Vesel okrepil hrvaškega prvoligaša
  Max Vesel je športno pot začel v THE Nutrition Extrem, od sezone 2018/2019 pa je nosil dres Silika Vrhnika. Z Vrhničani je osvojil tudi tri naslove prvaka superpokala.
 • 10.06.2024 | Futsal AA
  Slovensko slavje v Švici
  Na 2. tekmi finala je njuna ekipa Futsal Minerva s 6:2 porazila Mobulu Futsal Uni Bern. Tilen Gajser je ob 2. drugi zabil vodilni gol za 1:0. Matej Fideršek je zaradi poškodbe, ki jo je staknil na 1. tekmi finala, izpustil drugo srečanje.
 • 09.06.2024 | Futsal AA
  Kvalifikacije začenjamo proti Norveški, z Madžari v Tivoliju
  Tekmovanje bosta gostili Litva in Latvija. V kvalifikacije se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe.
 • 06.06.2024 | Futsal AA
  Gajser zadel v finalu, Turk se seli na Hrvaško
  V Italiji se je sklenila sezona v Serie A2 Elite, v Švici pa se je začel finale državnega prvenstva. V obeh tekmovanjih tudi s slovensko noto.
 • 30.05.2024 | Futsal AA
  Slovenila dobila tekmece v boju za EP 2026
  Danes je v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za prihajajoče evropsko prvenstvo. Slovenija bo igrala v skupini 4, ob njej pa še Madžarska, Črna gora in Norveška. Kvalifikacije se začnejo decembra letos.
 • 29.05.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju četrtkovega žreba kvalifikacij za EP 2026
  Litva in Latvija bosta družno leta 2026 gostili že 13. evropsko prvenstvo. Jutri popoldan pa bo v Nyonu na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, potekal žreb glavnega dela kvalifikacij. Tudi s Slovenijo, ki bo na žrebu imela status nosilke.

DELI NA