11.03.2023 | Sodniki
Mednarodni sodnici na obisku pri ŽNK Mura

V sklopu projekta #spoznaj sodnico# in na podlagi zahtev Pravilnika o licenciranju za ženske nogometne klube v delu S.07 sodniške zadeve in pravila nogometne igre je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije včeraj poznopopoldne v prestolnici Prekmurja na stadionu Fazanerija v Murski Soboti izpeljala izobraževalni seminar s predavanjem o tolmačenju sodniških smernic, na katerem sta državne prvakinje igralke ŽNK Mura Nona obiskali tudi dve mednarodni sodnici.

Seminarje v zvezi s sodniškim zadevami organizira sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze, kjer mora klub prosilec za licenco zagotoviti, da se (igralke, trenerji in drugo tehnično osebje) udeležijo tovrstnega dogodka v zadnjih 12 mesecih  pred sezono, ki se licencira.

Tako so po ŽNK Olimpija, ŽNK Ljubljana, ŽNK Primorje, ŽNK Krim in ŽNK Radomlje naslednje v vrstri zasnovanega obveznega izobraževalno - strokovnega dogodka prišle na vrsto igralke in strokovno osebje ženske Mure. Slednje bodo danes odprle nogometno pomlad v 13. krogu slovenske ženske nogometne lige Triglav-Zdravje, kjer bodo gostovale pri ekipi ŽNK Radomlje Medex (18.30).

Nova FIFA sodnica z letošnjim letom Tjaša Misja iz Gornje Radgone in edina Slovenka, ki deluje ob vzdolžnih črtah na tekmah Prve lige Telemach Staša Špur (obe članici MDNS Murska Sobota) sta se sprva igralkam in strokovnemu vodstvu ŽNK Mura Nona predstavili, nato pa sta obe opisali svojo sodniško pot.

Nekdanji uspešni nogometašici sta poudarili pomen dobrega poznavanja Pravil igre za ustrezno interpretacijo dogodkov na zelenicah ter izpostavile, da se sodnice fizično in psihično pripravijo na vsako tekmo, delujejo kot ekipa, dajejo pozitivni zgled s svojim vedenjem, delujejo kot ekipa v timskem duhu, so samokritične in pripravljene sprejemati tako konstruktivne kot tudi nepoštene kritike, ob tem pa demonstrirajo poštenost in integriteto ter spoštujejo vse akterje igre ne glede na različnosti spolov, veroizpovedi in starosti.

V nadaljevanju specialnega seminarja za ženske nogometne klube je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun obrazložil idejni koncept in strategijo izvajanja aktivnosti·Zveze nogometnih sodnikov Slovenije s ciljem rasti in razvoja za boljše delo obstoječih sodnic v ženskih tekmovanjih. Sledil je strokovni del z interpretacijo in tolmačenji situacij na podlagi analize posnetkov dogodkov v kazenskem prostoru, brezobzirne igre in resnih prekrškov, presoji igre z roko in interpretacijo ofsajda (PNI št: XI).

Predavanja o izvajanju in uporabi sodniških smernic v okviru Pravil nogometne igre bodo v licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico# v torek deležne še nogometašice ŽNK Cerklje, ki bodo gostovale na dogodku v upavni stavbi NZS na Brdu pri Kranju.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA