12.05.2023 | Sodniki
Mednarodni futsal sodnik obiskal študente Univerze v Ljubljani

Študente iz različnih fakultet, ki so vključeni v obštudijski program nogometa na Univerzi v Ljubljani je včeraj v sklopu projekta #spoznaj sodnika# v študentskem kampusu v Rožni dolini obiskal mednarodni Futsal sodnik Aleš Perič Močnik

Član DNSG Kranj z grbom mednarodnega FIFA sodnika od leta 2017 je poleg Admirja Zahovića iz Šentilja edini Slovenec, ki je uvrščen v skupino 28. elitnih evropskih sodnikov dvoranskega nogometa in sodi redno na tekmah futsal lige prvakov in reprezentančnih tekmovanjih Uefe, včeraj pa je gostoval pod vznožjem Rožnika, kjer je v Univerzitetni športni dvorani Rožna dolina delil pravico na obštudijski dejavnosti nogomet, ki poteka pod okriljem Univerze v Ljubljani.

Šestintridesetletni Aleš Perič Močnik (po poklicu inšpektor za okolje) iz Šenčurja pri Kranju je študentom na praktičnem delu obštudijske dejavnosti nogomet na kratko obrazložil nekatera Pravila igre, opisal delo sodnika in kakšne vrline mora imeti, nato pa je prikazal še sodniške znake in odsodil tekmo 2x10minut.

Vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun je za konec zbrane študente obdaril s knjigami iz Pravil nogometne igre ter jih seznanil z različnimi možnostmi prijav na katerega od sodniških tečajev, ki jih na področju rekrutacije in pridobivanja novih kadrov organizira sodniška organizacija za vključitve novih potecialnih kandidatov v sodniške vrste.

Zainetersirani kandidati imajo v sklopu izobraževalnega centra ZNSS številne možnosti, da postanejo nogometni sodniki ali sodnice preko prijave in udeležbe na začetnem tečaju na katerem od poletnih sodniških kampov po Sloveniji, na tečaju za nove sodnike v fizični obliki v sodelovanju z enim od devetih lokalnih društev sodnikov ali pa preko metode videokonferenčnega Online sodniškega tečaja tako za sodnike velikega kot malega dvoranskega nogometa (futsal).

Udeležba študentov je bila na včerajšnji aktivnosti sicer nekoliko manj številčna kot sicer zaradi vzporedno organizirane 26. ŠKIS-ove tržnice.

Maks (študent): "Prihajam iz Murske Sobote in se zanimam za delo nogometnega sodnika, zato mi je bil dogodek še posebej všeč. Seznanil sem se, da bo v Pomurju v Murski Soboti 24. junija sodniški kamp, kamor se nameravam prijaviti in povabiti seboj še kakšnega prijatelja."

Zveza nogometnih sodnikov Slovenije se iskreno zahvaljuje vodji programov obštudijske dejavnosti na UL ga. Mojci Rupert in izvajalcu programa nogomet prof. dr. Marku Pocrnjiču iz Fakultete za šport za sodelovanje, s podobnimi dogodki pa bomo v prihodnje nadaljevali tudi v študijskem letu 2023/24.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA