21.02.2023 | Sodniki
Mednarodne sodnice na obisku pri ŽNK Ljubljana, ŽNK Primorje in ŽNK Krim

Na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre in vzporedno v sklopu projekta "spoznaj sodnico", je tercet mednarodnih sodnic v družbi vodje sodniškega oddelka med četrtkom in ponedeljkom obiskal ŽNK Ljubljana, ŽNK Primorje Gaia Naturelle in ŽNK Krim, za tem ko so igralke in vodstvo ženske Olimpije tovrsten seminar z obiskom mednarodne sodnice imele že v drugi polovici januarja.

Pravilnik o licenciranju in finančni vzdržnosti klubov v kriteriju S.07 glede sodniških zadev in Pravil nogometne igre predpisuje, da mora klub prosilec za licenco zagotoviti, da se vse članice prve ženske ekipe (igralke, trenerji in drugo tehnično osebje) udeležijo seminarja v zvezi s sodniškimi zadevami,

V četrtek se je tako v trening bazi ŽNK Ljubljana v ŠRC Dobrova na organiziranem dogodku mudila dipl. inženirka fizike Helena Buh iz Ljubljane (FIFA od 2011), ki je kot prva Slovenka delovala na tekmi Druge lige (2.SNL) kot pomočnica sodnika na tekmi v Lendavi 25. aprila 2018 med Nafto in Rogaško.

Zadnji delovni dan tedna je naša najboljša sodnica Aleksandra Česen (FIFA od 2014), ki sodi na tekmah 2. slovenske nogometne lige v ŠC Police v Ajdovščini obiskala nogometašice ŽNK Primorje Gaia Naturelle.

Gorenjka je edina slovenska sodnica, ki sodi na tekmah 2. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 30. oktobra 2021 na mestnem stadionu ob Jezeru v Velenju na tekmi med Rudarjem in Ilirijo 1911, spomladi 13. maja 2022 v predzadnjem krogu sezone 2021/22 pa je se je zapisala v zgodovino še kot glavna sodnica na dvoboju 2. SNL Krka- Drava Ptuj, ki ga je na stadionu Portoval v Novem mestu prvič v zgodovini Slovenije upravljala v celoti ženska sodniška ekipa.

Začetek delovnega tedna pa je zaznamoval obisk ljubljanskega ŽNK Krim, kjer se je mudila mednarodna pomočnica sodnice Sara Mask, ki je bila letos uvrščena na mednarodno listo (FIFA lista). Sedemindvajsetletnica iz Bilj pri Novi Gorici- po izobrazbi mag. inženir arhitekture-  deluje ob vzdolžni črti na tekmovanjih pod okriljem NZS, kjer opravlja delo pomočnice na tekmah 3. slovenske nogometne lige, Mladinske lige in ženske nogometne lige Triglav-Zdravje.

Mednarodne sodnico so sprva igralkam in strokovnemu vodstvu ženskih klubov opisale svojo sodniško pot, ki jih je popeljala na mednarodne odre, nato pa so nogometašicam predstavile kakšna je profesionalna etika sodnic, kako se pripravljajo na tekmo, kako delujejo pod pritiskom in s kakšnimi izzivi se vse srečujejo na zelenicah, govora pa je bilo tudi o vrsti aktivnosti in priprav, ki so potrebni za kakovostno sojenje v modernem nogometu.

V nadaljevanju specialnih seminarjev za ženske nogometne klube o praktični uporabi Pravil igre in tolmačenju sodniških smernic je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil idejni koncept in strategijo izvajanja aktivnosti·Zveze nogometnih sodnikov Slovenije s ciljem rasti in razvoja za boljše delo obstoječih sodnic v ženskih tekmovanjih. Sledil je strokovni del z interpretacijo in tolmačenji situacij na podlagi analize posnetkov dogodkov v kazenskem prostoru, brezobzirne igre in resnih prekrškov, presoji igre z roko in intepretacije ofsajda (PNI št: XI).

Seminarje v zvezi s sodniškim zadevami organizira sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze, kjer mora klub prosilec za licenco zagotoviti, da se (igralke, trenerji in drugo tehnično osebje) udeležijo tovrstnega dogodka v zadnjih 12 mesecih  pred sezono, ki se licencira. Kriterij je izpolnjen, če so se navedene osebe udeležile seminarja (UEFA/1. SNL).

Predavanja o izvajanju in uporabi sodniških smernic s praktično uporabo Pravil nogometne igre bodo v licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico# tako deležne še nogometašice ŽNK Mura Nona, ŽNK Cerklje, ŽNK Radomlje Medex in ŽNK Ptuj.

Tekst in foto: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA