Mura novo sezono odpira v Skopju

Trideseto slovensko prvenstvo je dalo novega državnega prvaka. Naslov so prvič proslavljali v Murski Soboti, Prekmurci pa s torkovim gostovanjem v Skopju odpirajo novo sezono. Četa Anteja Šimundže se bo pomerila s Shkëndijo.

Mura bo prvič v zgodovini kluba zaigrala v kvalifikacijah UEFA Lige prvakov, tekmec črno-belih bo državni prvak Severne Makedonije. Shkëndija je štirikratni državni prvak, klub iz Tetova pa je prvo lovoriko osvojil pred desetletjem, leta 2011. Rdeče-črni so v tem času nabrali že precej mednarodnih izkušenj, v tekmovanjih pod okriljem UEFA so odigral 37 tekem. Trikrat so se prebili do zadnje stopničke pred skupinskim delom UEFA Evropske lige, nazadnje pred dvema letoma, ko jih je zaustavil Rosenborg.

Klub iz severozahoda države se v mednarodnih tekmovanjih še ni meril s slovenskimi klubi, a je v zadnjih letih pogosto gostoval na sončni strani Alp v sklopu poletnih priprav. Shkëndijo s Slovenijo veže tudi Agim Ibraimi, saj je nekdanji član Olimpije, Nafte, Maribora in Domžal kariero pričel prav v tem klubu. Krilni nogometaš se je po razhodu z Domžalčani vrnil v matično ekipo, ki pa jo je zapustil oktobra lani.

V Fazaneriji so po uspešni sezoni zadržali nosilce igre, Muro sta zapustila zgolj Jure Travner in Kevin Žižek. Novincev ni, bo pa Ante Šimundža še nekaj tednov pogrešal Samsindina Oura, ki je zaradi poškodbe kolena prestal operativni poseg. Strateg Mure bo lahko na prvi tekmi računal na 22 nogometašev, v Skopje so odpotovali Matko Obradović, Marko Zalokar, Lan Erjavec, Matic Maruško, Mihael Klepač, Jan Gorenc, Žan Karničnik, Žiga Kous, Kai Cipot, Klemen Šturm, Nino Kouter, Tomi Horvat, Alen Kozar, Marko Brkić, Andrija Filipović, Marin Karamarko, Luka Bobičanec, Amadej Maroša, Tio Cipot, Klemen Pucko, Dragan Lovrić in Staniša Mandić.

Če bo slovenski prvak napredoval, ga v drugem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov čaka zmagovalec v dvoboju med Ludogorcem in Šahtarjem iz Soligorska, ob morebitnem porazu se bo preselil v novoustanovljeno tekmovanje UEFA Evropske konferenčne lige. Za Sobočani je nekaj kakovostnih pripravljalnih preizkušenj.

Po uvodni zmagi nad avstrijskim tretjeligašem iz Svete Ane so visoko izgubili z zagrebškim Dinamom, banjaluški Borac, prvak BiH, pa je v Celju slavil tesno zmago. V spopadu s Partizanom se je prebudil tudi napad Prekmurcev. Mura je ob polčasu vodila z goloma Bobičanca in Horvata, Beograjčani so v nadaljevanju iztržili remi. Z neodločenim rezultatom se je končala tudi generalka z Vojvodino, rezervisti pa so dan kasneje priznali premoč Rostova.

Klemen Šturm o nasprotniku govori z izbranimi besedami: "Ekipa Shkëndije je zelo čvrsta, dobro igrajo predvsem doma. V prvenstvu so zmagali z visoko razliko, zato se zavedamo, da nas čaka težka tekma. Do jutri jih bomo podrobno analizirali in se dobro pripravili na tekmeca."

"Opazno je, da smo malce napeti, ni sproščenosti, saj smo prvič v največjem klubskem tekmovanju. To je pozitivno. Če bi bili sproščene, mentalno stanje ne bi bilo na najvišje nivoju. Iz tega vidika in glede fizične pripravljenosti pa sem zadovoljen," pa je pred odhodom v Skopje dejal Ante Šimundža, ki je ob tem opozoril tudi na zadnjo spremembo pravil. UEFA je pred dnevi odpravila pravilo t.i. zadetka v gosteh. 

Soboška delegacija je v Skopje poletela iz mariborskega letališča, ob 19. uri pa bo preizkusila zelenico Stadiona Toše Proeski. Shkëndija svoje tekme igra v prestolnici Severne Makedonije, na objektu, ki lahko sprejme 33 tisoč gledalcev. Torkov obračun se bo pričel ob 20. uri, neposredni prenos srečanja lahko spremljate na Sportklubu.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage v drugem polčasu
    Nogometaši Kalcer Radomelj so v 32. krogu Prve lige Telemach doma izgubili proti Muri z 1:2 (1:1).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).

DELI NA