23.11.2022 | Sodniki
Mlada slovenska piščalka na Poljskem v Wroclawu

Gašper Lončar iz Rogaške Slatine je 23-letni nogometni sodnik, ki je član Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Celje. Februarja 2016 je opravil sodniški izpit za pripravnika, trenutno pa se v izobraževalnem sistemu ZNSS nahaja med kandidati za program mentorjev in talentov.

Konec septembra se mu je kot študentu Fakultete za elektrotehniko (Univerza v Ljubljani) ponudila priložnost za mednarodno študentsko izmenjavo v Wroclawu na zahodu Poljske, kamor se je odpravil za zimski semester študijskega leta 22/23 do sredine februarja prihodnje leto.

V mestu Wroclaw, ki je bilo eno od prizorišč Evropskega prvenstva leta 2012 in je dom kluba Slask, ki igra v poljski Estraklasi Gašper Lončar obiskuje 3. letnik Fakultete Politechnika Wroclawska, kjer je edini Slovenec med več kot 100 študenti iz vseh koncev sveta, njegov cimer pa prihaja iz Zimbabveja.

Ker mu sojenje predstavlja veliko strast in mu pomaga pri osebnostnem razvoju je imel veliko željo po aktivnem nadaljevanju s sojenjem in pridobivsanju izkušenj tudi na Poljskem.

Na ZNSS smo se povezali s tamkajšnjo sodniško zvezo oziroma neposredno z Tomaszom Mikulskim, Uefa kontrolorjem sojenja iz Poljske, Gašperja pa so nemudoma po ureditvi formalnih postopkov kontaktirali v društvu Kolegiumn Sedziow  Wroclaw iz regise Dolnoslaski in sprejeli medse. Tamkajšnje društvo s 150 člani pokriva okoli 250 tekem obmkoncih vikenda, med svojimi vrstami pa ima tudi dva veterana, stara več kot 65 let. 

 "Ker imam sojenje neizmerno rad sem želel s sojenjem nadaljevati tudi tam. ZNSS mi je to omogočila in vzpostavila stik s poljsko zvezo, ki je mojo prošnjo odobrila. Ko sem prišel v Wroclaw sem se kmalu sestal s sodniškimi predstavniki, pridobil uradno licenco ter s strani vseh sodniških kolegov doživel izredno topel sprejem. Pred začetkom aktivnega sojenja na Poljskem sem se moral včlaniti v njihovo društvo, urediti določene administrativne zadeve, sodeloval pa sem tudi že na treningu sodelovanja s simuliranjem akcij in sodil zadnja dva vikenda v 8. ligi Klasa A".

Vsekakor Gašper preživlja predvsem veliko osebnostno izkušnjo, ki mu bo zagotovo za večno ostala v spominu. Že kot otroka ga je navduševal nogomet, zato se je leta 2005 s 6 leti vpisal v NK Rogaška Slatina, kjer je redno treniral in igral do konca kadetske selekcije, nato je prestopil v NK Šmarje pri Jelšah in igral za mladince in člane v 3. slovenski nogometni ligi. Poleg velikega nogometa se je preizkusil tudi v futsalu, kjer je igral za mladince FK Dobovec.

Pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) je v letu 2021 pridobil tudi certfikat za operaterja video posnetkov na tekmah, ki potekajo z uporabo video tehnologije (VAR) na tekmah slovenskega državnega prvenstva.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA